luni, 21 februarie 2011

Un răspuns la scandalul "fasciştii de la mănăstirea Petru Vodă"

O aniversare cu cântec

Publicat de Spartakus

Măi fraţilor, cumnaţilor, cititorilor şi postacilor, am băgat-o pe mânecă! Am făcut o belea cât China şi acum stau cu inima cât un purice: dacă mă prinde? Aştept din clipă în clipă să sune telefonul şi o voce autoritară să mă convoace la Consiliul pentru Combaterea Discriminării. Ce să mai vorbim, sunt un om pierdut. Dar n-am nici o scuză: mi-am făcut-o cu mâna mea. Sau, mă rog, cu vocea mea. Păi să vedeţi fază. Mai zilele trecute m-am văzut cu foştii colegi de grădi, să sărbătorim aniversarea a treizeci de ani de la absolvirea acestei sublime instituţii a pantalonilor scurţi şi juliturilor în genunchi. Ne-am reunit, cu căţel, cu purcel, la un restaurant cochet şi dă-i cu bere, dă-i cu vin, dă-i cu viski, dă-i cu gin, limbile s-au dezgheţat ceva de speriat. Am povestit câte-n lună şi-n stele, ne-am amintit cu pioşenie de educatoarele plecate pe veşnicele plaiuri ale vânătorii şi cu nostalgie de mozaicurile din boabe de orez colorate şi de portocalele primite de la un Moş Gerilă generos şi rezistent la cozi. Şi nu ştiu cum se face că la un moment dat îi vine unuia ideea să înceapă cântecul ăla cu şoimii patriei. Ne-a pus naiba de-am cântat cu toţii de ne durea la coarda vocală de-atâta zbierat. Am văzut eu că un chelner, cam roşcovan şi pistruiat, aşa, ne privea cu suspiciune, dar pe moment am zis că s-o teme omul că nu-i dăm bacşiş. Acum însă, cu minţile limpezite şi văzând ce-au păţit Părintele Justin şi măicuţele alea care i-au făcut party surpriză, mă gândesc că poate altul era motivul suspiciunii: dacă ne-o fi turnat chelnerul roşcovan şi pistruiat la Comunitate şi vin ăştia să ne caute la doctrină?
Păi n-aţi văzut ce păţi taica părintele? A fost suficient să-i cânte nişte calugăriţe o melodie care-i amintea de tinereţile lui revoluţionare şi s-a stârnit vuiet mare taman până în capitala Israelului, Washington. Acum ce să zic, mai au şi indignaţii ăştia dreptate, ce, nu mai aveau măicuţele condace şi tropare, rugăciuni şi cântece religioase de intonat, trebuia s-o dea pe “Sfântă tinereţe legionară” şi să facă apologia hitlerismului ortodox de ziua a opta? Domnii de la Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului au mare dreptate să fie vigilenţi. Cu ochii lor de copoi şi-au dat seama imediat că măicuţele astea sunt nişte potenţiale teroriste, extrem de periculoase pentru omenire. N-aţi văzut? Sunt şi îmbrăcate ca văduvele negre din Caucaz, alea de dansează prin metrouri şi autobuze la Moscova îndrăgitul hit  “Toată lumea, toată lumea sare-acum cu mine”. Iar părintele o avea el aproape suta de ani, dar reprezintă o primejdie mortală pentru securitatea planetei. Cât de siguri v-aţi simţi în preajma unui recidivist, a unui om despre care ştiţi că a făcut mai mulţi ani de puşcărie decât zănaticul ăla de-a omorât-o pe Mihaela Runceanu? Aud? Nu v-ar trece toţi fiorii spaimei?
De-aia zic, acum mi-e tare teamă să nu fim şi noi, foştii şoimi ai patriei, băgaţi în aceeaşi oală cu măicuţele astea fasciste şi cu călugărul legionar fanatic. Cum de ce? Mai întrebaţi de ce? Eee, vedeţi dacă n-aveţi viziune, ca domnii de la Washington? Ia amintiţi-vă voi cum începea cântecul cu şoimii patriei şi o să vă pice imediat fisa. Începea aşa: “Mlădiţe-nmugurite din timpul strămoşesc…” Şi ce culoare au mlădiţele înmugurite? Clar ca vaca: verde, tati! Deci verde avem, cultul strămoşilor avem, intenţia e clară! Iar şoimii, pe lângă că-s amintiţi şi în imnul legionar, sunt nişte păsări de pradă înrudite cu acvilele, simbolul legionarilor romani, strămoşii noştri  – mă rog, ai unora dintre noi. Şi ce au mai făcut romanii în afară că i-au cucerit pe daci şi le-au luat femeile, să pună de-un popor nou? Hopa, ruşinică fiin’că nu ştiţi istorie: i-au măcelărit pe evrei, fraţilor, şi nu doar o dată, ci în două rânduri. Acum vedeţi cum se leagă? Vedeţi cum te leagă? Dar vă promit, vă jur că dacă scap acum netras de urechi şi de perciuni, în viaţa mea nu mai cânt la aniversări. Şi de Crăciun, când lumea o să se adune în jurul pomului de iarnă şi-o să cânte “O, brad frumos cu cetina tot verde”, să moară peştii mei, Nemo şi Grivei, dacă mai scot vreun sunet! Că doar v-am zis, numai ce aud cuvântul “verde” şi băieţii ăştia vigilenţi s-au şi făcut la faţă instantaneu mai roşcovani decât i-a fabricat pe ei genetic Yahve.

sursa: Reporter Virtual

43 Comentários:

Anonim spunea...

Alea da maicute care au doar ,,glaonte pentru tradatori'' de parca Hristos avea doar sabii pentru aceeasi categorie de oameni.

Anonim spunea...

Si care se gandesc la nicadori. Lasand gluma la o parte cazul e trist, dar reprezinta o problema bisericeasca, si prea putin una politica pentru care sa se sesizeze brigada antifascista, caci politic legiunea e moarta de mult. Doar ca se imortalizeaza manastireste pe fundal de ison, iar cestiunea asta este mult mai serioasa decat toate rahaturile de campanii de presa si de institutii cu sediul la Washington.

Aliosha Raskolnikov

Răzvan Codrescu spunea...

E cel mai bun pamflet pe care l-am citit în ultimii ani.

Anonim spunea...

Nu stiu ce sa zic, dar eu n-as avea incredere intr-un duhovnic care poate sa scoata ceva de genul:

-dau citatul-

Romania la ora actuala nu mai este condusă de români, ci de străini, în special evrei şi unguri, care au gasit în tara noastră o gazdă plăcută din toate punctele de vedere; din punct de vedere economic, dar şi din punct de vedere al laşităţii românului. ITi da şi papucul din picioare, numai să il laşi în pace acolo sa trăiasca linistit in noroiul si în greutatea lui. Şi în special aici în Moldova, mai aproape de Răsărit, este o invazie de evrei, ca astfel să poată avea ei un atu în privinţa succesului lor iudaic, să poata avea trecere din zona Occidentului spre Rasarit.

La noi în tara au condus si vor conduce minoritatile. Dar nu numai la noi în tara, toate conducerile mari ale lumii sunt dirijate tot de minoritati. Rusii, de pilda, sunt condusi in cea mai mare parte de evrei. Americanii, tot de evrei. Pentru că aceste doua imperii mari pe care se bazează sunt forţa lor militară. Mafia masonică tine Rusia si America asa, fata in faţă – cand prieteni, când duşmani, când binevoitori, cand rauvoitori, cand în cantece fratesti, cand in cantece dusmăneşti. Dacă ai sa gasesti nişte romani puşi in guvern, aceia sunt la ministerele cele mai neinsemnate, la ape, in agricultura, pe la aviaţie. Ungurii niciodata nu ne-au putut avea in sufletul lor si nici nu ne vor avea, pentru ca e ura acestei rase mongole impotriva rasei latine.

sursa: http://atitudini.com/parintele-justin-parvu-traim-intr-un-veac-al-minciunii-si-al-inselarii/

p.s. Probabil in interpretarea unora, Hristos o fi un fel de rasist. Voi chiar credeti ceea ce spune parintele Iustin Parvu. Aici nu mai e vorba de anii de jertfa di inchisoare, dar domnule Tarziu si altii, dar, repet, voi chiar credeti ca parintele Iustin Parvu e pe linia lui Hristos??? Chiar ati uitat cand indemna la despartirea unei familii din cauza unui cip? Chiar nu aveti discernamant si ati catolicizat ortodoxia intr-atata incat sa credeti in infailibilitate? Ati uitat pe cine legitimeaza parintele? Chiar sinteti convinsi ca anii de temnita pot sterge in fata lui Hristos chiar orice? N-ati invatat nimic din atatea marturii de oameni cu viata sfanta si care si-au pierdut mantuirea la batranete?

