vineri, 25 februarie 2011

De ce citim?

Tema unei recente discuţii dintre Andrei Pleşu şi Gabriel Liiceanu la TVR1 este: "De ce citim?". Cei doi au încercat să răspundă la întrebări pe care le consideră actuale: Se poate şi fără carte? Cîtă lume mai citeşte astăzi? Sînt şi societăţi fără carte? E mai bine să nu citeşti? De ce e bine să citeşti? Şi de aici altele, cum ar fi: ce este un intelectual?
Pur şi simplu îmi face bine să-i ascult pe oamenii ăştia. Iar Pleşu face cîteva sublinieri care m-au uns la inimă. Le veţi descoperi singuri, nu mă îndoiesc.

5 Comentários:

Remus spunea...

Cea mai recentă emisiune este cea despre frică (http://www.trilulilu.ro/radiodobrogea/22f3209afd5b7a), în care Andrei Pleşu citeşte şi două texte scrise înainte de Hristos (din Hesiod şi Linga Purana...) care descriu extraordinar de bine vremurile "sfârşitului de ciclu", pe care, se pare, le trăim.

Anonim spunea...

Stii, frate Claudiu, ca niciunul nu-l apreciaza pe parintele Justin Parvu, pe Dan Puric, ca sunt mai degraba ecumenisti decat ortodocsi... Mi-e teama sa nu te apuce demonul indoielii si sa abati de la calea cea dreapta pe care te vedem acum. Aibi de grija!

Unknown spunea...

@ Remus:

Aveti dreptate. Multumesc. Am corectat.

@ Anonim (04.10):

Va multumesc pentru grija. Dar sa stiti ca ii apreciez pe fiecare pentru darurile sale, fara a face confuzie de planuri si fara a uita esentialul.
Ramin la parerea ca un spectacol cultural nu te poate sminti decit daca esti gata smintit (fie ca iti dai seama, fie ca nu).

Mancatorul de anonimi spunea...

Deci daca nu ii apreciez pe parintele Iustin si pe Dan Puric inseamna ca sunt ecumenist si ca nu ma mantuiesc? Dar lor, daca nu se mai apreciaza unul pe altul, ce li se intampla? A dracului "calea cea dreapta"! Voi credeti ca Hristos e handicapat ca voi, sa fuga si sa-i fie frica de oameni? Voi confundati troglodeala cu Ortodoxia si credeti ca oricine nu e troglodit are drac in el. Dar nici troglodeala nu te mantuieste si nici cultura nu te pierde, ca Hristos nu a venit sa ii mantuiasca pe prosti si sa ii piarda pe destepti, ci a venit pentru toata lumea, inclusiv pentru talhari, curve, vamesi, si chiar si pentru carturari.

Mari spunea...

Urmaresc cu placere emisiunile celor doi, si asta este una foarte reusita si interesanta. Sper ca pe TVR1 sa reziste mai mult decat au rezistat acum cativa ani pe realitatea, parca.
Andrei Plesu imi place in mod deosebit.