joi, 29 mai 2008

ROST cere masuri ferme in cazul IPS Nicolae si al initiatorilor de "sindicate preotesti"

Astazi, am trimis presei doua comunicate in care Asociatia ROST isi exprima pozitia fata de cele doua recente tulburari din Biserica Ortodoxa Romana: impartasirea IPS Nicolae Corneanu cu greco-catolicii si infiintarea unor "sindicate preotesti".
Asociatia ROST face apel la PF Patriarh Daniel si la Sf. Sinod sa cerceteze grabnic aceste cazuri si sa ia masuri ferme in conformitate cu Invatatura noastra de credinta, Dogmele si Sfintele Canoane.
Mai jos, redau documentele integral.

Asociaţia ROST: Comunicat referitor la împărtăşirea ÎPS Nicolae cu greco-catolicii

Asociaţia ROST îşi exprimă public consternarea provocată de gestul Mitropolitului ortodox Nicolae Corneanu de a se împărtăşi împreună cu reprezentanţii cultului greco-catolic în ziua de duminică, 25 mai 2008, cu ocazia slujbei de sfinţire a unei biserici greco-catolice din Timişoara, în prezenţa Nunţiului Apostolic în Romania şi a Episcopului greco-catolic de Lugoj.
Asociaţia ROST crede că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române şi Preafericitul Părinte Patriarh Daniel au datoria de a cerceta imediat fapta ÎPS Mitropolit Nicolae Corneanu şi de a dispune o soluţie în conformitate cu Sfintele Canoanele şi cu Învăţătura de credinţă a Bisericii noastre.
Împărtăşirea împreună cu cei care slujesc culte şi biserici care s-au rupt pe parcursul istoriei din Biserica Ortodoxă reprezintă o gravă încălcare a Sfintelor Canoane, iar consecinţele pot fi cu atât mai nocive cu cât o astfel de cădere din credinţă vine din partea unui ierarh al Bisericii. Canonul 46 ne învaţă: “Poruncim să se caterisească episcopul sau presbiterul care au primit (ca valid) botezul ori jertfa (euharistia) ereticilor. Căci ce fel de împărtăşire (înţelegere) are Hristos cu Veliar?” Sfântul Teodor Studitul, vorbind despre împărtăşirea cu ereticii ne învaţă asemenea: „Aşadar, după cum dumnezeiasca pâine cu care se împărtăşesc ortodocşii îi face pe toţi cei ce se împărtăşesc de ea un singur trup, tot aşa şi pâinea ereticească îi face părtaşi unii cu alţii pe cei ce se împărtăşesc cu ea şi îi înfăţişează un singur trup potrivnic lui Hristos. E limpede că paharul ereticesc şi pâinea ereticească sunt impărtăşire de potrivnicul”
Asociaţia ROST socoteşte că, într-o lume afectată grav de o profundă criză morală şi materială, dialogul între cei care mărturisesc într-o formă sau alta credinţa în Dumnezeu reprezintă o cale prin care aceştia pot contribui la alinarea suferinţei semenilor noştri. Dialogul creştinilor ortodocşi cu membri altor culte şi biserici care utilizează cuvântul „creştin” în denumirea lor nu poate însă continua cu preţul cedărilor de la Învăţătura de credinţă, Dogmele şi Canoanele Bisericii Ortodoxe.
În contextul actual în care Biserica noastră este afectată de acţiuni schismatice venite din partea unor preoţi şi de gesturi eretice comise de ierarhi ortodocşi, este necesar să ne reamintim cuvintele Sfântului Ioan Gură de Aur: „Dacă cineva contraface măcar o mica parte a chipului regelui pe moneda regală, în felul acesta o falsifică; la fel şi în credinţa cea adevarată, acela care va schimba chiar cât de puţin în ea, o va vătăma pe toată. Căci dacă, pe de o parte dogma este răstălmăcită, şi inger de ar fi, să nu-l credeţi. Nimic nu foloseşte viaţa virtuoasa, dacă credinţa nu este sănătoasă.”
Considerând că gestul ÎPS Nicolae Corneanu se înscrie într-un context mai larg, Asociaţia ROST face apel la Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române de a clarifica relaţia Bisericii noastre cu Biserica Romano-catolică şi cu organizaţiile ecumeniste de tipul Consiliului Mondial al Bisericilor sau Conferinţei Bisericilor Europene, în duhul iubirii de Dumnezeu şi de semeni şi în respect profund faţă de Învăţătura de credinţă a Bisericii Ortodoxe. O atare lămurire va fi de folos atât pentru evitarea pe viitor a unor gesturi precum cel al Mitropolitului Nicolae Corneanu, cât şi pentru dezvoltarea dialogului cu alte culte şi biserici creştine astfel încât căderea de la credinţa creştin-ortodoxă să nu mai fie încurajată.