Lucian

Unknown spunea...

@ Lucian:

Unde dai si unde crapa!
Permiteti-mi sa va amintesc ca altul era subiectul in discutie.

Maicile au incercat sa-i faca o bucurie pr. Iustin, de ziua sfintiei sale, cu un cintec din tineretea sa, prin aceasta sugerind ca adevarata tinerete nu tine de virsta. Cineva din preajma maicilor (nu cred ca vreuna din maici) a postat pe internet (din teribilism, din prostie sau poate cu un scop precis - Dumnezeu stie) acest episode. Faptul a stirnit oarecare vilva. Era de asteptat.

Dusmanii Bisericii au gasit un prilej foarte bun pentru a arata cu degetul ideologizarea Bisericii si, mai mult, sa se plinga de "extremismul" acesteia. Neprietenii parintelui Iustin au gasit un pretext de a-l ataca din nou, cerind ierarhiei masuri impotriva sa. Adversarii romanitatii (care cel mai adesea sint si ai Bisericii) au primit un "argument" de a lovi din nou in noi.
S-a procedat la un mixt de minciuna si adevar al carui rezultat este prostesc: crestin = legionar. Iar cireasa de pe tort este acuzatia ca daca esti impotriva actelor de identitate biometrice inseamna ca esti un fanatic religios, deci legionar.

Cam asta e povestea pe scurt.
Din acest punct de vedere, pamfletul pe care l-am preluat de pe Reporter Virtual mi se pare un raspuns foarte bun. La o stupizenie se cuvine sa raspunzi cu umor.

Anonim spunea...

Domnule Tarziu, deci maicutele n-au cantat ,,Sfanta tinerete legionara'' si ca au ,,gloante pentru tradatori'' ci e doar o facatura a presei? Nici vorba de legionarism la Petru-Voda?
Nu cred ca e o intamplare faptul ca tocmai la Petru-Voda s-a petrecut ceea ce s-a petrecut. Parintele Iustin traieste probabil amagindu-se cu tineretea sa (vezi si aducerea in prezent, in 2010, cand a fost luat interviul, a problemelor evreiesti interbelice). Iertati-ma, dar eu am serioase semne de intrebare asupra sanatatii (nu doar medicale) a parintelui Iustin. Cum poti sa ai incredere intr-un duhovnic care crede ca traieste in anii '30? De ce nu scandal de legionarism la Techirghil ori la Turnu? Pentru ca staretii de acolo nu se amagesc aiurea si nu indeamna oamenii la divort din cauza unui cip ori sa se duca precum o torpila.
Mai degraba as zice ca adversarii romanitatii si ai Bisericii primesc nesperate ajutoare pe filiera Petru-Voda? Cum veti putea combate pe viitor ca manastirile romanesti nu sint cuiburi de propaganda legionara (si va rog sa nu-mi dati raspuns de genul ,,legionarii au fost eroi, pune-ti mana si cititi''), cand maicile de la Petru-Voda desfind evidenta?
V-ati facut un obicei de a-l apara pe parintele Iustin chiar si cand acesta raspandeste tulburare. Nu stiu daca o fi adevarate cuvinele puse in gura parintelui cum ca, daca ar fi mai tanar, ti-ar arata el tie (adica Claudiu Tarziu), dupa cum am citit pe blogul unui jurnalist caruia nu vreau sa-i pomenesc numele. Mitropolia Moldovei trebuie sa ia odata atitudine si sa sfarseasca cu nebunia care vine pe filiera Petru-Voda: teoriile cele mai absurde ale conspiratiei, sovinism, antisemitism decerebrat etc. Dar parintele Iustin actual, nu mai e cel de acum 4 sau 5 ani. E cu totul altcineva. Nu va mai raportati la figura celesta din anii anteriori.

Lucian

Anonim spunea...

Lucian, am o mica curiozitate, daca vei binevoi sa imi raspunzi: ai citit despre Legiune si oamenii ce au facut parte din ea? Ai citit despre membri Fratiilor de Cruce dar si legionari get-beget si atitudinea lor din inchisorile comuniste?
Legiunea a avut minusurile si plusurile ei. In aceasta ordine. Dar iata ca Dumnezeu a randuit ca plusurile sale sa isi gaseasca desavarsirea in inchisori. Pentru multi dintre fostii legionari au ramas acele amintiru frumoase din vremea Legiunii, acele fapte pe care le-au trait si le-au format caracterele.
E usor sa ii judeci din fotoliu sau din spatele unor ochelari de cal. E imposibil sa te pui in locul lor. Dar e un exercitiu de imitatie necesar pentru cei care inca mai simtim romaneste.

Anonim spunea...

Isi da si Racu cu parerea:

http://alexandruracu.wordpress.com/2011/02/21/maicile-de-la-petru-voda-presa-si-brigada-antifascista/

Unknown spunea...

@ Lucian:

Mi s-a parut ca am fost destul de explicit. Dar daca n-ati inteles, reaiau.
Un episod petrecut in intimitate – si dezvaluit prin indiscretia prosteasca sau provocatoare a unui participant – este livrat opiniei publice drept un act de propaganda legionara. De aici acuzatia de antisemitism, prin deductie. Cinti cintece legionare, deci esti antisemit. Chiar daca in cintecul cu pricina nu se pomeneste ceva despre evrei. (Ca sa nu mai spun ca antisemitismul legionarilor era unul motivate social, deci conjunctural, nu unul rasial, de structura).

Nu vreau sa discut aici despre miscarea legionara - pentru ca intuiesc o polemica fara sfirsit si mai am si alte treburi. Dar pot sa va spun citeva lucruri verificabile: legionarismul nu este egal cu fascismul (o spun istorici reputati si straini); miscarea legionara nu a fost judecata si condamnata alaturi de celelalte miscari din Europa asimilate fascismului la Nurenberg; nici o lege din tara asta nu-ti interzice sa cinti cintece legionare in public.

De altfel, vedeti ca e internetul plin de tot felul de grupuri care isi revendica filiatia legionara, isi asuma doctrina, simbolurile legionare, cinta cintecele legionare, il venereaza pe Capitan. Nici una nu a fost condamnata pentru asta.

Bun, acum ca episodul acesta, ca si altele din viata parintelui Iustin, il face pe unul sau pe altul sa nu aiba incredere in parintele Iustin - e o chestiune care pe mine unul nu ma intereseaza. Fiecare isi cauta duhovnicul si il are pe cel pe care il merita. Ce rost are sa te rastesti la un duhovnic ca nu-ti place tie? Te duci la altul si gata.

Tentativa dvs de a ma stirni impotriva parintelui Iustin e penibila, sa am iertati. Parintele este prea nobil sufleteste ca sa-mi fi vorbit vreodata pe ton ridicat sau in termenii descrisi de dvs. Evident, e si asta o “petarda” aruncata de provocatori de profesie, pe care insa o preluati cu o falsa naivitate.

Mi s-a intimplat, in ultimii ani, sa fiu in dezacord cu parintele in mai multe chestiuni si n-am ezitat sa-mi spun opinia – si in fata sfintiei sale si public. Niciodata insa parintele nu s-a suparat si nu m-a certat.

Cit despre pretentiile dvs fata de Mitropolia Moldovei, v-as intreba: va place libertatea? Va place sa va spuneti parerea deschis despre orice? Daca da, de ce vreti sa i se puna altuia pumnul in gura? Asta-i democratia pentru care va bateti?

