sâmbătă, 22 mai 2010

Dileme. Cu trupul în Vest, sau cu sufletul în Est?

Pentru cei mai mulţi români, Occidentul era, înainte de 89, sinonim cu mîntuirea. Acolo aveai libertate şi prosperitate.
Majoritatea românilor trăiesc şi azi mirajul Vestului, în care găseşti un loc de muncă mai bine plătit, standarde profesionale mai înalte, oportunităţi de carieră mai mari, o viaţă îndestulată...
Nu se reduce însă totul la material. Dacă ai năzuinţe moral-spirituale, nu mai poţi alege Occidentul din toată inima şi, dacă eşti om întreg, nici nu te imaginezi trăind acolo mai mult de o perioadă provizorie, cît să-ţi faci "plinul".

Incontestabil, în Occident sînt străzi mai curate, oameni mai politicoşi, economii mai ridicate, posibilităţi mai multe. Însă, există şi delict de opinie: n-ai voie să spui ce crezi în toate chestiunile politice şi istorice. Există un sistem de formare a unui "om nou", disciplinat, civilizat şi spălat pe creier: statele deţin exclusivitatea asupra educaţiei copiilor. Şi mai există şi un sistem, "corect politic", de cenzură a credinţelor: n-ai voie să porţi însemne religioase, îţi este interzis să spui păcatului pe nume şi eşti marginalizat definitiv, ca "taliban", "fundamentalist" sau, de ce nu, "fascist" (ca tot încep să se suprapună noţiunile în noul limbaj politic corect), dacă îndrăzneşti să te pronunţi pentru apărarea familiei în faţa ofensivei ideologiei dominante.

România a optat, cu nişte ani în urmă, pentru Occident. Şi a început să importe, pe lîngă forme şi reforme, şi ideologie. Ideologie care este una clar împotriva unei dezvoltări normale a naţiunii. La acest import toxic a apărut o timidă opoziţie. Iar azi sînt destui români care se află în plină dilemă: cu Occidentul prosperităţii şi al pervertirii spirituale, sau cu Estul, încă sărac, dar mai întemeiat în credinţă? Alegerea nu-i uşoară, pentru noi, românii, cel puţin, pentru că rănile istoriei încă sîngerează şi mai ales pentru că nici prezentul unei Rusii dominante, agresive şi la cheremul unei mafii kagebisto-afaceriste nu ne îmbie.

Dilema este repusă pe tapet, cu mai mare acuitate, la cîte un eveniment cum a fost cel de azi. Homosexualii din România au anunţat că vor mărşălui prin centrul Bucureştiului, pentru a putea întemeia legal "familii" şi a putea adopta copii. Cu alte cuvinte, vor să fie recunoscuţi ca normali şi acceptaţi ca atare de societate. Marşul a fost autorizat de Primăria Capitalei, sub cuvînt că toţi cetăţenii ţării pot să manifeste public. Dacă Primăria Capitalei era cinstită vedea că marşul homosexualilor nu este o manifestaţie oarecare, ci una care se constituie într-o atingere la bunele moravuri şi că poate tulbura ordinea publică - motive de a nu autoriza marşul.
În sprijinul homosexualilor s-au declarat ambasadorii Africii de Sud, Australiei, Canadei, Cehiei, Franţei, Germaniei, Marii Britanii, Olandei, Spaniei, Suediei şi Statelor Unite.
Asta în vreme ce la Moscova a fost interzisă parada gay.

14 Comentários:

sceptik spunea...

Sa nu crezi ca rusii au facut-o neaparat din marea lor evlavie. Sa nu uitam ca fostul lor patriarh a sfintit rachete, iar in privinta actelor cu cip, dupa cum scria recent presa, rusii vor sa recupereze teren.

Nu trebuie sa ne raportam mereu la E sau V. Primaria Capitalei nu trebuia sa aprobe acest mars indiferent de cine il sprijina si gata. E bun sa ne uitam si la altii si sa-i dam exemplu cum e cazul Moscovei, dar sa avem mare grija ca aceste exemple sa nu se intoarca impotriva noastra, in mod negativ ulterior. Cine stie ce boacana mai fac rusii si astia arata cu deshtu spre noi ca i-am dat exemplu. Mai bine, uite, sa luam aminte la moldovenii de peste Prut... Sau la lituanieni. Nu?

