luni, 14 februarie 2011

Mîine este lansat Proiectul "Fenomenul Piteşti"

Marţi, 15 februarie, de la ora 18.00, va avea loc lansarea oficială a Proiectului „Fenomenul Piteşti”, în Aula Magna a Facultăţii de Drept (Bd. Mihail Kogălniceanu nr. 36-46; staţia RATB – „Facultatea de Drept”, staţia metrou – „Izvor”). Vor participa: Sorin Lavric (scriitor), Ioan Stanomir (IICCMER), Cristian Filip (Fundaţia Creştină Părintele Arsenie Boca), Nicolae Mărgineanu (regizor), Alin Mureşan (istoric) şi supravieţuitori ai închisorilor comuniste.
În cadrul evenimentului vor fi proiectate imagini din documentarul „Demascarea” şi capturi din site-ul www.fenomenulpitesti.ro. De asemenea, doritorii vor putea achiziţiona filmul „Demascarea”, cartea „Piteşti. Cronica unei sinucideri asistate” (ediţia a II-a), pachete carte+film şi tricouri personalizate, toate la preţuri promoţionale.

12 Comentários:

Anonim spunea...

Am si eu o intrebare: cum anume sunt acele "tricouri personalizate"? Mai exact despre ce e vorba? Tricouri cu Turcanu, cu imagini din camera de tortura...Intreb deoarece sunt un pic nedumerit. Pentru ca daca e vorba (cum am impresia ca e - sper sa gresesc) de un fel de marketing promotional, ideea mi se pare completamente tembela. Tembela si sinistra. Pentru moment chiar nu reusesc sa imi imaginez care e rolul "tricoului personalizat" in contextul abordarii publice a unei astfel de teme. Exista si o dimensiune "cool" care mi-a scapat? Intreb ca sa ma lamuresc...poate ca pur si simplu sunt eu inapoiat...

Alexandru Racu

Anonim spunea...

@Alexandru Racu, conferinta este organizata de IICCMER, la ce te poti astepta? Oportunistii astia au schimbat tactica, nu mai isi dau ei cu sentinta in ale comunismului ci scolesc tot felul de tineri naivi pe langa dansii care le fac treaba.

Lucian

Anonim spunea...

ati gasit nodul in papura, domnule Racu? :)
e vorba doar de un simplu logo imprimat.

premisa a fost alta, cu siguranta, iar aceste explicatii nu isi au rostul in acest context. Nu cred ca e necesar sa ne defocalizam de la esential, de la scopul in sine.


Ionut Trandafirescu

Anonim spunea...

Daca pot sa iasa bani de pe suferinta celor trecuti prin reeducare, de ce nu?
Doar anticomunismul-teoretic marca IICCMER e subventionat de la stat, are adresa, sediu, oameni angajati sa fie anticomunisti cu discurs pe masura.

Unknown spunea...

@ Circotasii de serviciu:

Bateti cimpii, fara sa stiti despre ce vorbiti sau din pura rautate (asta ramine de clarificat si ceva imi spune ca nu o sa astept mult).

In proiectul asta au investit mult suflet si pricepere Alin Muresan si dl Nicolae Margineanu, in mod special, si sustinere financiara si logistica Fundatia Arsenie Boca si Adenauer.

IICCMER este partener pentru ca Alin Muresan si-a facut cercetarile ca angajat al acestuia (si cercetarile sale sint de pe vremea cind institutul avea alta conducere). IICCMR nu inseamna numai Tismaneanu, ci si o seama de oameni onesti, care lucreaza de ani de zile acolo si chiar fac treaba buna. Am mai spus asta o data, dar vad ca tot cautati pete in soare.

Vedeti intii filmul si cartea lui Alin si dupa aia puteti sa le criticati, daca nu vi se par bune.

Nu face nimeni bani din suferinta nimanui. Ce prostie mai e si asta? A cistigat cineva bani pentru ca a scris despre suferintele din temnitele comuniste?

Alin si dl Margineanu au si girul celor care au trecut prin Pitesti si inca traiesc.

Anonim spunea...

@ Ionut Trandafirescu

Nu cautam nod in papura domnule Trandafirescu. Consider doar ca natura cutremuratoare si tragica a subiectului istoric abordat impune o minima sobrietate si implicit un minim bun gust. Pur si simplu nu vad unde intra "tricoul personalizat" in toata afacerea asta, din moment ce nu e vorba de lansarea unei promotii Colgate. Iar suferinta, credinta, dragostea, jertfa nu sunt subiecte cu caracter promotional sau cu caracter "cool" sau "fun". Scopul in sine e foarte bun dar conteaza si cum se fac lucrurile. Dat fiind faptul ca nu am vazut tricoul nu insinuez nimic. Sper insa ca nu e o ocazie pentru ca anumite institutii de pe la noi si de pe aiurea sa-si faca publicitate. In rest, le urez mult succes tuturor celor care slujesc o cauza nobila.

Alexandru Racu

Ion de la Chiuiesti spunea...

http://iondelachiuiesti.blogspot.com/2011/02/lasa-ti-semnatura-pe-o-fapta-buna.html

Mihai spunea...

Si pana la urma de unde putem procura aceste tricouri? aseara imi pare foarte rau ca nu am reusit sa ajung,d ar nu am scapat de la munca.
Un site pentru comenzi exista?

Iulian Capsali spunea...