In fine, daca vreti un punct de vedere mai elaborat si pe care il impartasesc, cititi aici: http://www.razbointrucuvant.ro/recomandari/2011/02/21/sminteala-pentru-evrei-si-nebunie-pentru-zelotistii-de-tip-barabas-reflectii-despre-un-scandal-mediatic-provocat-pe-seama-manastirii-petru-voda-plecand-de-la-un-cantec-sfanta-tinerete-legi/

Anonim spunea...

@Vlad, am citit despre Legiune, atat despre plusuri, pe care le accept (spiritul de jerfa, educatia crestina din fratiile de cruce) dar si de, vorba regretatului ierarh Anania: ,,fata nevazuta a Legiunii''.
Dar tu Vlad, ai citit despre teoriile eugeniste din Legiune? Ori ti-ai aruncat un ochi asupra publicatiilor Garzii de Fier interbelice care cereau instaurarea masurilor rasiale dupa model nazist? Stiai ca au fost o gramada de preoti in epoca care au denuntat caracterul necrestin al teoriilor legionare? Ai citit legile decretate in scurta perioada legionara care a eliminat din randul romanilor orice simpatie pe care o aveau fata de Miscare? Da, stiu raspunsul, alta era Legiunea lui Codreanu...
Ai citit editorialul lui George Stroiescu, din '40, din oficiosul legionar Buna Vestire in care cerea sterilizarea celor care nu corespund ,,rasei romane''? Ori stii ceva de infiintatul de catre legionari a ,,Biroului de consultatii inainte de casatorie'', ce le interzicea functionarilor, ofiterilor sa se casatoreasca cu cei de ,,origine etnica straina"?
Sau ce parere ai despre randurile de mai jos aparute in ,,Cuvantul'', in decembrie '40: ..Normele eugenice fac parte din testamentul Capitanului nostru. Ocrotirea celui mai pretios bun, a patrimoniului biologic, trebuie sa devina comandament de stat''? Stii dvs cati preoti s-au ridicat in epoca IMPOTRIVA teoriile anticrestine ale Miscarii? Pentru a citi ceva despre preotii care s-au pus impotriva teoriile rasiste si anticrestine ale legionarilor interbelici (atentie, fac distinctie intre cei interbelici si cei sfintiti prin patimirile inchisorilor) va recomand lucrarea lui Mirel Banica: Biserica Ortodoxa Romana. Stat si Societate in anii '30
Hai sa nu luam pe nemestecate propaganda legionara, care vezi-Doamne, legionarii n-au fost decat niste martiri, n-au facut decat sa puna in practica Evanghelia, desigur.
In fine, deviem inutil discutia, de aceea eu ma opres aici. Informati-va din mai multe surse domnule Vlad, nu doar de pe miscarea.com

Lucian

Răzvan Codrescu spunea...

Sigur că sînt stranii şi descumpănitoare anumite lucruri care se întîmplă de cîţiva ani încoace la Mănăstirea Petru-Vodă, în paralel cu tributul tot mai greu pe care părintele Iustin îl plăteşte vîrstei sale înaintate.
De acum nu mai este însă vorba strict de părintele Iustin şi de Mănăstirea Petru-Vodă, ci de percepţia publică a Ortodoxiei, pe de o parte, şi de un anumit terorism ideologic, pe de altă parte.
Numai ageamii nu văd că cele petrecute la Petru-Vodă sînt de fapt folosite generalizator ca pretext ideal pentru devalidarea sentimentului religios şi incriminarea sentimentului naţional. Altminteri, chiar credeţi că se poate teme cineva în mod serios de un bătrîn de 92 de ani, de cîţiva ucenici rudimentari şi de o mînă de măicuţe din creierii Munţilor Neamţului?!
Autorul pamfletului a sesizat bine şi a amendat cu umor caustic, printr-o alegorie ingenioasă, unul din aspecte: terorismul ideologic deghizat în panici hiperbolice şi în puseuri de principialitate propagandistică.
Rămîne însă celălalt aspect, care mie mi se pare mult mai grav: compromiterea şi pervertirea Ortodoxiei chiar din interiorul acesteia, printr-o impardonabilă confuzie de planuri, pînă la identificarea ei filetistă cu cauza naţională şi cu o anumită ideologie istorică.
Oamenii Bisericii, şi mai ales monahii, pot privi mai favorabil sau mai defavorabil o doctrină sau o ideologie politică, dar de aici pînă la a şi-o asuma la paritate cu religia şi a deveni purtătorii ei de stindard e un salt deconcertant, de o sminteală vecină cu erezia.
Oricîte părţi bune ar fi avut Mişcarea Legionară în contraponderea relelor prin care e judecată cu precădere, şi oricît s-ar fi prevalat ea însăşi, teoretic şi practic, de relaţia cu Biserica, legionarismul rămîne o afacere omenească şi conjuncturală, ba una care aparţine organic altui ceas istoric. Ea poate constitui, ca orice lecţie a istoriei, cu bunele şi cu relele ei, o experienţă referenţială pentru o nouă dreaptă creştină românească, dar nu mai poate fi reiterată ca atare (căci istoria - ne place sau nu ne place - are o dinamică contextuală care nu îngăduie repetiţii şi "încremeniri în proiect") şi cu atît mai mult nu poate să fie absolutizată religios, ca doctrină şi mijloc de mîntuire. Cînd o ortodoxie devine permeabilă la astfel de contaminări, oricîte bune intenţii s-ar putea invoca sau pune în joc, devine legitimă întrebarea dacă aceea mai este cu adevărat ortodoxie religioasă sau nu cumva a devenit, pe nesimţite, altceva.
E un moment delicat şi crucial al lămuririi noastre cu noi înşine în faţa lui Dumnezeu. S-ar părea însă că îi sesizăm prea puţin gravitatea şi că la noi totul se disipează de-acum în grobianismul zarvei mediatice.

Unknown spunea...

@ Lucian:

Mai batea unul cimpii pe tema asta pe blogul dlui Codrescu. I s-a dat un raspuns lamuritor acolo. Daca nu cumva esti una si aceeasi persoana cu omul de acolo (mi se pare cam mare coincidenta, avind in vedere ca subiectul nu se sustine si nu a fost niciodata capat de acuzatie in privinta miscarii legionare), mergi de citeste.

@ Yad Vashem (nepostat):

Esti imbecil, amice! Parol!

Unknown spunea...

@ Anonim (03.01, nepostat):

Cu limbajul asta nu veti fi postat aici niciodata. Reformulati.

Anonim spunea...

Lucian, am stat multi ani in cumpana in legatura cu atitudinea pe care ar trebui sa o am fata de Legiune. Insa intre timp m-am si lamurit.
Dupa cum ai vazut, am subliniat in postarea mea anterioara: minusurile si plusurile (in aceasta ordine). Cunosc foarte bine si excesele miscarii legionare, dar si idealurile care ii insufleteau pe cei tineri si curati (inca) sufleteste. Eu despre acestea din urma vorbesc si despre cum acesti tineri idealisti au avut sansa sa isi gaseasca calea spre mantuire in inchisorile comuniste.

Asa ca nu e nevoie sa vituperezi impotriva legionarilor de acum 70 de ani. Cei care au gresit si-au primit plata. Si cu atat mai mult nu e nevoie sa te razvratesti impotriva Parintelui Iustin. L-am cercetat de cateva ori. Nu ar strica sa o faci si tu. Cred ca ti-ai nuanta pozitia fata de el.

Pana la urma viata asta e tare scurta si e bine atat sa invatam din greseli cat si sa ne reamintim acele lucruri bune facute de inaintasii nostri.

Anonim de nevoie spunea...

Eu nu reformulez pentru ca nu pot vorbi altfel de asemenea mizerii. Insa dumneavoastra ati putea sa formulati cum va convine si sa ii spuneti adevarul in fata, ca sa afle toata lumea le ce se preteaza unu ca el.

Anonim spunea...