Cu bine

Mirona-Ioana Tatu spunea...

Am gasit pe site-ul "Razboi intru Cuvant", din 1 iulie 2007, un cuvant de invatatura, care se potriveste cat se poate de bine cu ceea ce ai scris aici, Claudiu:

"In Duminica a V-a dupa Rusalii, cand se citeste la Sf. Liturghie Evanghelia despre vindecarea de catre Mantuitorul Iisus Hristos a demonizatilor din tintul Gherghesei (Gadarei), predica Sf. Nicolae Velimirovici [...] ne aminteste, prin cuvinte cu valoare profetica, in ce Europa am ales sa intram, o Europa care si ea, la modul cel mai propriu, se ingrijeste in mod deosebit de porci si de alte dobitoace [...], in timp ce Hristos este alungat, cu fiecare an ce trece, tot mai mult dintre hotarele sale, pentru ca indracirea sa stapaneasca tot mai nestingherit pretutindeni, dandu-i-se numele de normalitate…
[...]
Să nu ne grăbim să osândim dragostea acestor ghergheseni pentru porcii lor, mai înainte să privim societatea zilelor noastre şi să vedem câţi iubitori de porci numără cetatea noastră, cărora asemeni acelora, le pasă mai mult de porci decât de viaţa semenilor lor.
Gândiţi-vă cât de puţini sunt astăzi, chiar si între cei care-şi fac cruce şi au pe buze numele lui Hristos, cei care ar pregeta să ucidă doi oameni dacă s-ar alege de pe urma lor cu două mii de porci. Sau vedeţi dacă sunt mulţi între dumneavoastră care ar sacrifica două mii de porci ca să scape viaţa a doi nebuni. Să se ruşineze cei ce osândesc pe ghergheseni mai înainte de a se osândi pe sine. Dacă s-ar scula gherghesenii din mormânt astăzi şi ar prinde să numere, mare mulţime dintre cei ce gândesc asemenea lor ar afla în „creştina” Europă!
Ei măcar L-au rugat cu frumosul pe Hristos să plece de la ei, pe când popoarele Europei de-a dreptul Il alungă. Si de ce Il alungă? Ca să rămână ele singure cu porcii şi cu stăpânii lor, dracii. La ce bun să aduci la supunere nişte morminte?…"

Doamne ajuta!

Ronchi Sante spunea...

Dnul Tarziu, am trait mai mult in vest decat in est si, sincer va spun, nu sunt prea sigur ca opozitie este entre spiritualitate si materialism, sau cum vreti sa-l chemati. Cand am venit in est si eu credeam ca am fi gasit aceasta deosebire, insa trebuie sa spun ca am fost cam dezamagit. In vest (bine, vest e mare si nu este la fel oriunde), de pilda, daca s-ar fi organizat un mars pro-familie, nu ar fi fost doar 150 cei care porneau la drum.

Anonim spunea...

@Sante Ronchi, felicitari pentru blogul foarte interesant pe care-l admnistrati.
Ca o curiozitate ,,antioccidentala,, uitati-va pe site-urile pro-familie din SUA, Canada sau Germania si vedeti cate mii sau zeci de mii de oameni scot ei in strada cand e vorba de un mars pro-familie. Sint de acord ca Occidentul are multe pacate si emite un suflu relativist (e de datoria occidentalilor sa-l intoarca) dar nu e vina Vestului ca romanii detin primul loc european la avorturi, ca obscenitatea limbajului te nauceste, ca esti lasat sa mori cu zile in spitale fara sa-i pese cuiva de tine. Am impresia ca unii cred ca Romania s-ar bucura de un fel de trecere speciala in fata lui Dumnezeu (nu degeaba au asa mare trecere in Romania teoriile gen ,,buricul pamantulu,,) si ca noi sintem eterni pe pamantul asta, dar dupa ne invata trecutul, neamurile se nasc, traiesc si pot sa moara cand nu mai umbla ,,in cele ale lui Dumnezeu,,. Problema e la noi, nu la Vest. Occidentul nici n-a mai fost nevoie sa ne atace credinta, ca am calcat-o noi romanii in picioare, de unii singuri.

