Pr. prof. dr. Mihai Valică vs Patriarhia Română
Către Biroul de presă al Patriarhiei
Stimate Birou,
Pentru că mi-aţi pomenit numele, acum câteva zile, în comunicatul de presă „Drept la replică: Mult duh de răzvrătire şi puţin spirit realist, vă răspund următoarele:
- Nu am afirmat niciodată şi niciunde că nu doresc construcţia Catedralei Neamului, ba dimpotrivă, ca unul care am construit mai multe Biserici, nu am cum să fiu împotrivă. Îmi doresc mult să se construiacă această Catedrală şi să ne reprezinte şi ca naţie şi ca trăire ortodoxă. Tocmai pentru că sunt preot ortodox şi fac parte din naţia română am scris acel studiu şi am fundamentat biblic şi patristic importanţa construirii unei Biserici. Citiţi tot articolul, nu doar titlul!
- Este trist să constaţi că responsabilitatea preoţească este considerată „duh de răzvrătire” iar credinţa mea în intervenţia directă, dar tainică a lui Dumnezeu în contrucţia unei Biserici, chiar în momentele cele mai grele, este privită ca „puţin spirit realist”. Dacă se iau în calcul doar greutăţile, evidențele actuale de criză și realismul uman pe care le invocaţi, atunci un David realist ar fi fugit de Goliat, în cazul de faţă ar fi alergat la bancheri şi la cămătari. Nu de mai mult realism avem nevoie acum, ci de mai multă credinţă şi de un David nerealist...
- Opinia mea este că, chiar pentru început, să construieşti Catedrala Neamului cu bani de împrumut nu ne reprezintă credinţa şi nici neamul, care este foarte generos atunci când este vorba de Biserică, ci trebuie doar motivat şi îndrumat duhovniceşte şi nu pus sub presiunea băncilor. Mântuitorul nostru Iisus Hristos a scos zarafii din templu cu biciul, iar administraţia Patriarhală îi aduce înapoi?
- Aţi scris că atitudinea mea este „incompatibilă cu preoţia”. Nimic mai fals. Tocmai preoţii sau profesorii de teologie, care iau parte activă la viaţa Bisericii, fie cu experienţa lor pastorală, fie cu fundamentarea teologică pentru contrucţia Catedralei Neamului, care „este o necesitate de ordin liturgic şi pastoral” fără îndoială, aceia sunt compatibili cu preoţia, dacă mai credem că Biserica cuprinde şi pe mirean şi pe preot şi pe episcop în mod simfonic şi sinergic. Cred că incompatibil cu preoţia este slugărnicia oarbă, minciuna, dezinformarea, necredinţa, păcatele de moarte, etc.
- Vă sfătuiesc, ca pe viitor, să nu mai minţiţi, deoarece sunteţi creştini şi unii chiar preoţi. De aceea ar fi bine să mergeţi la Prea Fericitul Patriarh şi să-i spuneţi că aţi minţit, răstălmăcind tendenţios articolul meu, să vă pocăiţi şi să luaţi cuvenita mustrare.
19 Comentários:
Cred ca a sosit momentul sa-i spunem administratiei Patriarhale ca nu mai poate continua asa. Este evident ca nu mai fac distinctia intre "realism" si "duh ortodox". Ma declar alaturi de Pr. prof. Valica si cred ca ar trebui sa ne solidarizam cu astfel de preoti, care fac cinste Bisericii si neamului nostru. Toti preotii care sunt de acord cu parintele, sa spuna NU ridicarii catedralei prin credit bancar. Daca s-ar fi bazat pe "realism", crestinismul nu ar fi existat. Cat "realism" are un Dumnezeu pus pe cruce?
Lasand la o parte chestiunea inaltarii Catedralei (eu unul doresc din tot sufletul sa fie cat mai repede finalizata), ma declar ferm impotriva limbajului folosit de Biroul de presa al Patriarhiei in ultimul comunicat oficial, privitor la pr prof. dr. Mihai Valica. Cuvantul "razvratit" lezeaza un om total nevinovat. Din pacate, pe Deal, auzim tot mai des astfel de termeni: "razvratitii aia", "razvratitul ala". Ca unul care am dus dorul intrega copilarie unei biserici ortodoxe( in satucul natal erau doua comunitati neoprotestante, tolerate de comunisti;in schimb,din materialele stranse de ortodocsi pt inaltatrea unei biserici s-a ridiacat un camin cultural de catre mai marii vremii) il inteleg perfect pe pr Mihai Valica ( un ctitor de locasuri sfinte). Tonul belicos din Comunicat nu foloseste nimanui. Cloceste oare cineva de la Patriarhie "razvratititi de serviciu? In ce scop?
