marți, 14 decembrie 2010

Deschiderea expozitiei internationale Orthphoto “Monahismul Ortodox” in Romania

Dupa cum stiti, in urma cu mai mult de un an, am sarbatorit 5 ani de existenta pe internet. Pentru a celebra aceasta data importanta am organizat prima noastra expozitie internationala de fotografii. Doream atunci sa aratam frumusetea credintei ortodoxe intregii lumi, la nivel global. Expozitiile au avut loc in Bulgaria, Serbia, Polonia, Rusia si Romania si inca mai expunem in diferite locuri, chiar si in tara noastra. Pretutindeni, ideea noastra a fost intampinata cu mult entuziasm si sprijin, iar expozitia s-a dovedit a fi un mare succes.

Asadar, am decis ca este timpul pentru o alta actiune asemanatoare. Anul acesta, insa, am decis sa pregatim o expozitie putin diferita. Ca si prima expozitie, va fi pe plan international, va arata frumusetea Ortodoxiei in intreaga lume si va avea loc in diverse locatii. Totusi, de aceasta data, organizam, in premiera, o expozitie tematica. 

Am decis ca monahismul ar fi o tema perfecta pentru expozitia de anul acesta. De ce? Pentru ca monahismul este unul din cele mai importante elemente ale credintei si ale traditiei ortodoxe, puritatea acestora fiind pastrata necontenit de manastiri, centrele de gandire teologica ortodoxa. 

Vrem sa prezentam manastiri mari si importante, insa si manastiri mai putin cunoscute. Vrem sa aratam realitatile vietii monahale si impactul manastirilor in vietile credinciosilor, in mediul cultural si artistic. Am reusit sa adunam fotografii din 25 de tari. 102 utilizatori ne-au trimis fotografiile lor. Din totalul de 450 de fotografii au fost selectate 200 spre a fi printate, cele ramase urmand sa fie prezentate printr-un slideshow in timpul expozitiei.
In Romania deschiderea expozitiei va avea loc in Orasul Mioveni – Judetul Arges. Vernisajul expoziei internationale ”Monahismul Ortodox” va avea loc pe data de 18.12.2010, incepand cu orele 15:00, in holul Primariei Orasului Mioveni si poate fi vizitata pana pe data de 08.01.2011.
Printre invitatii acestui eveniment se numara numerosi teologi si personalitati din lumea culturala locala si este foarte posibil ca la eveniment sa participe si Inalt Prea Sfintia Sa, Parintele Calinic, Arhiepiscopul Argesului si Muscelului.
Expozitia este sustinuta financiar in Romania in intregime de Centrul Cultural Mioveni si este promovata de Editura Filos.
Parteneri locali: Primaria Orasului Mioveni, Centrul Cultural Mioveni, televiziunea Absolut Tv, Radio 21, Revista Fun Time Mioveni, Catedrala Ortodoxa Sf Ap Petru si Pavel, Parohia Sf Trei Ierarhi si Editura Filos. La nivel nivel national am fost sprijinuti in demersul nostru de revistele: Rost, Orthograffiti, Lumea Credintei, Lumea monahilor si Familia Ortodoxa.
Mentionam ca expozitia va avea un circuit itinerant, dupa Mioveni urmand a fi vernisata in multe orase din tara precum: Pitesti, Bucuresti, Iasi, Craiova, Timisoara, Bacau, Piatra Neamt, Suceava, Fagaras, Sibiu, Alba Iulia, Cluj, Constanta, s.a.
Cum dimensiunea acestui proiect este foarte mare, fiind constinuit din doua elemente principale – arta fotografica (cu tot ce implica) si ortodoxia, ne-am bucura daca ne trimiteti propunerile si sugestiile dvs iar daca doriti ca expozitia sa ajunga si in orasul dvs, nu ezitati sa ne contactati.
Va invitam cu drag sa vizitati prima noastra expozitie tematica!

In numele redactiei Orthphoto din Romania,
Ionut Trandafirescu

Seja o primeiro a comentar