luni, 23 mai 2011

Bătălia pentru "autonomia" Ardealului este reluată. Printr-o investiţie masivă în presă

via Mihnea Măruţă

Vestea că Vasile Dâncu, Ioan Rus şi Arpad Paszkany, “împreună cu un grup de parteneri din România şi străinătate”, au cumpărat mai multe instituţii de presă cu sediul în Cluj, dintre care una are anvergură regională, e mult mai mult decât o ştire de business. E un semnal referitor la o miză care, în scurt timp, va reveni în topul subiectelor politice: Transilvania.
[...] Motivul pentru care Ioan Rus şi Arpad Paszkany “şi-au dat mâna peste ţară”, ca soarele şi pionierii, şi s-au asociat într-o ambiţioasă afacere de presă, avându-l drept vector de imagine pe Vasile Dâncu, este proiectul de regionalizare a României, care va fi accelerat în acest an deoarece are un termen-limită, enunţat de preşedintele ţării, foarte strâns: 2012. Acest proiect a avut o primă “lansare” - eşuată - la începutul anilor 2000, printr-un canal mediatic a cărui anvergură nu era suficientă: săptămânalul “Gazeta de Cluj”, finanţat neoficial la acea vreme şi de Rus, prin reclamă persistentă la mărcile auto pe care la aduce în România, dar şi de Paszkany, care, ulterior, avea să fie şi judecat (şi achitat) într-o speţă desprinsă din dosarul “Gazeta”. De altfel, în primii ani ai acelei decade, regionalizarea ajunsese o temă foarte la modă, o seamă de intelectuali serioşi, atât români, cât şi maghiari, punând umărul la propaganda aferentă (câţi îşi mai amintesc, de pildă, periodicul “Provincia”, care exalta virtuţile ardelenismului şi milita pentru autonomia Transilvaniei?). [...] Experienţa celor 21 de ani care au trecut de la revoluţie ne spune că, de obicei, investiţiile bruşte în mass-media care sunt făcute într-un an premergător alegerilor locale şi parlamentare vizează obiective politice, în niciun caz business-uri sănătoase, cu bătaie lungă şi valori etice.
Citiţi integral aici!

4 Comentários:

Anonim spunea...

D-le Tarziu,

Va spun doar atat : Vasile Dancu este in relatii exceptionale cu Adrian Nastase si Traian Basescu.
Asa ca ... regionalizarea Transilvaniei se va face si Romania va deveni "de facto" o republica federala. Deocamdata !
Si ni-se va spune ca suntem ca ... Germania !
Sa dea Dumnezeu sa ma insel !

Varul Pandelik

Anonim spunea...

Problema nu e cu trustul de presa ci daca ardelenii doresc sau nu autonomie. Toate datele arata ca da, majoritatea transilvanenilor doresc autonomie.

ilie spunea...

Problema e media cu scopuri necinstite. Oamenii sunt tot mai usor de manipulat. Asa ca "ce doresc" transilvanenii sau altii de aiurea conteaza mai putin atunci cand majoritatea sunt(em) splati pe creier.

Daca ne uitam la asociatii vizibili (ca daca i-am vedea si pe cei din spate...) ne putem forma o idee: un ungur, un afacerist mason si un sociolog cu obsesii personale. Poate fi o problema faptul ca noi, romanii, ne credem prea destepti pentru a mai tine la neamul nostru (parut) uratit, in timp ce ungurii o dau inainte cu a lor.

Poate ca e normal. Ungurii par a pune calitatea de ungur inainte de cea de om, in timp ce noi, romanii, de atata bataie la cap, punem calitatea de roman, ultima, eventual la defecte.

Anonim spunea...

Totul este sub "spiritul vremii", cum spunea Pr. Serafim Rose.
In presa noastra "mainstream" ... nimeni nu stie nimic !

http://www.ziuaonline.ro/politica/europarlamentar-britanic-este-doar-o-chestiune-de-timp-pana-cand-ue-va-cere-oficial-onu-recunoasterea-ca-stat.html

G'Cousin