Domnule Codrescu, suntem in plin avant secularist in Romania. Iar elitele (putine) cu simt ortodox nu au autoritate si cuvant greu in actuala societate romaneasca.
Este un asemenea vacarm si o asemenea lipsa de randuiala in gestionarea variatelor probleme cu tenta religioasa puse pe tapet in Romania incat tare mi-e teama sa nu duca spre o alternativa superstitioasa la credinta noastra sau, mai rau, spre ateism.

Anonim spunea...

Lasand la o parte detaliile despre Miscarea Legionara, eu zic asa:

a) Nu e treaba lui Katz ce se canta de ziua parintelui Justin
b) Nu e treaba monahului sa cante sau sa i se cante axioanele Garzii de Fier
c) Nu aceasta este imaginea cu care Biserica Ortodoxa trebuie sa se prezinte in fata deja prea debusolatei turme din Romania (cea mai mare parte din ea cu statut nominal), daca vrea sa-si umple navodul cu altceva decat juvenili cretini spalabili pe creier si sortiti unei jenante si contraproductive (din punct de vedere duhovnicesc) inregimentari
d) Problema legionara la Petru Voda nu e marginala ci structurala (are dreptate Lucian) dovada fiind faptul ca ucenicii parintelui Justin s-au specializat deja in sminteli virtuale cu iesiri ocazionale in presa scrisa (se mai nevoiesc si alti fosti legionari prin manastirile Patriei, fara sa se fi bagat capitaneste in gura presei)
e) Daca evolutia de la legionar la sfant este posibila si de dorit, "Sfanta Miscare Legionara" (pe masura "Sfintei Miscari Isihaste") este o aberatie trista si plina de umor, pe care din nefericire site-ul Apologeticum o sustine fara rezerve.

Aliosha Raskolnikov

Anonim spunea...

Ceea ce ma tulbura pe mine, ca veni vorba de polemica Vlad vs. Lucian, e faptul ca aceste persoane cu sufletul curat nu erau totusi la varsta gradinitzei pe vremea cand se publicau articolele invocate. Incercand sa ma pun in locul lor, ma gandesc (eu cel cu sufletul mult mai innegrit) ca daca le-as fi citit atunci as fi fugit ca de dracu din Miscarea Legionara. Dar, Dumnezeu stie. Altele or fi fost randuielile vremii, cel putin pentru unii mai fara de randuiala. Poate ca atunci puritatea sufleteasca mergea mana in mana cu puritatea rasiala. Insa mai deranjant este faptul ca la fiecare citat de gen se raspunde cu "nu-i relevant ba comunistule!". Dincolo de masura in care este sau nu este relevant, poate ca ar trebui intelesi si oamenii astia carora li se face pielea ca de gaina atunci cand sunt confruntati cu "citatul". Nu de alta, dar ma gandesc ca un om de sensibilitatea si profunzimea lui Eugen Ionescu (despre care vorbeste altminteri foarte frumos si un Ianolide) nu erau pur si simplu kgb-ist infiltrat sau sinecurist al ocultei. Si poate ca in a sa anxietate existentiala incapabila sa se integreze "duhului Legiunii" se afla mai aproape de Dumnezeu decat cei care treceau de la lectura ceaslovului la lecturile eugenice invocate zicand: "Asa si!? Si care-i problema!?". D-aia, ceea ce ma deranjeaza cel mai mult la toata situatiunea asta este o necrestineasca lipsa de profunzime corelata cu decuplarea de la bunul simt taranesc al lui: "ce tie nu-ti place altuia nu-i face". Si perpetua invinuire (atunci cand nu se recurge la teoria complotului) a celuilalt pentru ca nu intelege, nu asumarea personala a responsabilitatii pentru faptul ca l-ai pus pe celalalt in situatia in care nu poate sa inteleaga. De aceea draga Vlad, s-ar putea ca alternativa superstitie/ateism sa fie mult mai actuala decat ne-ar placea tuturor sa credem.

Johannes Climacus

Unknown spunea...

@ Johannes Climacus:

După cum se întîmplă de cîte ori vine vorba de Mişcarea Legionară, subiectul iniţial al postării este abandonat sau abordat pe deasupra (cu excepţii notabile) şi se ajunge la o polemică în care mulţi dintre cei care se amestecă sînt fie urechişti, fie diversionişti.

Aşa şi acum. În loc să discutăm, de pildă, pe marginea observaţiilor fundamentale şi gravissime făcute de dl Răzvan Codrescu, ne preocupăm de chestiuni lipsite de relevanţă.

Povestea cu eugenia promovată de ML este foarte pe placul "corecţilor" politic şi de aceea e împinsă acum în faţă, chiar dacă nu are nici un fel de temei în realitate. În afara unor articole de opinie din interbelic ale unor legionari, nu există vreun argument serios care sprijine ideea că eugenia era parte a ideologiei si doctrinei legionare. Dar chiar dacă lucrurile nu ar sta aşa, ce relevanţă ar avea în cazul de faţă?

Mai există un "pericol" legionar astăzi? Vedeţi vreun partid viabil care să împărtăşească idealurile legionare? Renaşte ML cu ajutorul părintelui Iustin şi al maicilor de la Paltin? Se face propagandă legionară printr-un cîntec la o serbare?

Chiar nu vedeţi cît de absurdă şi parşivă este abordarea cazului? Nu vă e limpede că nu numai părintele Iustin e vizat aici, ci întreaga BOR? Nu vă spune nimic faptul că astăzi pe HotNews un cunoscut adversar al BOR a avut un dialog on line cu cititorii site-ului despre "naţional-extremismul" din BOR şi mai ales din mănăstirile ortodoxe, ca şi despre "fanatismul" religios al ortodocşilor?

Anonim spunea...

Claudiu, problema legionara nu va inceta sa mai constituie un subiect fierbinte decat atunci cand toate cartile despre ea vor fi deschise. Cat timp e ocultata si invinuita de toate relele din tara, va fi mereu repusa pe tapet.

Si da, multi tineri de atunci aveau cele mai bune intentii la intrarea lor in randurile legionarilor. E suficient sa citim amintiri ale unor personalitati din acea vreme, sau ale unor detinuti politici. O carte tulburatoare si revelatoare asupra starii de spirit de atunci este "Asteptand ceasul de apoi" de Dinu Pillat.

Anonim spunea...

@ Claudiu Tarziu

Daca nici de data asta, cand i se canta parintelui Justin Sfanta Tinerete Legionara online nu este vorba despre Miscarea Legionara, atunci inseamna ca niciodata nu este vorba de Miscarea Legionara. Desi prezenta problema este de fapt inexistenta. Cam asa se petreceau lucrurile si in Partidul Comunist. Din nefericire imi confirmati supozitiile.

N-a zis nimeni domnule Tarziu (cel putin dintre cei intregi la cap) ca problema este o iminenta rebeliune legionara pe strazile Bucurestiului. Problema care este dureros de reala este Miscarea Legionara (cu toata povara ei istorica) in cadrul BOR de astazi, fapt care reiese altminteri si din cele spuse de domnul Codrescu, care, daca nu-s eu nebun, pare sa fi identificat si el, macar in parte, dilema.

Evident ca se ataca mai mult decat legionarismul, dar se lucreaza cu materialul clientului. Tocmai d-aia trebuie tratata cu seriozitate, nu cu suficienta, problema legionarismului: ca sa nu aruncam si copilul cu tot cu apa din albie. Cat despre adversarul BOR despre care vorbiti, daca e domnul Banica, eu unul cel putin nu il stiu de adversar al BOR. Dar poate ca dispuneti dumneavoastra de niste exemple relevante.

In fine, sa o lasam balta ca n-o sa ne intelegem in veac...

J. Climacus

Unknown spunea...

@ J. Climacus:

Domnule, ma tot acuzati, sub diferite nume, de suficienta, ca va iau de sus etc. Credeti-ma ca e doar o problema de perspectiva. N-am nici o vina daca va situati atit de jos.
Poate trebuia sa dau drumul la cel putin un comentariu in care erati facut in fel si chip (si pe care l-am moderat pentru ca nu admit un limbaj suburban pe blog), ca sa realizati ca si altii s-au saturat de felul in care stiti dvs sa polemizati.

