sâmbătă, 10 mai 2014

De ce “Rost” nu susţine candidatura lui Iulian Capsali

Un număr de ONG-uri semnează astăzi un document cu Iulian Capsali, candidat la Parlamentul European, prin care acesta se obligă să respecte zece principii, în eventualitatea că va fi ales, în schimbul susţinerii candidaturii sale de către aceste asociaţii civice. Multe dintre organizaţiile semnatare, dacă nu toate, fac parte din Coaliţia pentru Familie şi Constituţie, ca şi Asociaţia “Rost”. Principiile enunţate – de fapt, deziderate – sunt foarte bune: 1. Promovarea Familiei naturale, 2. Valoarea vocaţiei parentale şi a drepturilor parentale,3. Respectarea dreptului la viaţă şi a demnităţii umane,4. Libertatea de gândire, de conştiinţă şi de religie, 5. Subsidiaritatea şi suveranitatea, 6. Combaterea sărăciei şi a excluziunii sociale, 7. Sprijinirea iniţiativei private mici şi de familie, 8. Dreptul la un mediu curat, 9. Identitate culturală şi spirituală, 10. Parteneriatul cu societatea civilă. Iar Iulian Capsali a făcut parte din conducerea Asociaţiei “Rost”. Cu toate acestea, Asociaţia “Rost” nu va semna zisul Memorandum, pentru că nu a sprijinit şi nu va sprijini candidatura lui Iulian Capsali.
Sînt dator să explic de ce.



