vineri, 18 septembrie 2009

Veşti de dincolo şi de dincoace de Prut

# Mihai Ghimpu, preşedintele Parlamentului de la Chişţinău, a fost confirmat şi preşedinte interimar al R. Moldova de către Curtea Constituţională. El s-a declarat pro-unionist, stîrnind un roi de acuzatori, şi a ridicat vizele pentru români.
Cu puţin ajutor de Sus, s-ar putea împlini previziunea lui Dan Dungaciu că, în 5 – 10 ani, cele două state româneşti se vor reunifica.

# Pe internet şi-a făcut loc timid un anunţ despre înfiinţarea unui nou partid politic, intitulat Mişcarea pentru Libertate (cu iniţialele ML, ca ale mişcării legionare, vezi bine). Iniţiatorii săi sînt cei care s-au constituit într-o Coaliţie împotriva “dictaturii biometrice” (radicali populişti care se dau de dreapta, yoghini, victime ale mineriadelor, militanţi creştini – într-o combinaţie deconcentrantă). Lucrurile se leagă. Nişte băieţi (vorba vine, că-s cam tomnatici) îşi fac campanie de imagine de vreo opt, nouă luni încoace, ca “luptători contra cipurilor”; aceiaşi băieţi, cu legături în vechea Securitate şi în noile servicii secrete (dar şi în... masonerie), duc, cam tot de atîta timp, o campanie furibundă împotriva tuturor persoanelor sau grupurilor de dreapta care ar putea coagula, cu scopul evident de a elimina o eventuală concurenţă; băieţii cu pricina au confiscat cîteva teme de discuţie importante şi au căpătat credit de la unii foşti deţinuţi politici; băieţii aceştia, după ce l-au sprijinit ani în şir, îl atacă acum pe Traian Băsescu şi susţin candidatura la preşedinţie a profesorului Ion Coja [Care a spus, într-o predică la Mănăstirea Petru Vodă, îmbrăcat în stihar, că, după 1964, partidul comunist nu a mai avut o politică criminală, ci a fost unul bun, românesc, “subordonat intereselor naţionale”, şi că Nicolae Ceauşescu a fost ucis pentru patriotismul său – de această moarte, sugerează profesorul, este nemulţumită Însăşi Maica Domnului! Toate astea la Petru Vodă, unde este îngropat părintele Calciu, cel care a făcut puşcărie în timpul lui Ceauşescu pentru că s-a opus dărîmării bisericilor din Bucureşti! “Interesul naţional” era să fie dărîmate bisericile, să fie urmăriţi şi terorizaţi foştii deţinuţi politic şi să fie închişi reacţionari ca Pr. Gheorghe Calciu sau Paul Goma?]. Şi iată că aceşti băieţi fac acum un partid. Cum am spus de la începutul scandalului, miza este una politică. Oamenii aveau nevoie de o platformă, de pe care să se lanseze şi şi-au construit-o folosind dezbaterile despre introducerea documentelor de identitate electronice, vaccinul Gardasil sau Memorialul Aiud pentru propagandă. Sigur că lor li s-au alăturat oameni de bună credinţă, dar inocenţi în raport cu astfel de manevre politicianiste, care i-au girat şi ajutat. Aceşti oameni ar trebui să-şi dea seama acum că au fost (şi încă mai sînt) folosiţi.
În tot cazul, risc un pronostic: această nouă Mişcare va avea aceeaşi soartă cu a Mişcării Conservatoare – înfiinţată acum cîţiva ani şi de care probabil n-aţi auzit. Motivele sînt multe, dar despre ele poate altădată.
# În perioada 17-23 octombrie se va desfăşura în Bucureşti a patra ediţie a Festivalului de Muzică Veche, în organizarea agenţiei Medieval Praxis. Concertele de muzică barocă, renascentistă, medievală, bizantină şi gregoriană vor avea loc la Ateneul Român şi Galeriile de Artă Dalles. Se anunţă participarea unor nume cunoscute ale muzicii vechi precum Hopkinson Smith (S.U.A. / Elveţia, laută, chitară barocă), Petra Müllejans (Germania, vioară barocă), Hannelore Devaere (Belgia, harpe istorice), Ketil Haugsand (Norvegia, clavecin) şi formaţia „Floripari” (Polonia). Biletele, care costă între 20 şi 45 de lei, pot fi cumpărate din librăriile Cărtureşti, reţeaua magazinelor Diverta, Germanos şi Vodafone sau online pe www.eventim.ro şi pe www.ticketpoint.ro, începînd cu data de 22 septembrie.

6 Comentários:

sceptik spunea...

Asa este. Iti dau dreptate. Toate se intampla pentru ca noi ne-am multumit sa intrebam pe Batranii in viata dar nu ne-am sarguit sa ne modelam dupa viata lor. Nu ne-am sarguit sa dobandim discarnamantul, am cautat numai iesiri rapide si imediate.

Un punct din Protocoale zicea ceva de genul: ne vom infiltra si vom aduna la un loc pe toti pentru a-i putea controla mai usor si a-i distruge din interior.

Vremurile sunt foarte inselatoare, drept pentru care se impune trezvie si mai multa.

Cristian spunea...

Un amestec de securitate, yoga si "ortodoxie", marca Roncea & friends. Salvarea tarii, a natiunii, in viziunea unor produse obscure ale acestui popor. O sa faca mai mult taraboi decat defunctul partid "conservator" al lui Mugur Vasiliu facut cu banii lui G.C. Paunescu, miliardarul securitatii. Ca un facut, acest domn (M.V., care mai nou publica integrala Corneliu Zelea Codreanu la manastire) s-a oplosit tot in curtea de la Petru Voda, care a inceput sa semene cu un azil al frustratilor propagandistilor nationalismului securistic legionaroid. Predica infama a lui Ion Coja incepe sa nu mai fie o ciudatenie, ci o consecinta. Parintele Calciu cred ca s-a rasucit in mormant. Filotheu si fratii Roncea au reusit sa distruga credibilitatea unei manastiri si a unui duhovnic. Oare nu le este teama sa tarasca in continuare manastirea intr-o aventura politica cu un final previzibil?

Anonim spunea...

Tocmai evidentia C.T. tagma deplasatilor ideologici ca mai sus se pomeneste de "Protocoale", un fals al Ohranei tariste. Din pacate, extremismul ortodox nu se gaseste doar la cei amintiti in postare.

Anonim spunea...

Trebuie oprita aventura prin care iresponsabilii astia, care se cred salvatorii natiunii, distrug un simbol.

Ilie S spunea...

Or fi un fals Protocoalele, nu stim, dar comentariul este o invitatie la discernamant si la trezvie. Acum sa nu cadem in extrema cealalta, ca sa suspectam totul de "deriva ideologica". Corectitudinea politica nu are de-a face cu acest blog, asa mi s-a parut pana acum si nu am motive sa cred ca nu o sa se intample si de acum incolo.

sceptik spunea...

Ilie, multumesc, pentru sprijin. Intr-adevar, o chemare la discernamant si trezvie pe care cei politici corect n-au cum s-o inteleaga. Cine stie, cel care a semnat o fi membru ML :).

Cat despre portocale s-a cam implinit ce scrie acolo asa "facatura" cum sunt.