Bine ar fi ca pr Valica sa nu ramina singur in aceasta atitudine corecta si curajoasa. Din 13 - 14 mii de preoti citi sint, nu e posibil ca numai unul sa spuna pe sleau ce gindesc si simt 99%. (Si nu e o estimare hazardata, stiu ce vorbesc, ca la mine se aduna multe plingeri)
Biserica nu e totusi un SRL, nici patriarhul vreun patron. Deja atitudinea sinodalilor, de adoptare fara obiectii a oricarei initiative patriarhale, dezamageste in cel mai inalt grad. Impresia ca BOR devine tot mai mult "afacerea" unei persoane, care face si desface, devine stinjenitoare si iacata neortodoxa.
Parintele Valica nu este singur. In limita situatiei pe care o am, il sustin si il ajut. Sa nu uitam, insa, ca lasitatea este insotitoarea multora dintre preotii Bisericii noastre. Si sa nu ne bucuram daca vor reactiona preotii bogati. Acestia au un interes meschin, anume sa nu fie supusi unei supra-taxe (circula tot mai insistent acest zvon) pentru procurarea fondurilor necesare Catedralei. Eu nu pot sa uit istoria Bazilicii Sf. Petru din Roma. Un magnific monument arhitectural, dar si picatura care a umplut paharul nemultumirilor si a provocat Reforma! Sa ne fereasca Dumnezeu! Ce cred eu despre toata aceasta zbatere privind Catedrala se poate citi pe blogul meu (http://vallahianova.blogspot.com/).
pai preotii ar trebui sa fie solidari pentru ca tot ei vor "contribui benevol" la plata dobanzii.
Le-a zis-o foart e bine omu', da's prea nesimtiti aia de la Birou ca sa se simta.
In comunicatul Patriarhiei se spune ca banii vor fi returnati bancilor din donatiile credinciosilor. Dar aceasta afirmatie, cuprinde cateva necunoscute, din care amintim doar cateva:
-Poate credinciosii nu sunt de acord ca aceasta Catedrala, necesara din toate punctele de vedere, sa fie ridicata taman acum, datorita vremurilor tare vitrege prin care ne ducem traiul;
-Poate credinciosii nu sunt de acord sa contribuie cu bani, din diferite motive, pe care nu le detaliem dar saracia care ne apasa poate constitui un motiv puternic intr-un refuz al credinciosilor de a dona bani...;
-Nu ni se spune care este dobanda aferenta sumei pe care Patriarhia doreste a o imprumuta;
-Poate credinciosii vad in acest imprumut un nou bir pus pe umerii Poporului roman, caci acesta este in proportie covarsitoare ortodox;
-Poate credinciosii vor dori sa stie cum se cheltuiesc banii, de vreme ce donatia lor este subjugata imprumutului, deci silita...
-Pe de alta parte, credinciosii refuzand sa doneze bani pentru Catedrala, Patriarhia va pune birul pe preoti, care la randul lor, vor jecmani credinciosii, pentru asigurarea sumelor de bani cerute de Patriarhie...
-Eu, in parohia mea, parohie de tara, cu aproape 300 de familii, cu o conditie financiara precara, multe familii depinzand de medicamente scumpe, multi oameni suferind de boli incurabile, multi credinciosi avand diferite necazuri care le sleiesc puterile financiare, am strans pentru sinistrati aproape 3500 Ron... In conditiile in care mi s-ar ordona sa strang bani pentru Catedrala, va asigur ca nici 1% din enoriasi nu ar rezona cu acest lucru... Iar jug pe enoriasi, eu nu pun... Si nici minte multa nu am, ca sa ies din anonimat, daca situatia se va inrautati in sensul celor mai sus precizate...
Nu am o pozitie care sa-mi confere o oarecare aparare in cazul unui conflict deschis cu Patriarhia, nu am nici un sprijin pe care sa ma bazez, in cazul vreunui abuz patriarhal... Sunt doar un amarat preot de tara, dar intre a pune sarcini imposibil de dus, pe umerii credinciosilor mei si a refuza un ordin de strangere de bani, pentru Catedrala, aleg a doua varianta.... (pentru iubitorii de rebus, am parohia intr-un sat cu nume de cremene.... :) Ii invit pe ierarhi sa-mi viziteze parohia, sa intre in casele oamenilor si sa le asculte necazurile; apoi, sa traga concluziile, la un pahar de ceai cu gheata, pe care il ofer in numele ospitalitatii.
DA !