HRISTOS A ÎNVIAT!

Consiliul Director al Asociaţiei ROST


Asociaţia ROST: Apel privind „sindicatele preoţeşti”

Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Înaltpreasfinţitului Teofan, Mitropolitul Olteniei şi Mitropolit ales al Moldovei

Înaltpreasfinţiţilor şi Preasfinţiţilor membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

Membrii Asociaţiei ROST au luat act cu îngrijorare de acţiunile schismatice şi eretice comise de unii preoţi din cuprinsul Mitropoliei Olteniei, Mitropoliei Moldovei şi Arhiepiscopiei Bucureştilor, care încearcă organizarea unor structuri paralele Bisericii Ortodoxe Române, prin înfiinţarea de aşa-zise „sindicate preoţeşti”. Există, fără îndoială, nemulţumiri justificate în rândul preoţilor, ca şi anumite erori şi excese la nivelul administraţiei bisericeşti. Revista ROST, pe care o patronăm, a atras atenţia, la momentul cuvenit, asupra unor astfel de cazuri. Însă, preoţii nu sunt proletari în sutană şi nu pot trata relaţia cu ierarhia bisericească din postura angajat-angajator.
De aceea, apreciem că anumite stări de lucruri reale din cadrul administraţiei bisericeşti şi necunoaşterea de către anumite instanţe de judecată a cadrului legal de funcţionare a cultelor din România au fost utilizate în mod fariseic de către preoţii iniţiatori ai sindicatelor pentru a provoca tulburare în Biserică, în dorinţa ascunsă de a rezolva de fapt interese personale care nu au vreo legătură cu mărturisirea învăţăturii Mântuitorului nostru Iisus Hristos, sfânta slujire la care sunt chemaţi preoţii Bisericii Ortodoxe Române.

Considerăm că demersul acestor preoţi este subordonat unui scop străin de duhul creştinismului ortodox, anume acela de a distruge unitatea Bisericii lui Hristos de pe pământurile României. Prin faptele lor, preoţii iniţiatori de structuri sindicale au ieşit din comuniunea întru Hristos în care trăiesc şi slujesc credincioşii, clerul şi ierarhii Bisericii Ortodoxe Române, şi au provocat schismă şi erezie. Canonul 31 de osândire a schismei ne arată că singura reacţie posibilă într-o astfel de situaţie este caterisirea celui vinovat ca iubitor de stăpânire şi urzupator. Refuzând să se supună ierarhului lor, aceşti preoţi încalcă şi porunca ascultării consfinţită prin Canonul 39 despre ascultarea clerului de episcopi. Nu în ultimul rând, preoţii „sindicalişti” şi-au încălcat jurământul de credinţă şi ascultare făcut în faţa lui Dumnezeu, a Bisericii şi a ierarhului în momentul în care au primit Taina Preoţiei.

Membrii Asociaţiei ROST vă adresează apelul de a aplica urgent şi fără ezitare asupra acestor preoţi Sfintele Canoane şi legiuirile Bisericii Ortodoxe Române în integralitatea lor şi până la ultima lor consecinţă, astfel încât să fie înlăturată cât mai curând această gravă pricină de sminteală pentru credincioşii noştri.
Membrii Asociaţiei ROST îşi mărturisesc credinţa în Una, Sfântă, Sobornicească şi Apostolească Biserică şi îl roagă pe Dumnezeu să ocrotească Biserica neamului românesc de ispitele şi răutăţile acestor timpuri de sfârşit de istorie.

