miercuri, 29 februarie 2012

Două jumătăţi de bile albe

După numeroase prostii şi ticăloşii, Puterea îşi trece în cont şi două fapte bune. E cinstit să le recunoaştem.
Care sînt resorturile lor ascunse (electorale sau de altă natură), mă interesează mai puţin. Important este ca autorităţile române să meargă până la capăt în aceste chestiuni. Dacă nu, se va dovedi că n-au fost decît nişte piruete propagandistice.
1. A cerut Serbiei garanţii suplimentare că va respecta drepturile românilor/vlahilor de pe teritoriul său, sub ameninţarea că altfel România se opune aderării Serbiei la UE.
Serbia încalcă drepturile românilor (numiţi şi vlahi, ori mai ales vlahi, tocmai pentru a le camufla originea etnică) în mod constant. Să ne amintim doar cum sînt prigoniţi creştin-ortodocşii români care vor să-şi clădească biserici proprii în Serbia şi că de curînd Serbia i-a obligat pe români să scrie şi în limba maternă tot în alfabet chirilic.
O altă manevră sîrbească, menită să torpileze unitatea de acţiune a românilor din Serbia şi de a-i îndepărta de scopurile lor fireşti: împănarea conducerii organizaţiilor etnice cu sîrbi sau filo-sîrbi. În această cheie trebuie citită declaraţia preşedintelui Consiliului Naţional al Vlahilor din Serbia, Radisa Dragojevic.
Atitudinea României la Bruxelles a fost de data asta ceva mai demnă, dar nu-mi fac iluzii că  va deveni  prea curînd o constantă a politicii noastre externe. Liderii europeni au fost uimiţi, pentru că nu se aşteptau ca vreodată România să-şi apere interesele, ci să spună mereu da.
2. A trecut prin Parlament legea lustraţiei. Şchioapă şi tardivă, ca şi legea CNSAS, va produce totuşi efecte. Atîta vreme cît administraţia de stat este plină de foşti nomenclaturişti, securişti şi turnători ordinari, o asemenea lege îşi află raţiunea de existenţă. Era şi mai bună acum 20 de ani, dar nu înseamnă că azi e inutilă, cum susţin vechii comunişti de teapa lui Iliescu (tupeul acestui cancer al României post-decembriste e colosal: spune că legea avea o noimă la începutul anilor '90, dar nu acum, de parcă nu el şi ai lui au blocat-o pînă azi) sau neocomuniştii cu faţă oarecum umană de felul lui Costi Rogozanu. Era şi mai aproape de ce trebuia să fie dacă îi epura şi pe foştii lideri UASCR şi UTC, dar înţeleg că pentru PDL era imposibil să se lipsească de alde M.R. Ungureanu. Era şi mai potrivită dacă prevedea o perioadă de interdicţie de măcar 20 de ani, nu de doar 5 ani.
Cu toate acestea, dacă facem o listă cu persoanele mai cunoscute de la fiecare partid parlamentar care ar urma să fie lustrate, vom vedea că legea e binevenită şi în anul de graţie 2012.
Mă tem însă că nu va trece de Curtea Constituţională. Cică legea ar fi anticonstituţională pentru că îngrădeşte dreptul de a fi ales. E ca şi cum ai spune că unui criminal băgat la puşcărie i se încalcă dreptul de a fi liber.

PS:
Nu mă las păcălit de două iniţiative bune şi cred că actuala Putere nu-şi va putea spăla imaginea decît cu foarte mult efort în interesul naţional - de care, sincer şi trist, nu o cred capabilă. Aşa că îi rog pe eventualii comentatori ai acestui text să nu-mi spună ce ştiu deja şi să mă scutească de bănuieli stupide.

10 Comentários:

Anonim spunea...

Si dupa ce trec 5 ani ce facem?

C.C.

Unknown spunea...

@ CC
Ce-am facut si pina acum.
Mai important mi se pare ce facem pina atunci.

Anonim spunea...