Sunt de acord cu Alex. Racu in aceasta privinta. Nu isi avea locul o astfel de abordare publicitara, chiar daca tricourile nu prezentau decat titlul filmului, din cate am vazut. Probabil ca a fost o initiativa tinereasca, care insa a primit suficiente critici - inclusiv de la mine- cat sa nu se mai repete.
Ce s-a intamplat la Pitesti transcende intelegerea perversiunii umane in materie de tortura. Sa faci din victime, calai, este ceva care o minte normala nu poate sa priceapa. Pentru asta si cred ca pamantul de la Pitesti este sfintit de atata suferinta, si nicio alta abordare decat prin prisma sacralitatatii ei nu este fireasca.
Studiul insa este o reusita si, data fiind tineretea lui Alin,consider ca este un dublu castig. Faptul ca un cercetator de varsta lui este la a doua carte pe aceasta tema, pe mine ma bucura cu supra de masura. Ce ma nedumereste este ocultarea sistematica -nu si in carte din fericire, dar in discurs si in film - a faptului ca majoritatea celor care au trecut sau au murit in Pitesti erau legionari, inclusiv cozile de topor de genul Turcanu, dar in tot cazul marea majoritate a celor care au suferit. Chiar daca nu convine corectitudinii politice actuale, este o realitate care nu se poate pasa in liniste. Tocmai pentru ca erau "antrenati" in suferinta si miscarea lor avea o componenta mistica, incercarea de distrugere a lor de catre bolsevici a fost mai teribila. Conform datelor stranse de Alin Muresan, 80% dintre studentii inchisi faceau parte din miscarile de tineret legionare. Faptul ca asupra lor s-a dezlantuit iadul, spune ceva chiar si la nivel metafizic. Domnul Stanomir a punctat faptul ca Miscarea Legionara era o organizatie totalitara. Sigur ca da, din punctul de vedere al teoriei politice, asa este, iar Alex Racu nu scapa prilejul sa afirme asta permanent. Insa acolo erau oameni care aveau un crez si un suflet, nu niste golemi ai unei doctrine. Nu trebuie inocentata ML, insa nici nu trebuie scuzata teroarea si nimeni sa nu fie tras la raspundere pentru ca acolo au suferit studenti legionari care "isi meritau soarta". Mai ales, cred ca trebuie afirmat fara false pudori intelectuale ca acolo au suferit in principal tineri legionari. Cercetata duhovniceste, aceasta concentrare a perversiunii demonice acolo se poate intelege mai bine tocmai prin pregatirea acelor tineri pentru moarte si suferinta. Cei care au supravietuit Pitestiului si au reusit sa se ridice (pentru ca aceia care au rezistat pana la capat experimentului au fost extrem de putini), merita priviti ca niste oameni care au atins martiriul, pentru ca mai mult de atat nu cred ca demonii pot face sufletului unui om aici, pe pamant.

Anonim spunea...

Desi ca ideologie (in masura in care se poate delimita un "canon" al legionarismului) legionarismul intra clar in categoria totalitarismului, sociologic, fenomenul legionar a fost unul eterogen, integrandu-i atat pe un Valeriu Gafencu cat si pe un Turcanu. Dincolo de acest aspect, nimic nu poate justifica sau scuza ce s-a intamplat acolo. Nu este ingaduit sa maltratezi pe cineva in acest mod chiar de-ar fi Hitler, Goebbels sau Eichman. Pe de alta parte, aplicarea unui astfel de tratament nu duce automat la reabilitarea victimei, atunci cand aceasta isi are propriile ei pacate politice. E nevoie, evident, de constientizarea pacatelor la nivel personal si de lepadarea lor, independent de ce ti-au facut comunistii.

Legionarismul nu justifica comunismul la fel cum comunismul nu justifica legionarismul. Iar orice adept al totalitarismului isi justifica rautatea invocand rautatea celuilalt. Insa pentru omul normal care nu a fost spalat pe creier de ideologie exista actiuni care nu se pot justifica prin nimic; lucruri care pur si simplu nu se fac. De aceea discutia au fost sau n-au fost legionari pur si simplu nu-si are sensul. Cert este ca au fost niste oameni incaputi pe mana unor diavoli. Justitia umana poate cel mult sa condamne la moarte. Intr-o lume normala, de chinurile iadului se ocupa dracii, iar si pe aia ii mai tine Dumnezeu in frau. Or, date fiind coordonatele problemei, ideea cu tricoul nu poate fi socotita decat deplasata, ca sa folosesc un eufemism. Nu stiu cine s-a gandit la asta dar, in opinia mea, faptul ca s-a gandit demonstreaza faptul ca i-a scapat esenta fenomenului. Dar trag nadejde ca se va lamuri pe viitor. Critica trebuie sa fie constructiva nu distructiva.

Alexandru Racu

Iulian Capsali spunea...

Draga Alex, eu cred - si am justificat asta si in prima mea interventie - ca isi are sensul. Sigur ca au fost oameni inainte de toate, dar daca iti ascuti simtul duhovnicesc iti dai seama ca acest iad dezlantuit nu a fost lasat sa se coboare peste acei tineri fara sa te gandesti la pregatirea lor pentru jertfa si eroism. Parca Dumnezeu le-ar fi dat acele incercari ca sa-i aduca in stare de jertfa crestina, sa-i curete de acest pacat al eroismului mai degraba cavaleresc, in care nu se stravedea decat pe alocuri Hristos. A fost o lamurire a aurului in foc.

Anonim spunea...

As vrea, daca nu va suparati, sa anuntati mai din vreme evenimentele care au loc si care sint legate de suferintele celor care au trecut prin inchisorile comuniste (exemplu: Marcel Petrisor - la Muzeul Taranului Roman, din oct. anul trecut). Citesc ce scrieti dv., dl. Codrescu si tot, sau aproape tot ce e legat de acest subiect.