Nadejdea noastră este Tatăl, scăparea noastră este Fiul, acoperământul nostru este
Duhul Sfânt, Treime Sfântă, Slavă Ţie! HRISTOS A ÎNVIAT!Consiliul Director al Asociaţiei ROST


-------------------------------------
Pe blogul lui jurnalistului Victor Roncea gasiti opiniile pe acest subiect ale IPS Bartolomeu Anania, Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, si ale marilor nostri duhovnici Parintele Iustin Parvu de la Petru Voda - Neamt si Parintele Arsenie Papacioc de la Techirghiol - Constanta.

8 Comentários:

Anonim spunea...

Felicitari! "Rost"-ul isi confirma rostul de grupare de elita a constiintei romanesti drept-slavitoare!

Vlad spunea...

Dle Tarziu, anul acesta este un an de afirmare al Asociatiei "Rost", dupa cum se vede din multitudinea de actiuni la care ati luat parte. Eu va urez sa va dea Dumnezeu ajutor, putere in sustinerea Adevarului si cat maimulta vizibilitate in societatea romaneasca, ca incep vremuri tulburi in care nu ne mai permitem sa avem o atitudine pasiva.

Claudiu Târziu spunea...

ROST nu a urmarit neparat sa fie vizibila pentru marele public. La urma urmei e o grupare de elita, nu de mase.
Dar uneori e cazul sa iesim public, pentru ca se scufunda corabia. In rest, ne concentram pe proiectele noastre de lunga durata, care speram sa aiba efecte cu mult mai profunde decit simplele iesiri in presa :)
Multumim pentru cuvintele bune.
Doamne-ajuta!

Vania spunea...

Am preluat ambele comunicate. Sper să fie cu folos!

Anonim spunea...

Felicitari asociatiei Rost pentru aceasta reactie foarte prompta si necesara.
Regretabilul gest al IPS Nicolae a ajuns sa fie cunoscut in toata lumea.
Catolicii deja au scris o stire pe un site de al lor in limba engleza.
http://www.cwnews.com/news/viewstory.cfm?recnum=58680
Vestea a ajuns inclusiv la fratii nostri ortodocsi din Grecia si probabil si din alte tari care la randul lor sunt consternati. Si ei astepta o reactie normala din partea Patriarhiei Romane si anume depunerea din functie a episcopului Banatului.
Poate ar fi bine ca acest apel public al asociatiei Rost sa fie tradus si in lb engleza.

Doamne ajuta!

Anonim spunea...

Prea iubiti aparatori ai Bisericii
lui Hristos!
Ce este mai grav, faptul ca unii preoti disperati au putut gresii in dorinta de a se apara impreuna de atitudini despotice a unor ierarhi,sau ca episcopul Sofronie de la Oradea a sfintit Aghiasma Mare in ziua Bobotezei cu episcopul unit!

Anonim spunea...

Biserica Ortodoxa Romana a raspuns oficial la aceste intrebari.

Cine este interesat, poate sa citeasca raspunsul patriarhiei aici:
http://www.patriarhia.ro/Site/Stiri/index.html

Link direct la prima problema aici:
http://www.patriarhia.ro/Site/Stiri/2008/127.html
… in net raspunsul este notat ca find publicat la data de 27 mai 2008 !!!!

Link direct la a doua problema aici:
http://www.patriarhia.ro/Site/Stiri/2008/124.html

EinStein

Anonim spunea...