Crestinii nu se ocupa de epurari!

Unknown spunea...

@ Anonim:

Serios?
Dar crestinii nu traiesc si in istorie?
Exact pe atitudinea asta de noncombat se bazeaza dusmanii crestinilor.
Dar daca ne uitam putin in istorie, vedem barbati crestini si in neamul nostru, nu numai scopiti. Iertata sa-mi fie observatia. Sper ca nu v-am smintit :)

hamlet spunea...

legea lustratiei era mai eficienta MAI ALES daca facea referire si la UTC-isti, mai precis la cei din forurile conducatoare ale UTC-ului. O lege care isi propune sa fereasca societatea de niste ticalosi - cu exceptia ticalosilor "nostri", e, intr-adevar o lege inutila si penibila, exact ca si condamnarea comunismului, asa cum a fost si mai ales de cine a fost facuta ea. Pentru asta e inutila. E si daunatoare, pentru ca / la fel ca in cazul "condamnarii" comunismului creaza exact acea satanica impresie ca "totusi s-a facut ceva, nu complet, nu perfect, ca oamenii suntem, dar s-a facut", in asa fel incat sa nu mai aiba unii de ce striga si altii de ce o face, cum trebuie altadata. Exact pe sistemul propagandei de la Rosia Montana: nu e foarte mult ce ia statul, dar tot e ceva, decat sa stea aurul acolo, ingropat. Pai tocmai asta e, daca nu se poate ca lumea, sa nu se mai faca. Deloc. Pana cand se va putea face. Ca lumea. Perfect. Pana cand ii vom putea lustra pe toti, pana in al 7-lea neam. Pana cand ii vom putea condamna pe toti. Pana in cel de-al 77-lea neam. Pana cand vom putea valorifica in beneficiul nostru 100% din aurul care zace in munte. Cat timp vom considera ca "merge si asa" si "e mai bine decat nimic", suntem blestemati

Anonim spunea...

Legea lustratiei, in forma in care e acum, e o batjocura. Ea nu incurca pe nimeni. Chiar ca a fost facuta de ochii lumii, ca sa mai prosteasca pe inca cativa.
Daca va aduceti aminte, si la alegerile trecute, tot asa, ca sa fraiereasca pe cate unii, a venit cu referendumul cu parlament unicameral.
Sunt niste jocuri abjecte de care sper ca romanii sa nu se mai lase pacaliti.
Daca se mai lasa si acum pacaliti, ne meritam soarta pe deplin si nu mai avem de ce sa ne plangem.
O meritam.

Anonim spunea...

UTC-istul Ungureanu de ce e prim-ministru? UTC-istul Boc?
Securista Rodica Culcer?
Securistul Basescu, fost informator si trimis al securitatii la Anvers?
Din nou, ca la moguli.
Mogulii nostri sunt buni, ai lor sunt rai.
Securistul Gabriel Oprea a fost rau cat a fost cu Nastase.
Acum, daca e cu Basescu, e bun.
Aici e fatarnicia satanica.
Securistii nostri sunt buni, ai lor sunt rai.

Iulian Capsali spunea...

Sunt de acord cu cei care spun ca actuala Lege a Lustratiei doar creeaza falsa impresie ca s-a bifat ceva "important". Este tardiva si, daca tot este asa, macar sa fi fost facuta "la sange". Ori nu este. Mi se pare o pura diversiune.

Paul Slayer Grigoriu spunea...

De acord cu cei care spun ca legea e o spoiala. Socotesc ca o lege a lustratiei e absolut necesara (chiar si in ceasul al 13-lea), dar dusa pana la capat. Altfel, e doar o chestie de fatada, ca sa arate cat de anticomunisti ar fi cei de la putere.

Sararu Marius spunea...

Legea lustratiei "a la Farfuridi": sa fie, primesc! dar sa nu se schimbe nimica; ori sa nu fie, primesc! dar atunci sa se schimbe pe ici pe colo, si anume in punctele ... esentiale...