SUSTIN STUDIUL PR. PROF. DR. MIHAI VALICA IN TOTALITATE, ASA CUM IL SUSTIN DE FAPT TOTI CREDINCIOSII ORTODOCSI DIN VATRA DORNEI SI BAZINUL DORNELOR
propun chiar crearea unei liste cu sustinatori ai studiului pus in discutie in mod subiectiv si nerealist, care sa fie ulterior inaintata biroului de presa al dictaturii patriarhiei
jr. Gabi Aronet
@ jr. Gabi Aronet
Consider initiativa Dvs ca salutara. O lista care sa contina, pe langa semnaturile preotilor, si pe cele ale enoriasilor. Fiecare episcopie poate sa trimita o astfel de lista, ca sa vada onor administratie Patriarhala ca nu poate pune bocancul in gura tuturor crestinilor.
Sustinem studiul Pr. Valica si NU dorim ridicarea Catedralei Neamului prin credit bancar!
Cred ca asociatia ROST poate centraliza aceste liste pe care sa le inmanam Administratiei Patriarhale. Nu am vorbit pe aceasta tema cu Claudiu Tarziu, dar ma indoiesc ca nu ar fi de acord cu initiativa.
sa inititem o petitie pe net, care sa fie depusa la Cancelaria Sinodului.
Monahul Iustin
Sa facem o petitie pe net, care sa fie depusa la Cancelaria Sinodului.
monahul Iustin
@ Iulian Capsali & Gabi Aronet
Sint de acord sa centralizam listele. Singura sansa sa revenim la normal este o reactie puternica a mirenilor in impreuna-lucrare cu preotimea. Doamne-ajuta!
Doamne Ajuta. Eu,mirean,simplu,chiar marunt,pacatos,Va spun foarte sincer ca MIRENII NICI NU STIU CE SE INTIMPLA IN BISERICA ORTODOXA MAI INCOLO DE SLUJBA DUMINICALA. Nu stiu,ca nu au de unde.Si poate ca e bine,nu se framinta cu problemele,dar,nu putem sa ascultam IMNUL,tot stind acum pe amindoua URECHILE.Asa ca,...
Wow, taios si puternic mesajul pr. Valica! Ce bine ar fi daca ar da startul cat mai multor mesaje de acest fel, prin care sa isi spuna adevaratele pasuri si ceilalti preoti carora le este teama sa vorbeasca de frica sanctiunilor care pot (sigur) veni!
Si da, este o aiureala sa se construiasca catedrala cu ajutorul creditului, dar ma indoiesc ca cei de pe deal au vreo notiune cat de mica a ceea ce inseamna penibil sau pragmatic.
Eu zic insa, alaturi de lista de semnaturi, sa propunem si o alta metoda, constructiva, de strangere a fondurilor, ca sa nu mai fim acuzati de lipsa de realism. Sa dovedim ca nu din spirit de razvratire si din spirit combativ facem asta, ci din grija fata de biserica. Daca PF Daniel ar lua cativa ierarhi cu popularitate (Teofan, Bartolomeu, Iosif, Serafim), si i-ar lua si pe parintii Arsenie si Justin, si ar iesi in duh parintesc si de impacare pe Trinitas, spunand oameni buni, hai s-o facem odata, hai vorba aia sa dam fiecare cate un leu pentru Ateneu, poate s-ar face ceva; daca s-ar si explica, fara codescendenta, cu dragoste si bunavointa, de ce trebuie totusi facuta catedrala asta. Sper. Dar cum am zis, daca nu se poate asa, e absurd sa-ti faci catedrala a neamului mai mare decat credinta neamului. Oricum, orice facem, sa punem unitatea Bisericii mai presus decat orice.
Excelenta initiativa cu listele! Dar sa fie olografe (cu serie si nr CI) si nu doar semnaturi pe net (sa nu zica Marele alb ca golanii l-au „hecărit”)
offtopic: ce părere aveți de comunicatele, afisele recente de la Petru Voda?
o familie din Freiburg mi-a trimis acest mesaj.
Mult stimate Domnule Pr. dr. Mihai Valică,
Pozitia lapidara a biroului de presa a Patriarhiei, referitoare la articolul Dumneavoastra din cotidianul Crai Nou/ Suceava /1 iulie 2010 privind modul de finantare a Catedralei Mântuirii Neamului , dovedeste odata in plus lipsa de raspundere si superficialitatea cu care se doreste cu orice pret, inceperea unei asemenea constructii. DE CE? Ca sa nu mai vorbim si de lipsa trairii invataturii crestine exact in momentul in care noi toti avem mare nevoie de ea.
Articolul Dumneavoastra din ziarul Crai Nou, prezinta pozitia plina de raspunderea crestineasca in care noi toti romanii din Diaspora dorim sa ne regasim si pe care o sustinem.