Mi se pare absolut deconcertanta fuga dvs de idei. Si desigur e inutil sa incerc a va mai lamuri.

Oricum, de cite ori va raspund la o problema pe care o ridicati (repet, sub diferite nume), dvs imi spuneti ca de fapt despre altceva e vorba si puneti alta problema.

Intii ati vorbit despre lipsa de credibilitate a parintelui Iustin, spunind ca asta e problema principala (Lucian). Dupa ce v-am reamintit subiectul si miza, ati dat-o pe "manastirile = cuiburi legionare" (Lucian). Dupa aceea pe eugenia propovaduita de legionari (Lucian & J. Climacus). V-am spus ca nu asta importa si ca oricum eugenia nu a fost amintita decit in vreo doua articole de presa, fara valoare doctrinara. Acum veniti si-mi spuneti ca toata Biserica este "infestata" de Miscarea Legionara si ca o atare problema trebuie rezolvata (dl Codrescu este de-o subtilitate care va scapa). Asadar, ati ajuns la teza pe care tocmai se chinuie sa o promoveze dusmanii Bisericii in aceste zile.
O enormitate ticaloasa.

Asa ca, da, sint de acord, s-o lasam balta.

PS:
Pe dl Banica il cunosc si din scrierile sale, si din luarile de pozitie personale (l-am vazut pe viu in dezbaterea pe marginea cazului Ravenna, daca mai aveam dubii), si din alte iesiri publice (pe tv si acum, iata, pe Hotnews). Imi face impresia unui adversar foarte inteligent al ortodoxiei - nu al Bisericii ca institutie, ci al esentei ei. E un fel de Badilita diplomat. Si probabil ca nici domnia sa n-ar trece la catolicism, chiar daca s-ar impartasi cu catolicii.
Cititi ce a spus astazi pe Hotnews, daca nu ma credeti.

Anonim spunea...

@ Claudiu Tarziu

O lasam ca deja discutam ca in Cantareata Cheala, ca to veni vorba de Eugen Ionescu. Insa, pe onoarea mea de pseudonim, va marturisesc ca nu sunt Lucian (atat in sensul identitatii reale cat si al mastii virtuale).

J.C.

Anonim spunea...

@Claudiu Tarziu, eu nu am mai postat nimic pe aici. Observ acum cu mirare ca ma acuzati ca scriu sub pseudonime. Eu am lasat-o balta. Nu dati in teoria conspiratiei.
Apropo, daca dvs admnistrati acest blog ar trebui sa vedeti cu ochii dvs cand cineva posteaza sub mai multe pseudonime deoarece va ramane IP-ul calculatorului la comentarii, d-le Tarziu.
Eu imi cer scuze daca v-am deranjat, de asta m-am si retras din discutie, dar haideti sa nu acuzam fara rost.

Lucian

Lapusneanu spunea...

Sunteti niste comunisti ordinari. Va faceti ca nu pricepeti ca legionarii sunt niste mici copii pe linga comunisti adusi in Romania pe tancuri sovietice in majoritatea lor evrei si unguri(stie parintle Iustin ce spune). Nici n-ati auzt vreodata in viata voastra de crimele odioase savarsite de criminalii comunisti in lagarele mortii de la Pitesti, Aiud, Gherla, canal, etc. Mai aveti si minte scurta, sau aveti impresia ca poporl roman a fost reeducat suficient si acum va asteptati sa-si uite istoria. Voi ati uitat in doar 20 de ani de la revolutie, sau va faceti ca ati uitat cei 50 de ani de teroare conunista de sorginte iudeo-sovietca? Au fost mai cumpliti cei cativa ani de conducere legionara pentru romani fata de cei 50 de ani de teroare rosie, comunista? De fapt Legiunea a reprezentat o forta anticonumista deosebit de organizata si puternica si tocmai asta v-a deranjat si pentru asta au platit si inca mai platesc legionarii cu viata. De fapt voi comunistii sunteti niste criminali ordinari si va e teama sa nu cumva sa se trezeasca romanii si popoarele Europei sa va judece. Eu, deoarece sun nascut in epoca comunista, am invatat o istorie trucata si masluita la scoala ateisto-comunista, unde ni se spunea ca legionarii erau niste banditi si comunistii eroi, adica exact pe dos, constatand acum cand avem acces la documente reale ca ne-ati tinut intr-o minciuna totala. Astia sunt cmomunistii, oameni ai satanei.Fascistii germani au fost judecati la Nurenberg si mai sunt judecati si condamnati si astazi dupa 75 de ani. Va veni si randul comunistilor.

Anonim spunea...

@ Lapusneanu

In lipsa de argumente apelam la isterie. A zis cineva ca n-au fost comunistii criminali? A zis cineva ca se pot compara patru luni de guvernare legionara cu patruzeci si cinci de ani de teroare si minciuna comunista? Ca in Romania, pe plan politic, nu ar trebui sa aiba prioritate, evident, procesul comunismului si nu procesul fantomelor interbelice? Dar nu despre asta era vorba ci despre raportul dintre o Miscare nu tocmai crestineasca, asa cum o indica insusi textul cantecelului de la ziua parintelui Justin, si BOR. Fireste, legionarii si-au platit pacatele, cate or fi fost, cu varf si indesat. Dar asta nu schimba cu nimic trecutul legionarilor care ramane cel care a fost, fara ca asta sa insemne ca si legionarii au ramas neaparat cei care au fost dupa ce au trecut prin temnitele comuniste. Suferinta si inaintarea in varsta i-a facut pe multi oameni de o cu totul alta factura.

Stefan

Paul Slayer Grigoriu spunea...

Partea cea mai haioasa este ca racul, cunoscut pentru ca merge cu spatele, isi zice scarar pe treptele ce urca spre cer. Se poate urca oare si cu spatele, sau urcusul este privit ca pedeapsa cuvenita pentru presupusele crime ale unui Raskolnikov contemporan?

Anonim spunea...

Situatia a incalzit spiritele, si chestiunile in loc sa se restranga progresiv, se multiplica la infinit. Avem cateva probleme distincte

[0.] Probleme logice si de principiu (inclusiv definitii etc.)
[1.] Problemele istorice si academice
[2.] Libertatea de expresie si cadrul larg (Constitutia)
[3.] Legile organice si cadrul juridic
[4.] Actiunea juridica / precedentele juridice
[5.] Cazul Pr. Parvu. cu aspectul sau privat si cu scandalul public.

Alaturi cateva fapte, (mi-e teama ca nici macar asupra acestora nu exista acord) si argumente oarecum nebuloase. Sa incercam o clarificare:

"De aici acuzatia de antisemitism, prin deductie. Cinti cintece legionare, deci esti antisemit. Chiar daca in cintecul cu pricina nu se pomeneste ceva despre evrei."

A1. Cantecul este simbolul ML. Un simbol nu poate mentiona orice atitudine chiar una considerata esentiala, insa e menit sa aduca aminte de toate acestea. [0.]

"Ca sa nu mai spun ca antisemitismul legionarilor era unul motivate social, deci conjunctural, nu unul rasial, de structura."

A2. Nu doar antisemitismul rasial e condamnat si condamnabil [2.]

"....pot sa va spun citeva lucruri verificabile: legionarismul nu este egal cu fascismul (o spun istorici reputati si straini);

A3. chestiunea este daca ML e o organizatie de tip fascist, legile asa definesc problema [3.]. Istoricii reputati si straini cu precadere expertii care s-au ocupat nepartinitor de miscarile fasciste sustin aproape in unanimitate ca asa este. ML are toate caracteristicile miscarilor fasciste. Alte caracteristici, in plus, nu le-au anulat in realitatea concreta (ca ar fi sau nu cu adevarat compatibile e cu totul alta discutie). [0.] [1.]

