sâmbătă, 6 decembrie 2008

ROST despre un poet al temniţelor: Costache Oprişan


Numărul pe luna decembrie al revistei ROST este dedicat memoriei unui luptător anticomunist şi mare poet, Constantin (Costache) Oprişan (1921-1958), mort de tuberculoză în închisoarea Jilava, după ce trecuse prin iadul “reeducării” de la Piteşti. Grav bolnav, i s-a refuzat orice ajutor medical. Costache Oprişan este cel pentru care viitorul părinte Calciu şi-a tăiat venele, în iluzia că ar putea să-l salveze de la moarte hrănindu-l cu sîngele lui. Avea mare har de poet, iar parte din versurile sale compuse închisoare au fost reţinute de colegii săi de celulă de la Jilava, Gheorghe Calciu, Marcel Petrişor şi Iosif V. Iosif. ROST publică o parte din amplul poem „noologic”.
Cei care l-au cunoscut pe Oprişan spun că prin moartea lui prematură am pierdut un creator de geniu.

Din această ediţie a ROST vă mai recomandăm textele: “Cui îi e frică de România?”, o recenzie a lui Silviu Man la cartea “A treia forţă: România profundă?”, de Ovidiu Hurduzeu şi Mircea Platon; “Un manual de istorie a comunismului ca un exerciţiu de manipulare”, o analiză de George Enache asupra unei cărţi girate de Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului; "«Zeitgeist» sau panorama deşertăciunilor", în care
Paul S. Grigoriu demontează piesă cu piesă un atac subtil împotriva credinţei creştine, dat printr-un film difuzat agresiv mai ales prin internet; "Manifestări ale fundamentalismului islamic", un studiu al teologului braşovean Antonio Aroneasa.
Redacţia ROST anunţă că următorul număr al revistei va apărea la începutul lunii februarie şi va fi dublu, şi pentru ianuarie.

Revista ROST poate fi cumpărată de la chioşcurile Rodipet din toată ţara, iar în Bucureşti – de la librăriile “Vasiliada” şi “Sophia”; în Braşov – de la librăria “Okian”; în Constanţa – de la librăria “Brâncovenească” şi de la Prăvălia Predania; în Suceava – de la librăria “Sf. Voievod Ştefan cel Mare”; în Iaşi - de la librăriile Sedcom Libris; în Cluj - de la librăriile Arhiepiscopiei Ortodoxe.

Seja o primeiro a comentar