Nu cred ca demersul acestor preoti are ca scop "distrugerea unitatii Bisericii lui Hristos de pe pământurile României."
Dupa logica Dv., oricine in tara aceasta ar incerca sa-si apere drepturile legale ce i se cuvin , atenteaza la unitate.
Nu-i asa ca cei care indraznesc a cere celor aflati la putere sa respecte legile - mai ales cand pentru a face posibil acest lucru este nevoie de acel " unde-s multi puterea creste "-demersul unora ca acestia este subordonat unui scop strain de duhul " ascultarii de inaltele stapaniri" ?
Spuneti ca : "preoţii iniţiatori de structuri sindicale au ieşit din comuniunea întru Hristos în care trăiesc şi slujesc credincioşii, clerul şi ierarhii Bisericii Ortodoxe Române, şi au provocat schismă şi erezie."
Poate vreti sa ne explicati si noua in ce consta erezia si care este acea " comuniune in Hristos în care trăiesc şi slujesc credincioşii, clerul şi ierarhii Bisericii Ortodoxe Române " si din care au iesit acesti preoti ?
Sa fie oare vorba despre acea comuniune de coruptie practicata de multi dintre ierarhii BOR la numirea si transferarea clerului in parohii sau a celor numiti in functii bisericesti ?
Sa fie oare vorba oare despre acea comuniune in care banul este suprema lege iar referirea la invatatura lui Hristos doar un mod de motivare al nedreptatilor ascunse sub masca ascultarii de " mai-marii nostri " ?

Preotii au si ei familii. Multi dintre ei intampina mari greutati materiale si desi exista solutii, dupa principiul "mie ce imi iese din aceasta afacere ? ", unii ierarhi nu sunt interesati in rezolvarea problemelor unor asemenea preoti.
Ce sa faca acesti preoti care nu gasesc nici un fel de intelegere la mai-marii lor , in timp ce ei vad ca preotii cu bani , cu avere " se descurca ",ca pentru acestia nu exista nici un fel de norme canonice sau statutare ,in timp ce lor le sunt incalcate cele mai elementare drepturi ?
Nu cred ca Hristos a spus : " Imbuibati-va voi bogatilor si va veseliti , caci avand de toate ,voua se cuvine sa vi se dea ascultare , voua vi se cuvine sa fiti slujiti caci altii nu au ce aveti voi."
In loc sa cereti ierarhiei bisericesti sa incerce rezolvarea in duh crestin a problemelor cu care se confrunta fiii lor duhovnicesti , sa cereti initierea unui dialog si a unor structuri in cadrul Bisericii care sa rezolve problemele , Dv.va porniti cu ura impotriva celor care isi cer doar dreptul la viata si nimic mai mult( Hristos nu a cerut nimanui sa renunte la camasa sa-la strictul necesar pentru aceasta viata).
Nu cred ca a lupta pentru ca familia ta sa-si poata valorifica talantii cu care a fost inzestrata ,sa nu sufere de foame , de frig ,sa aiba toate cele necesare unui trai decent,nu cred asadar ca o asemenea lupta este impotriva Legii lui Hristos.
Noul Statut al Bisericii , facut fara o consultare a Bisericii( Biserica fiind formata nu numai din ierarhi , ci si din preoti, diaconi , calugari si credinciosi ),este un Statut plin de privilegii pentru ierarhi, care ii elimina total rolul mirenilor in viata Bisericii si ii reduce la conditia de sclavi pe cei din clerul inferior.
- institutiile bisericesi din care faceau parte si clerici si mireni , au fost desfiintate
- controlul asupra averilor bisericesti este total in mainile ierarhului
- protopopii, prin numirea lor derect de catre ierarh si nu dintr-n numar de trei alesi de catre preoti si cantareti , au devenit slujbasi directi ai ierarhului, strangatori de biruri din ce in ce mai mari si mai diverse.
Pentru a deveni astazi protopop, nu mai trebuie sa fii apreciat ca un om valoros de catre cei pe care ii vei conduce , ci doar de cel pe care il slujesti(ierarhul).
Drumul spre acel " cine da mai mult " acela va fi protopop , este drumul cel mai scurt pentru a accede asadar la o asemenea functie.
In cazul stavropighiilor , care lovea direct in interesul ierarhilor , acestia s-au sesizat imediat. De ce nu au facut-o oare si in cazul numirii protopopilor ?
Cine sa ii apere asadar pe preoti de nedreptatile si amenintarile ierarhilor la adresa celor care indraznesc sa arate aceste nedreptati ?