"miscarea legionara nu a fost judecata si condamnata alaturi de celelalte miscari din Europa asimilate fascismului la Nurenberg; "

A4. Povestea asta e spusa in deplina ignoranta. Trib. Nuremberg nu avea jurisdictie asupra presupuselor crime din Romania si nu a judecat decat partidul nazist. ML a fost cercetata succint cu privire la activitati legate direct de NDSAP, nu pentru "fascism". [1.] [4.] Jurisdictia pentru alte presupuse crime si alte condamnari apartinea exclusiv Romaniei, care nu era o tara ocupata de aliati.

"nici o lege din tara asta nu-ti interzice sa cinti cintece legionare in public."

A5. Asta depinde de A3 si de A1. Simbolurile fasciste sunt interzise in Romania, conform legii, cu tot ce este legat in acelasi mod de o miscare fascista -- insa doar in public. Legea este pe muchie constitutionala, insa exista. Nu pericliteaza cu nimic situatia Pr. Parvu dpdv legal [5.]. Poate periclita pe cei care au distribuit intrgistrarea, daca se poate dovedi intentia propagandistica etc. Pana si asta e aproape imposibil, practic vorbind.

"De altfel, vedeti ca e internetul plin de tot felul de grupuri care isi revendica filiatia legionara, isi asuma doctrina, simbolurile legionare, cinta cintecele legionare, il venereaza pe Capitan. Nici una nu a fost condamnata pentru asta."

A5. Aceasta tine de particularitatile fiecarui caz, sau in general de precedentele juridice, [4.] si nu demonstreaza nimic [0.] nici nu are valabilitate (lipsa unui precedent nu poate fi invocata ca... precedent) [4.]. Faptul ca o lege nu s-a aplicat in trecut nu inseamna ca nu se va aplica in viitor.

Unknown spunea...

@ Anonim (23.21):

Ce-mi place morga asta: "băieţi, ia să pun eu lucrurile în ordine, că văd că v-aţi încins în necunoştinţă de cauză".

Bun. Să le luăm pe rînd:

1. Cîntecul are rol de simbol şi poate aminti principii şi valori, dar poate reaminti si numai un trecut, glorios sau nu, dar asupra căruia de cele mai multe ori eşti nostalgic. Mi se pare foarte nimerit exemplul, dat zilele acestea, cu imnul nostru naţional, care conţine versuri belicoase şi care totuşi nu-i face pe vecini şi pe adversarii noştri seculari să protesteze la ONU sau nu mai ştiu pe unde. Tot despre moarte, trădare, luptă, duşmani e vorba şi acolo. Logic şi de principiu, ar trebui să ne punem un imn mai blînd, mai serafic, ceva care să nu deranjeze pe nimeni?

- continuă -

Unknown spunea...

- continuare -

2. Despre antisemitism. N-aţi fost atent, n-aţi urmărit nici logica, nici principiul, ci v-aţi repezit asupra Constituţiei. Sigur, antisemitismul este condamnat şi condamnabil. Din păcate, nu şi antiromânismul. Dacă ar fi un centru de monitorizare a anitormânismului, ar trebui să facă în fiecare zi zeci, poate sute de plîngeri. Dar alta e discuţia. Eu am spus că antisemitismul legionar nu era unul de structură, motivat rasial. Logic şi principial, dacă ar fi fost aşa, dăinuia pînă azi, în caz că am mai fi avut o mişcare legionară [grupările care îşi reclamă filiaţia legionară şi îşi asumă doctrina, principiile şi unele formele de manifestare publică – nu ating forţa unei mişcări, ci mai degrabă dimensiunea şi puterea unor cluburi private]. Fiind acest antisemitism unul motivat social, iar problema socială dispărînd (căci a dispărut, nu?), nu mai putem vorbi despre un antisemitism legionar azi – nici măcar la cei care se declară de filiaţie legionară. Şi o precizare: antisemitismul nu era deloc condamnat şi nici condamnabil în epocă. Iar judecăm trecutul cu măsurile prezentului?

3. În privinţa caracterului fascist al ML e prea mult de discutat. Sînt opinii pro şi contra, care vin din partea unor nume semnificativ egale ca notorietate şi respect academic. Cert este că ML nu avea nici o mistică a statului (cum era fascismul; mistica statului era motorul său) şi nici măcar una a rasei (ca nazismul, asimilat şi el fascimului dar din alte motive), nici rădăcini, metode de lucru şi idealuri socialiste (cum au avut şi nazismul, şi fascismul). Legionarismul a avut o mistică creştină, după cum nu cred că se mai îndoieşte cineva, şi a fost o mişcare în esenţă de dreapta: monarhistă (în ciuda conflictelor cu Carol II), comunitaristă (nu colectivistă), tradiţionalistă, afirmînd primatul spiritual etc.
Una peste alta, Justiţia ar trebui să aibă la îndemână: a – o definiţie general acceptată a fascismului, b – opinii ale unor experţi incontestabili că ML are caracter fascist, ca măcar să poată deschide un dosar de cercetare pentru propagandă legionară. Dar şi atunci, procesul ar fi unul politic şi nu cred că e compatibil cu democraţia. Sau democraţia e bună, dar numai dacă slujeşte pentru strivirea adversarilor?

- continuă -

Unknown spunea...

- continuare -

4. Povestea cu Nurenbergul nu e chiar o poveste, de vreme ce un memoriu conceput de Mihail Fotin Enescu, delegat al guvernului român în exil la Viena, a ajuns la Tribunalul Internaţional, care nu a băgat ML în proces, în vreme ce membri altor mişcări considerate fasciste au fost judecaţi. Iar Virgil Velescu, un apropiat al lui Horia Sima, a înaintat un memoriu similar generalului Robert Murphy, consilierul generalului Eisenhower, comandantul suprem al forţelor aliate în Germania. Acesta din urmă i-a scos pe legionari de pe listele de colaboraţionişti ai fasciştilor şi naziştilor. Iar mai tîrziu, tot americanii i-a pregătit militar pe o serie de legionar paraşutaţi în România, ca să întărească rezistenţa armată anticomunistă.
Pe Virgil Velescu (decedat în urmă cu cîţiva ani) l-am cunoscut foarte bine şi, în plus faţă de documente, am mărturia lui directă.

5. Faptul că nimeni nu a fost condamnat pentru legionarism în România nu este un lucru care ţine de neaplicarea legii.
Poate nu lume ştie că, de pildă, Şerban Suru, şeful unei grupări care se intitulează chiar “Mişcarea Legionară” – contestată de mare parte din bătrînii foşti legionari şi care are o activitate extrem de redusă acum –, a primit Neînceperea Urmăririi Penale în mai multe dosare deschise pe motiv de legionarism la plîngerea unor “oameni de bine”, între care şi Katz, eroul ultimului scandal pe subiectul ML.
Şerban Suru a declarat, în repetate rînduri, public (în conferinţe de presă, interviuri tv, adunări comemorative etc) că este legionar, că este liderul Mişcării Legionare, că luptă pentru idealurile legionare. El şi băieţii lui au ieşit în stradă în cămăşi verzi şi au făcut expoziţii de fotografii (cu momente din istoria ML) pe stradă. Pînă nu demult, Şerban Suru a avut şi o publicaţie care se vindea la chioşcuri, “Obiectiv Legionar”, care făcea propagandă legionară.
Îmbrăcat în cămaşă legionară, Suru a depus mărturie în procesul lui Grigore Opriţă de la Braşov, care era acuzat de propagandă legionară. Deznodămîntul acestui proces, achitarea lui Opriţă, este şi o recunoaştere a legalităţii Mişcării Legionare: http://www.romanianjewish.org/ro/index_fcer2_07.html.
După cum vedeţi, precedentul există.
Asociaţia Noua Dreaptă şi-a asumat şi ea, în mod public, doctrina legionară. Modul de organizare şi uniformele copiază modelul legionar.
Revista “Cuvînt legionar”, care poate fi găsită pe unele tarabe din Bucureşti, face de asemenea propagandă legionară.
Partidul Pentru Patrie, înregistrat legal şi participant la mai multe rînduri de alegeri, nu-şi ascunde descendenţa legionară.
Toate aceste fapte vă îndreptăţesc să credeţi că ar putea fi judecat şi condamnat cineva pentru difuzarea unui cîntec legionar?