Unknown spunea...

@ sceptik:

Doar nu ma vezi facind apologia rusilor? Nu stim din ce pricina opresc marsurile gay de cinci ani de zile. Insa o fac si gata. Eu cred ca din credinta. Ser poate sa o faca insa si dintr-o alta ideologie :)

Vad ca modelul a fost luat si de R. Moldova si Lituania. Foarte bine. Poate ar trebui sa-l luam si noi, asta neinsemnind ca ne inscriem miine in CSI :)

@ Sante Ronchi:

Lucrurile sint amestecate si aici, si in Vest, dar exista culturi diferite si tendinte majore. Asta ne deosebeste. Numarul de oameni care sint dispusi sa iasa in strada pentru o idee nu spune prea mult despre credinta acelor oameni. Nu toti credinciosii sint revolutionari, si-apoi sint diferente culturale, cum spuneam.

Noi nu avem o cultura a civismului, nu am fost invatati sa luam atitudine. Nu vedeti ca romanii nu mai ies in strada nici cind li se taie salariile? Pt ca intr-o situatie ca aceasta prin care trece Romania azi, miercuri trebuiau sa fie in iata Victoriei nu 30.000 de cuminti care danseaza "Pinguinul", ci 100.000 sau, si mai bine, un milion de oameni revoltati, care sa provoace demisia guvernului imediat.

@ Anonim:

Nu sint din cei care cred ca Romania e buricul lumii ba chiar combat aceasta prostie castratoare. Sint pentru un nationalism critic - pe care il promovez dupa cit ma pricep si cit pot. Adica pentru un nationalism care stie de la ce pleaca, are diagnosticul, identifica tratamentul si il aplica. In nici un caz nu cred ca ne-ar face bine sa spunem ca sintem sanatosi sau sa ne felicitam ce grozavi sintem.

Sigur ca problema e la noi. Ca altfel n-am lua pe nemestecate obiceiurile proaste ale Occidentului, grilele sale ideologice si nu ne-am sili sa ne insusim forme si comportamente care nu ni se potrivesc. Dar faptul ca recunoastem asta nu face ca Occidentul sa fie sanatos si in regula.

E ca si cum un batrin pervers corupe o fatuca mai needucata, naiva si , desigur, cu anumite tendinte spre pacat, iar noi nu-i gasim vina si batrinului, ci numai fetiscanei.

Anonim spunea...

iata ca si cei mai ferventi adepti ai acestor bolnavi, intr-un tarziu isi cauta linistea.Ce frumos lucreaza Dumnezeu! Acest om a vrut sa se schimbe, si Hristos l-a ajutat neconditionat! Pna a aparut presa de "barfa". Oricum acest om inca este pe Cale, chiar daca ziaristii de joasa speta umbla dupa senzational!Speram ca si cei care marsaluiesc de voie de nevoie ( ca esti obligat sa iesi la parada, nu pune nimeni ''fundul'' pentru tine)Cunoscund situatia lui, si pe ziarista, cititi printre randuri...
http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/Cluj-Napoca-_Rugaciune_de_seara_in_loc_de_dans_la_bara_0_218378762.html

Anonim spunea...

http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/Cluj-Napoca-_Rugaciune_de_seara_in_loc_de_dans_la_bara_0_218378762.html


Dumnezeu lucreaza minunat, si acesti bolnavi isi dau seama ca pacatuiesc, dar intra intr-o morisca si nimeni nu pune dosul pentru ei, sunt luati cu forta la mars, vor sau nu!Acesta este un exemplu, iar acest om inca este pe cale, alegand monahismul...Inafara de rautatile ziaristei de barfa si a "dialogului" din capul ei(caci nu a avut loc)este un semn ca si cei mai inversunati inselati de demoni, pot ajunge la izbavire cand i alege Dumnezeu! Luati exemplu si voi cei ce marasaluiti si stiti ca va mintiti pe toti, si sunteti unelte ale politicenilor corupti!

Ciprian spunea...

