joi, 4 aprilie 2013

Ministerul Educaţiei restricţionează accesul elevilor la expoziţia „cadavre jupuite”

În perioada 22 martie – 30 iunie a.c., la Muzeul „Grigore Antipa” din Bucureşti este găzduită expoziţia “The Human Body”, în care peste 200 de cadavre jupuite, unele secţionate în fel şi chip şi conservate prin metoda plastinării (astfel că par trupuri vii), sînt prezentate într-un spectacol sinistru (unele în „mişcare”).

Expozitie-de-cadavre


În mai multe ţări, această expoziţie a stîrnit proteste şi în unele a fost interzisă (bunăoară în Franţa cea laică şi experimentală).
La noi, autorităţile au început să reacţioneze după protestul public al unor asociaţii civice. Astfel, Direcţia pentru Protecţia Copilului a recomandat ca accesul copiilor sub 12 ani să fie permis numai dacă  aceştia sînt însoţiţi de părinţi, iar Ministerul Educaţiei a transmis o adresă Inspectoratelor Şcolare Judeţene în care cere ca, pentru vizitele la această expoziţie organizate de şcoli, să se ceară votul majoritar în Consiliile de Administraţie ale şcolilor şi acordul scris al părinţilor, „întrucît există unele aspecte controversate, generate de tipul de exponate, precum şi un posibil impact emoţional negativ pe care acestea l-ar putea avea asupra elevilor”.
Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, însuşi a declarat, spre cinstea lui, că nu şi-ar duce copiii la această expoziţie.
Motivele acestei atitudini responsabile sînt cunoscute:
1. Trupurile provin din China şi ar putea fi ale unor deţinuţi politic, ucişi de autorităţi şi puse la dispoziţia organizatorilor expoziţiei. Desigur, China dă asigurări că aceste cadavre sînt ale unor oameni care au murit din cauze naturale şi că ele nu au fost revendicate de nimeni pentru a fi înmormîntate. Ce încredere putem avea însă într-o dictatură şi încă într-un regim comunist, prin definiţie criminal? Ne-ar fi convenit ca rude sau cunoştinţe ale noastre, care au fost victime ale comunismului din România, să fi devenit exponate?
2. Prin expunerea acestor trupuri se aduce atingere atît concepţiei creştine despre trup (şi totuşi sîntem o ţară majoritar creştină), cît şi demnităţii persoanei în cel mai larg şi laic sens. O persoană merită respect şi după moarte. Iar profanarea de cadavre se pedepseşte în toată lumea civilizată.
3. Vizitarea acestei expoziţii i-ar putea traumatiza psihic pe copii. O spun mai mulţi psihologi consultaţi de organizaţii ale societăţii civile. Dacă unii copii sînt traumatizaţi după ce participă la o înmormîntare, cum n-ar fi văzînd morţii „vii”?
4. Această expoziţie este o modalitate mizerabilă de a face bani de pe urma suferinţei altora. Dacă urmăreau un scop strict ştiinţific, organizatorii puteau folosi corpuri şi organe fabricate după ultima tehnologie, care le-ar fi făcut să pară adevărate.

expo human 3


În ciuda acestor argumente, ca de fiecare dată cînd e vorba despre un element de terorism cultural, „umaniştii” şi „progresiştii” de stînga au sărit ca arşi în apărarea expoziţie şi întru acuzarea autorităţilor. Diverşi jurnalişti, pătrunşi de entuziasmul cercetării ştiinţifice, şi activişti civici cu agendă politică i-au acuzat pe contestatarii expoziţiei de obtuzitate şi fundamentalism religios şi nu văd cu ochi buni restricţionarea accesului elevilor.
Oficialii români trebuie să reziste acestor presiuni. Societatea civilă responsabilă îi susţine.
Asociaţia „Rost” îşi declară sprijinul ferm pentru deciziile luate în acest sens de Ministerul Educaţiei şi Direcţiei pentru Protecţia Copilului.

A model mimics a preserved human body on display at an exhibition in Budapest's Vam Design Center

2 Comentários:

Camelian Propinatiu spunea...

Sufletul de copil necontând, singurul inconvenient e ca acele cadavre sunt mult mai bine conservate decât tocatura din supermarket si pot trezi vechi instincte canibalice in adultii mai pofticiosi, gata excitati de telerevolutia gastronomica din RO.

Anonim spunea...

Multa sminteala mai este in poporul acesta spalat pe creier de televizor. Dupa ce stai 5h si 30 min in fata ecranului cred si eu ca multora li se pare cool si exciting sa viziteze expozitia macabra. Oricum se pare ca baietii astia care detin exponatele au avut o ideea excelenta de business bazata pe spiritul de turma si pe stiinta voodoo pe care le poseda masa sau masele. Pentru ei va fi un succes! Si adevarul e ca stiu si cum sa-si faca marketing excelent fara bani. Inclusiv noi prestam gratuit

Ray Inferno