Anonim spunea...

D-le Tarziu, nu e vorba aici ce ne place si ce nu ne place. E vorba de o analiza relativ riguroasa pe criteriile si aspectele enumerate.

Doua precizari, sa fie ff. clar: a.) sunt pentru libertatea maxima a cuvantului, cugetului si asocierii de orice fel. Pentru mine nu exista delict de parere, de credinta, de asociere politica ori religioasa sau chiar politico-religioasa chiar una presupus incoerenta - in limitele rationale, nu cele tendentioase, ale unui pericol real si iminent de vatamare fizica.

b.) vorbim de cadrul legal romanesc de azi, e.g. legea nr. 107 publicata la 3 mai 2006 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 31/2002 privind interzicerea organizatiilor si simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob ... etc.

Vedeti asadar ca a.) parerea mea si b.) legea curenta - nu sunt tocmai in acord. Asta poate va asigura de oarecare buna-credinta.

1. Nu stiu ce relevanta ar putea avea asociatiile dvs. de idei in legatura cu imnul ML, contraexemplele superficiale mentionte de dvs etc.

2. Nu e relevant care antisemitism e mai rau decat altul. Orice manifestare de xenofobie este condamnabila conform Constitutiei, iar ML nu este notorie pentru anticeangaismul sau -- deci ne limiteaza tocmai cazul si contextul direct. Repet, vorbim de cadrul legal nu de parerile noastre liberale.

Liberal dpdv strict etic: sunt de acord ca trecutul nu se repeta cu necesitate in viitor si ca exista o distanta intre parere si fapta pe care legea 107/06 din pacate nu o ia in considerare. E o mare problema, de ordin teoretic care merita dezbatuta pe larg.

3. Nu ati evidentiat bine caracteristicile fascismului, doar unele asemanari superficale - se vede ca nu cunoasteti literatura de specialitate - ati evidentiat in schimb diferentele. Nu lasati va rog simpatiile de orice fel sa impiedice o cunoastere mai potrivita a fenomenelor de gen.

Un proces ar fi politic daca ar acuza asocierea. Nu e posibil insa conform legii mentionate, care condamna doar manifestarile publice specificate acolo. Am subliniat si repet: pana si in cazul provocarilor si distribuirii video-ului cu Parintele, care este probabil o provocare, intentia propagandistica ar fi greu de dovedit juridic fiindca se pot invoca tot felul de prezumtii de dezvinovatire.

4. Am mentionat deja ca la Nueremberg s-a investigat, inaintea procesului, cel mult asocierea ML cu NDSAP si ca problema nu a avut nici un merit juridic. Asta e singura relevanta a invocarii Nuerembergului. Nu s-a judecat "fascismul" in general - restul celor mentionate de dvs. nu aduc nimic nou in discutia noastra.

5. Procesul cu Oprita la care va referiti si sentinta finala au precedat legea curenta. Comparati datele calendaristice. Altfel, repet: legea nu pedepseste simpla asociere, iar faptul ca nu se aplica si circumstantele specifice sunt, pe rand, alte probleme decat faptul ca legea exista.

Nu va da de gandit insa, ca nu se aplica nimic nici in legatura cu comunismul? Ce-o fi, nu fac acum o paralela si nici nu zic ca ar trebui sa se faca legi speciale, nici mcar in legatura cu propaganda. Dar nu inseamna neaparat ca comunismul nu e o forma de extremism samd. fiindca nu i se aplica in fapt, sau complet, macar tratamentul recomandat.

Unknown spunea...

@ Anonim (05.04):

Oricît v-ar părea de straniu, nu sînt avocatul Mişcării Legionare. Pentru mine, acest capitol de istorie a fost închis demult.
Dacă am zăbovit pe acest subiect a fost numai pentru că prin acuzaţia de legionarism unii încearcă să lovească în Biserica Ortodoxă Română.
Vedeţi, de pildă, ultimele ieşiri la rampă a d-lui Mirel Bănică (HotNews) şi a d-nei Mirela Corlăţan (EvZ).

Consider însă că am cheltuit deja prea mult timp pe subiectul ăsta şi nu mă aştept ca aceia care nu vor să fie lămuriţi să se lămurească. Pentru că sînt un om foarte ocupat, o să mă opresc aici. Nu înainte de a vă da un ultim răspuns, deşi mă tem că nu vreţi să înţelegeţi, nu că nu puteţi:

1. Dacă intonînd "Sfîntă tinereţe legionară" poţi fi acuzat de antisemitism, la fel de bine prin "Deşteaptă-te române!" poţi fi acuzat de şovinism, xenofobie şi cîte altele. Vi se pare superficial? E problema dvs. Aşa mi se par şi mie futile aserţiunile dvs. Dar nu folosesc această părere a mea pe post de argument, cum faceţi dvs.

2. Mai citiţi o dată ce-am scris despre antisemitism. N-am făcut o comparaţie între felurile de antisemitism, ci doar am subliniat că un legionar de azi nu mai poate fi antisemit (şi nici bănuit de asta a priori), întrucît antisemitismul legionar a fost unul de conjunctură, determinat de problema evreiască din epocă - o problemă pe care azi societatea românească nu o mai are.

3. Pot spune şi eu la fel de bine că, din felul în care trataţi problema legionară, se vede că sînteţi pe lîngă subiect, cu lecturi precare şi oricum orientate ideologic, că daţi dovadă de prejudecată etc. Dar nu aşa vă combat. Eu v-am arătat diferenţele esenţiale dintre legionarism şi fascism, explicînd de ce între ele nu poate fi semnul egal. Dacă vreţi să vă dovediţi dreptatea, nu aveţi decît să arătaţi şi dvs asemănările esenţiale, dacă ele există.

4. Dacă ML era considerată fascistă, colaboraţionistă a partidului lui Hitler sau al lui Mussolini, erau probabil şi cazuri de criminali legionari băgaţi în instanţă. N-au fost. Vi se pare irelevant.

5. Legea la care vă referiţi are textul aproape mot a mot cu ordonanţa care a precedat-o şi pe baza căruia i s-a făcut proces lui Opriţă. Şi nu era vorba de asociere, ci de propagandă naţionalist-şovină şi legionară. Dar legea pedepseşte şi consituirea de organizaţii fasciste: "Art. 3. - (1) Constituirea unei organizatii cu caracter fascist, rasist sau xenofob se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 15 ani si interzicerea unor drepturi." Asta o precizez pentru că văd că vorbiţi fără să fi citit legea.

În cazul comunismului nu există o lege care să pedepsească nici alcătuirea de organizaţii specifice, nici propaganda, nici cultul criminalilor comunişti. Aşa că nu văd rostul comparaţiei cu fascismul.

Anonim spunea...

Din pacate nimeni nu observa cum datorita faptelor inconstiente (?)ale unui "sarman" pe nume Roncea V., care a reusit sa-l filmeze toata "ziua buna ziua" pe Parintele Justin si sa si-l faca aliat impotriva lui Dan Puric (de aici rezultand indirect ca "dusmani ai ortodoxiei si Ovidiu Hurduzeu si Razvan Codrescu ),s-a ajuns aici.
Ma si mir ca durat atat de mult.
"Materialul clientului" este Roncea V., care acum "lupta" sa-l "salveze" pe Pr. Justin.
Cand radea cu gura pana la urechi si il filma pe Parinte vorbind (se stie cum si cat de "bine") despre Puric, chiar asa "mason" cum il considera multi, nu s-a gandit ca o sa vina si "revansa iudeo-masonica".
Dar poate ca asta si vrea mr. Roncea V.
Sa fie numai el "aparatorul ortodoxiei romanesti".
Faptul ca acest individ (Roncea V.) a ajuns sa fie perpetuu acolo la Petru Voda si faptul ca Parintele il tolereaza la nesafarsit in preajma lui, a fost exploatat rapid de alti indivizi gen Katz.
Ortodoxia nu inseamna toleranta la nesfarsit fata de toti si toate faptele lor. Nicidecum !
Vedeti declaratia Mitropolitului Serafim de Pireu la Mega TV , in Grecia , de curand.
Asa se intampla si se va intampla intotdeauna cand indivizi gen Roncea V. vor fi lasati sa ..."apere ortodoxia".
Numai ca Mitropolitul Serafim nu accepta cu atata usurinta tot felul de "super-ortodocsi" pe langa el.
Gamaliel

Anonim spunea...