Acest articol nu doreste sa impiedice construirea catedralei, asa cum sustine biroul de presa al Patriarhiei, ci ne atrage atentia asupra unei poveri spirituale, ca o pata in vesnicie, de care chiar nu avem nevoie. Ca sa nu mai vorbim de o posibila povara materiala .
Precizarea că tocmai pentru a evita plata unor dobânzi bancare mari, Patriarhia Română va iniţia o campanie de colectare de fonduri prin “donaţii benevole” . . . . . . este chiar ridicola.
Timpul si experienta cu finantatorii lumii dovedesc exact contrariul !
As indrazni chiar sa sugerez o idee mai curata si cred eu mai practicabila, pentru a avea mai intai banii si apoi sa ne apucam de constructie.
Emiterea simbolica a unui Certificat Crestinesc de proprietate a unei caramizi numerotate (de ex: de la 1 pina la 200.000.000), ar fi solutia unei finantari rapide si eficiente fara a ne lasa umiliti si controlati de un capital ostil cuminteniei sufletesti.
Incarcatura emotionala si valoarea simbolica a fiecarei caramizi, ar da posibilitatea fiecarui crestin sa fie mindru si sa contribuie direct, cu atit cit poate el , la constructia Catedralei Mântuirii Neamului.
Cu cit aceste certificate, controlate transparent de biserica, ajung mai repede in fiecare parohie, cu atit mai devreme ne vom putea mindri cu contributia noastra la ridicarea Catedralei Mântuirii Neamului, fara nici o banca din lume.
O campanie gratuita de presa in acest sens ar trebui sa fie telul si mindria fiecarei publicatii si a fiecarui romin.
Cu deosebita stima si consideratie pentru interesantul articol si analiza competenta a finantarii unui asemenea proiect cum este construirea Catedralei Mântuirii Neamului,
din Freiburg va dorim multa sanatate si success in continuare in activitatea Dumneavoastra.
Fam. Rinceanu
in ceea ce priveste alte metode de ridicare a Catedralei Mantuirii neamului.... pai in Studiu, parintele expune clar la punctul 4.2 si alternativa pentru construire
voi reveni cu motivatia si tabelul
Doamne ajuta !
Trebuie sa demonstram nu doar cu vorbe ci si cu fapte ca suntem crestini ortodocsi !
Se vadeste in mod limpede ca orice om induhovnicit poate sa gaseasca, prin gandul bun care i se da, alternative la creditul bancar. Dar asta ar insemna ca Administratia Patriarhala sa-si recunoasca pripeala si sa gaseasca in aceasta oportunitate garantia unei reconcilieri a toata suflarea ortodoxa. Sa vedem daca simte nesperata ocazie care i s-a oferit. In asteptarea implinirii acestui deziderat dorit de catre toti crestinii, trebuie sprijinit in continuare Pr. prof. Valica si studiul sau. Nu neaparat pentru ca sa fie ferit de persecutii (care se itesc in comunicatul Biroului), dar trebuie sa se vada in Deal ca majoritatea poporului ortodox impartaseste aceasta perspectiva duhovniceasca si "nerealista".
Sagrada Família
(De la Wikipedia)
Catedrala Sagrada Familia este arhicunoscuta in toata lumea. Este scris in istoricul acestei biserici ca initiatrii au hotarat ca ea sa fie construita doar din donatii, deic fara fara bani publici sau imprumuturi. O mentiune vaga o gasim si in Wikipedia: "Imensa clădire este încă neterminată, deşi se lucrează la ea din 1882. Aceasta nu este finanţată din bani publici, asa cum se obişnuia în Evul Mediu. Sursele de finantare sunt donatiile private si incasarile din biletele de intrare. Bugetul pentru anul 2009 se apropie de 20 milioane de euro. Numele oficial este Temple Expiatori de la Sagrada Família (în catalană).
Proiectul original al bisericii Sagrada Familia a fost făcut de arhitectul Antonio Gaudi, care a lucrat la el peste 40 de ani, ultimii săi 15 ani din viaţă fiind dedicaţi în exclusivitate acestuia. Estimările iniţiale, bazate pe tehnicile de construcţie ale începutului secolului 20, preconizau un termen de câteva sute de ani pentru terminarea construcţiei. Gaudi ar fi comentat, în legătură cu aceast termen: „Clientul meu nu se grăbeşte”.
Iata o pozitie corecta din punct de vedere crestin. Crestinii doneaza odata cu banii si din credinta lor si din sufletul lor...
Nu cred ca mai e nevoie de alte comenatrii referitor la dorinta unora din Deal de a lasa in catedrala neamului din duhul bancilor lacome si inselatoare organizat si cinic...
Trimiteți un comentariu