Nu sunt in masura sa judec actiunile altor oameni deoarece nu stiu ce i-a determinat sa gandeasca sau sa actioneze intr-un anumit fel( important nu este ceea ce spune omul ci de ce o spune ... nu-i asa ??? ) dar din fericire pe ale mele pot sa mi le judec.Aici cred ca trebuie sa se opreasca totul iar restul tine de eternitate ! Stiti ce mi se pare trist domnule Tarziu ? Faptul ca oamenii in general se lupta sa schimbe mentalitati , vorbesc si polemizeaza despre lucruri care ii despart si foarte rar de lucruri care ii apropie . Stiti ce mi se spune de cele mai multe ori atunci cand declar ca imi place foarte mult Elton John ? "aaaa...poponarul ala" . Oare cu asta ar trebui sa ramana oamenii in cap dupa ce iau contact(macar auditiv) cu acel om care simte diferit de mine , de dumneavoastra si de majoritatea dintre noi ? Si ca sa inchei sa stiti ca multi homosexuali sunt mai normali decat unii heterosexuali(multi au trait anumite traume care i-au facut sa aiba alt comportament sexual - nu sunt toti astfel ca "asa e la moda" ) . Intr-adevar si mie mi se par absurde unele din cererile lor(cea cu infierea copiilor de exemplu ) dar de asemenea stiu sigur ca fundatia care a organizat marsul e reprezentantul doar declarativ al acestei minoritati multi dintre acestia dezavuand marsul in sine si mai ales modul in care are loc acesta . Dumnezeu ne iubeste pe toti ! Multa pace in suflet !

Unknown spunea...

@ Ciprian:

Am spus-o de multe ori si o repet, in acord cu invatatura noastra de credinta si cu bunul-simt comun: nu am ceva impotriva homosexualilor, ci a propagandei homosexuale.
Nu moartea pacatosului o vrem, ci indreptarea lui. Dar, in cazul militantilor pederastii, nu numai ca acestia nu accepta sa se indrepte, ci vor sa ne convinga ca pacatul e normalitate.

Daca homosexualii isi pastreaza optiunea sexuala in intimitate, e in regula, nu ma intereseaza. Daca si-o exhiba, incepe sa devina o problema. Pentru ca nu e normal ce fac ei - din nici un punct de vedere - si pentru ca prin acest comportament provoaca si ameninta sa corupa tinerii. Iar atunci cind, prin propaganda, lobby parlamentar si cu ajutorul presei ticalosite sau doar spalate pe creier, incearca sa prezinte anormalitatea drept normalitate si cer sa fie casatoriti si sa adopte copii, chiar trebuie opriti.

Homosexualii trebuie sa se hotarasca: fie sint asa de la natura sau sufera de o deviatie de comportament sexual dobindita in circumstante nenorocite (deci e ca un fel de boala), fie e o optiune (deci o perversiune si un pacat asumat). Dar nici intr-un caz, nici in celalalt, nu sint indreptatiti sa se pretinda normali. Si intr-un caz si in celalalt ar trebui sa caute sa revina la normal, fie prin tratament medical, fie abandonind perversiunea (poate si cu ajutor duhovnicesc).

Cit despre artistii homosexuali, cred ca a le judeca opera prin prisma sexualitatii este o eroare. Altele sint criteriile.

In fine, precum spuneti, Dumnezeu ne iubeste pe toti. Dar nu ne mintuieste pe toti. Este un adevar. Si nu este nici o contradictie in asta. Daca pacatuim, ne lipsim singuri de partasia cu Dumnezeu, de dragostea Lui, deci de mintuire. Prin pacat, ne razvratim contra Lui si sintem asemeni celui rau.

Anonim spunea...

Nu cred ca rusii au interzis marsul gay-lor deoarece elita lor conducatoare e deosebit de imbisericita ci mai degraba dintr-o respingere a unui comportament vazut drept deviant. Pai si nazistii ori comunistii interziceau manifestarile homosexuale; ce inseamna asta, ca era crestini? N-or avea romanii constiinta civica dar atunci, oare, polonezii ori lituanienii de ce au? De ce in Basarabia cand s-a pus problema religiei in scoli, au iesit mii de moldoveni sa se pronunte in acest sens. Sint in stare sa pariez ca, in Romania, ar fi iesit vreo 200 la o chemare in acelasi sens. A da vina pe Occidentul decazut care vine sa ne corupa e foarte usor, nu stiu daca asta si rezolva ceva. Parca in revista ROST am citit mai demult un interviu al parintelui Papacioc care spunea ca nu trebuie sa ne temem de UE daca ramanem in credinta. Nu apartenenta la UE ne descrestineaza iar o eventuala situare in afara structurii politico-economice europene ne-ar salva credinta. Si Polonia e membra UE insa polonezii primesc din scoala familiei o anumita demnitate care-i fac sa filtreze ceea ce vine dinspre Bruxelles. Totul depinde de noi, de modul de raportare a fiintei romanesti fata de provocarile veacului. Inainte de incadrarea noastra in UE, proportia europeistilor fanatici era la noi zdrobitoare, undeva la 90%, asta pe cand in Ungaria ori Cehia procentul nu depasea 60% iar in Estonia ori Letonio abia daca trecea cu putin de 50%.