Conflictul "Petru Voda" nu are o miza etnica, ci mai degraba una spirituala. E versiunea mioritica, actuala, a unei istorisiri binecunoscute de catre noi toti. Am asistat la o confruntare intre spiritul hristic cu cel fariseic, al calomniilor si acuzatiilor mincinoase. Desigur, nu a lipsit interventia de natura "pillatica", sub forma spalarii pe maini, din partea instantei careia i s-a cerut cu vehementa "condamnarea". Inedit este faptul ca decizia in acest caz a fost altfel decat cea din versiunea originala: presiunea populara a actionat de data asta in sens invers. Si, ca un element de absoluta noutate, a intrat in scena si spiritul "civic" cu o plangere penala impotriva unui anume Katz. Se vede ca traim in secolul XXI!

Anonim spunea...

@17:54
Hai la noi ca sa vorbim nimic. Miza este aceea care a fost intotdeauna. Folosirea "cozilor de topor" pentru a distruge ortodoxia.
Unii o fac pe bani, altii din prostie.
Daca citeati ce a spus Mitropolitul Serafim ati fi vazut ca era exact ceea ce spunea si Pr. Justin (despre evreii actuali).
Modul "superior si doct" in care scrieti ne arata in mod evident cat de ... ortodox sunteti, in simtire si gandire.
Sunteti evident "superior" lui Roncea V.
El este numai ... agent principal. Mai are mult pana la inspector.
Daca ne uitam la rezultatul final al "operatiunii Petru Voda", observam ca este "un succes deplin" pentru toata lumea.
Roncea V. se lupta cu Katz si invers.
Amandoi si-au facut "datoria".
Si "inspectorul de la Bucuresti" (unul dintre ei la 17:54)ne explica "incet si trist" cum BOR ...nu exista ca entitate.
Nu asta nu-mi place la dvs., pentru ca aici aveti dreptate, ci modul in care o scrieti.
Aici, pe mine cel putin, nu m-ati pacalit.
Mai incercati-va "talentul", d-le "inspector de la Bucuresti".
Poate pe la dl. Codrescu pe blog. Scrisul dvs. ne spune multe despre ce si cat credeti.
Gamaliel
P.S. Sper ca nu sunteti foarte dezamagit de actiunea impotriva lui Katz. Si nici de Roncea V. Si nici de Pr. Justin. Si nici de Romania. Doar sunteti inspector si eu fariseu.

Răzvan Codrescu spunea...

Există o specie de anonimi nesimţiţi care îşi închipuie că titularul unui blog nu mai are alte treburi pe lume decît să le întreţină lor nesimţirea anonim-logoreică.
Cu astfel de specimene n-ar trebui angajate discuţii. Discuţia începe numai acolo unde se sfîrşeşte anonimatul. A vorbi sub identitate personală e o formă de asumare şi expunere publică. Anonimul nu-şi asumă nimic şi nu se expune la nimic: anonimatul e o formă de şmecherie laşă - şi în ultimă instanţă abjectă - căreia n-ar trebui să i se dea apă la moară.

Anonim spunea...

@Gamaliel
Unde dai si unde crapa!!

Cele cateva randuri de la 17:54 se voiau a fi un simplu pamflet, fara nicio legatura cu alte comentarii postate mai sus. "Curat ghinion" ca cineva care semneaza chiar deasupra cu nume de fariseu se simte prin asta atacat si sare oparit. Parole d'honneur ca n-am inteles nimic din "replica" data ...

Hai sa lamuresc indentitatea personajelor din fabula, pentru cei carora li s-a pus pata si nu au priceput ceea ce au facut-o si vrabiile de pe gard:

spiritul hristic : Pr. Iustin Parvu
spiritul fariseic : MCA
Pilat : Patriarhia BOR
poporul : poporul
spiritul civic : Civic Media

si un nou personaj al piesei interactive, urcat pe scena din randurile publicului spectator : Gamaliel

caruia ii cer pe aceasta cale iertare, indraznind sa sper ca, prin lamuririle aduse, sa obtin din partea domniei sale o revizuire a certificatului de "rau crestin" pe care mi l-a emis (in virtutea autoritatii simbolizate de pseudonimul ales) desigur, dintr-o regretabila eroare de interpretare. Criteriul unic parand a fi aici atitudinea favorabila sau defavorabila fata de inalta sa Autoritate, pe care, marturisesc cu mana pe inima, nu am intentionat nicio clipa sa o lezez.

Anonim spunea...

Sub anonimat e curajul suprem domnule Codrescu :)) Chiar nu vi se pare curios ca toate blogurile ortodoxe sau ortodoxiste gen Saccsiv, Apologeticum, Razbointrucuvant etc sint scrise de indivizi sub anonimat. Cum apara ei ortodoxia sub anonimat. Va dati seama, sub numele lor adevarat n-ar administra niciodata un blog, le-ar fi oarecum rusine de ortodoxie, sa se expuna, asa, fatis.

Anonim spunea...

Traim intr-o epoca unde confuzia, dezinformarea si ignoranta bantuie ca niste stihii. Se poate discuta ceva la nesfarsit daca nu intelegem anumiti termeni si daca preluam un anumit fel de gandire in mod conditionat. Ce inseamna antisemitism? Iata o prima chestiune de lamurit inainte de a sari cu acuzatii la adresa legionarilor. Apoi mai sunt si altele..


Radu Greuceanu

Iulia T spunea...

Sunt foarte curioasa, ce reactii ar fi fost, daca parintelui i s-ar fi cantat "Partidul"..sunt sigura ca nici una..Iliescu ar fi fost incantat.Sa nu ne mai amagim, adevarata problema este una politica.Traim inca in comunism, sau ca sa sune mai frumos, in neocomunism..care se teme ca intotdeauna, de fapt, de pericolul de a fi vreodata rasturanat..de o vreo grupare..de legionari, studenti revolutionari, golani din Piata Universitatii,..sau mai nou calugari.. Pe scurt ..viziune comunista!

Anonim spunea...

@25.02/13:43
Nu ati reusit.
Continuati sa scrieti ... fabule.
Din felul in care scrieti rezulta cat de bun sau cat de rau crestin sunteti.
Nu parerea mea este importanta sub acest aspect.
Am vrut numai sa va spun, si prin comentariul dvs. ultim ati reconfirmat , cat de destept sunteti si mai ales cat de vertical.
Si fabula este o metoda, dar se vede ca va cam chinuie talentul si va iese un KKatz.
Fara legatura cu celelalte comentarii, asa cum recunosteti.
Decat cu cel al d-lui Codrescu care spunea aici : "E un moment delicat şi crucial al lămuririi noastre cu noi înşine în faţa lui Dumnezeu. S-ar părea însă că îi sesizăm prea puţin gravitatea şi că la noi totul se disipează de-acum în grobianismul zarvei mediatice."
Iar "fabula" dvs. este exact ceea ce faceti aici si nu are nicio legatura cu pamfletul sau cu comentariile care nu va intereseaza sau pe care nu le intelegeti.
Nu mie trebuie sa imi cereti iertare (fals) si nici nu eu trebuie sa va iert.
Eu nu va judec ci doar constat.
Cat despre jignirile lansate (si) impotriva mea, fiti linistit. Dumnezeu sa va ierte, asa ... anonim si curajos cum sunteti.
Gamaliel
P.S. Vedeti ca in "fabula" dvs. ati uitat (oare?) sa-l introduceti pe Roncea , in rolul lui, fie acesta si ... financiar :-)

Anonim spunea...

Poate mai cititi cat de mult iubeste anonimul de la 25 februarie 2011, 14:08 ... Adevarul.
Cum amesteca el toate blogurile de-a valma si cum "va atinge usor" si pe dvs. cu "Razboi...", catre care aveti link.
EB