Anonim spunea...

Vreau sa mai remarc un amanunt, foarte grav in opinia mea: presiunea pe care o fac ambasadorii unor state occidentale pentru acesti homosexuali. Nu mi se pare deloc in regula acest amestec. Nu este treaba unor reprezentanti oficiali sa ne dicteze, la noi acasa, ce conduita morala trebuie sa aiba neamul romanesc. Daca am avea mai multa demnitate si tarie, ar trebui protestat oficial. Imi inchipui ca ambasadorii romani de la Paris, Haga, Londra, Praga etc. nu se pronbunta oficial in favoarea unor actiuni de strada din tarile respective. deci cum isi permit acest domni sa se amestece ? Am trecut vremurile cand turcii ne dictau ce sa facem, au trecut vremurile cand sovieticii ne dictau ce sa facem, oare tinerii din decembrie 1989 au murit pentru drepturl homesexualilor de a-si exhiba boala ? Este trist...

sceptik spunea...

Claudiu,

nu te fac aparator al cauzei rusesti :) stai linistit.

Si nu cred ca Moldova sau Lituania au "copiat" pe rusi ci mai degraba ca au gandit-o de la ei. Nu exclud o inspiratie de acolo, ci doar actul mecanic.

Raman la parerea ca nu evlavia autoritatilor rusesti au impiedicat marsul, ci alte motive (poate morale, poate sociale). Sa nu uitam ca si rusii au homosexualii lor: http://ro.wikipedia.org/wiki/T.A.T.u.

cu bine

Anonim spunea...

buna ziua! nu am stiut unde sa scriu intrebarea, asa ca o las aici la cel mai recent articol: stiti cumva la ce biserica din Bucuresti sunt sfinte moaste ale Sfintilor Mucenici de la Aiud?
multumesc, livia

Răzvan Codrescu spunea...

Sante Ronchi a semnalat aspectul cel mai delicat: observatorul străin moare de rîs văzînd în cîtă minoritate se manifestă la noi şi binele, şi răul. Impresia - îmi pare rău că trebuie s-o spun - nu poate fi decît aceea a unei populaţii laşe şi nesimţite.
Dacă despre evrei s-a spus că sînt mari şi în bine, şi în rău, despre noi s-ar putea spune că sîntem mici şi în rău, şi în bine, încremeniţi parcă în caricatura caragialescă.
Dar sîntem oare dispuşi să ne recunoaştem micimea, sau ne sare ţandăra la formularea penibilei evidenţe şi preferăm să ne refugiem iarăşi şi iarăşi în dogma retorică a excelenţei naţionale, cu care ne-am amăgit păgubos în toată istoria noastră modernă?
Poponauţii au măcar "scuza" minorităţii, în sistemul lor de referinţă. Dar noi, care vrem să reprezentăm cu 150 de capete "majoritatea" unei capitale de peste două milioane şi a unei ţări cu peste douăzeci de milioane, nu avem nici o scuză plauzibilă, ci purtăm crucea unui ridicol incomensurabil şi a unei puţinătăţi tragice, care ar trebui să fie adevărata problemă a conştiinţei româneşti! Cum să trezeşti acest bizon adormit şi să-l readuci în parametrii umanităţii vii şi reactive? Căci nu există pe lume numai normalitatea sexului, ci multe alte cadre de normalitate, faţă de care rămînem datori cu milioanele, de se cruceşte o lume întreagă de atîta masivă şi ocoşă nevrednicie!