Întîi, candidatura unui independent la Parlamentul European este aflare în treabă. Un independent are şanse minime de a fi ales, după cum ne-o arată rezultatele altor scrutinuri, şi chiar dacă va fi ales, nu are nici o şansă, dar nici una, de a sluji cauza pentru care s-a angajat. Un independent nu este luat în seamă în PE, decît dacă votul său este contabilizat, printr-o înţelegere, la vreuna dintre marile alianţe politice: populari, socialişti sau conservatori. Şi-atunci de ce să nu votezi candidaţii unui partid aflat deja într-un asemenea bloc?
Un independent nu poate depune iniţiative legislative de unul singur, nici bloca vreo lege care contravine principiilor sale şi nici măcar să vorbească mai mult de un minut pe săptămînă, cît i se alocă fiecărui parlamentar pentru o declaraţie politică. Un independent poate fi doar un observator în PE – postură pentru care atît costurile electorale, cît şi cele cu mandatul său mi se par disproporţionate (8.000 de euro pe lună, reprezentînd salariul plus diferite indemnizaţii, şi 25.500 de euro pe lună pentru cheltuieli legate de biroul parlamentarului la care se pot adăuga şi alţi bani pentru deplasări; adică în total vreo 400.000 de euro pe an, timp de cinci ani).
Doi: Iulian Capsali nu este omul potrivit la locul potrivit. El nu are viziune politică, iar aceasta o dovedesc luările sale de poziţie din ultimii ani. A fost unul dintre susţinătorii vocali din societatea civilă ai USL (PSD-PNL-PC-UNPR), pentru ca aceasta să ajungă la putere, gîndind că acest veritabil grup infracţional va salva România. Vedem azi efectele unei astfel de înşelări. Nota bene: din pricina acestei atitudini a lui, “Rost” s-a despărţit de Capsali.
De asemenea, în privinţa politicii externe, Capsali optează pentru Rusia, în detrimentul Occidentuluii, sub motiv că Putin este un apărător al valorilor creştine şi că imperiul pravoslavnic rus este preferabil “Babilonului” UE. Avînd în vedere trecutul istoric, care ne dezvăluie o Rusie necruţătoare (o primejdie permanentă pentru vecinii săi şi nu numai, de-o lăcomie proverbială pentru teritoriile şi bogăţiile altora, dislocatoare de popoare întregi, criminală pe motive entice şi politice) şi realitatea politică din acest ceas, nu putem fi de acord cu Iulian Capsali. Este evident pentru orice om cu capul pe umeri că Vladimir Putin joacă acum cartea ortodoxiei doar din strategie, fără vreo tangenţă cu principiile creştine, ci numai pentru a obţine tot mai multă putere asupra Rusiei şi a altor state.
Iulian Capsali nu are un discurs articulat, limpede, convingător. Or acesta este un handicap major pentru un om politic. Mai mult, în polemicile pe care le duce pe internet, dovedeşte o agresivitate barbară, obtuzitate, dispreţ pentru preopinent, foloseşte un limbaj licenţios şi un ton dictatorial. Asta în condiţiile în care omul nu deţine o funcţie care să-i dea putere.
Iulian Capsali nu prezintă credibilitate, din punctul nostru de vedere, de vreme ce nu are un trecut profesional notabil (cît să fi trecut de cînd nu mai are serviciu, 8, 10, 15 ani?) şi nici nu s-a remarcat prin mari acţiuni în societatea civilă, fapta lui fiind cu predilecţie vorba (poveştile din biografia romanţată de campanie fiind doar atît, poveşti, prin care îşi asumă roluri pe care nu le-a jucat şi iniţiative pe care nu le-a avut). La acest din urmă capitol este de ajuns să spun că, în calitate de vicepreşedinte al “Rost”, nu a mişcat un pai, dar cînd opiniile politice ne-au separat (formal era încă în conducerea asociaţiei noastre), a fondat o altă organizaţie, încercînd, fără succes, să racoleze oameni din “Rost”. În fine, asociaţia lui nu e decît o butaforie, cu firmă şi ştampilă, dar fără oameni, structuri şi impact social. Atît poate Iulian Capsali.
De altfel, singura sa carte de vizită este o familie numeroasă, cu nouă copii. Să-i trăiască! E frumos, dar nu de ajuns. Nu înseamnă neapărat că, dacă faci mulţi copii, eşti un bun politician pro-familie, ba nici că eşti un bun cap de familie sau măcar un bun creştin. Şi mă opresc aici, pentru că nu se cade să intru în amănunte care ţin de viaţa lui privată.
Trei: A gira un asemenea candidat, care chipurile reprezintă “societatea civilă creştină” şi “familia românescă”, este un risc enorm. Dacă nu va fi ales, pentru că nu convinge, s-ar putea crede că societatea civilă creştină e nevolnică, iar familia românească a devenit o iluzie. Dacă va fi ales, nu va fi în stare să facă nimic din ce a promis. Şi într-un caz, şi în celălalt dezamăgirea electoratului va fi atît de mare încît va fi compromisă pentru lungă vreme orice candidatură propusă de “societatea civilă creştină” sau de către vreun partid care îmbrăţişează, mărturiseşte, apără şi promovează valorile şi principiile noastre.
Din păcate, agitaţia propagandistică făcută în jurul lui Iulian Capsali a prins şi a animat multă lume onestă, dar lipsită de informaţii şi de posibilitatea de a analiza corect această candidatură, ori orbită de ideea de a avea un candidat al "frontului" naţional-creştin. La reclama care i s-a făcut au contribuit şi adversarii (stînga extremă şi neoliberalii care ţin trena PDL sau PMP), speriaţi că un exponent al ortodoxiei militante a reuşit să strîngă semnăturile necesare pentru a candida.
Atacuri de felul celor la care s-au dedat Aligică & friends la adresa lui Iulian Capsali sînt de natură să creeze o solidaritate nemeritată de acesta. Sigur că trebuie taxate discursul pro-putinist, participarea la lovitura de stat din 2012 (fie şi numai cu gura) sau alte derapaje de acelaşi soi ale insului. Dar a-i imputa că e împotriva neoliberalismul şi a Statelor Unite ale Europei este e o bilă albă pentru Iulian Capsali, nu vreo acuzaţie dărîmătoare. De asemenea, a expedia – aşa cum fac Dragoş Paul Aligică, Sorin Ioniţă şi Ioan Stanomir – orice nuanţă naţional-creştină ca fiind de sorginte legionară (şi Capsali numai prietenul legionarilor nu e) sau orice brumă de militantism ortodox ca fiind vetust şi nociv, este de natură să mă facă şi pe mine unul, care am de ce-l critica pe Capsali, să-l apăr sau, în tot cazul, să fiu mai rezervat în a-mi exprima criticile faţă de el. Iată unul dintre motivele pentru care am tăcut pînă azi.
Totuşi, am decis să încerc această lămurire asupra candidaturii lui Iulian Capsali, pentru şi eu m-am înşelat cîndva în privinţa lui şi l-am propulsat la vîrful “Rost” şi n-aş vrea ca, dintr-o eroare similară, să ajungă să dezamăgească mult mai multă lume.
Dacă ar fi fost mai responsabil şi mai puţin orgolios, Capsali nu ar fi intrat în această cursă (pentru care s-a auto-propus). Acum deja e prea tîrziu ca să renunţe. Iar consecinţele sînt previzibile.

PS:

Mi s-a propus să candidez în alegerile pentru PE şi de către ONG-uri din Coaliţia pentru Familie şi Constituţie, şi din partea unui partid. Am refuzat, fiindcă nu cred în eficienţa unui independent în PE şi pentru că am alte priorităţi de viaţă. Fac această precizare pentru a se înţelege că nu am scris rîndurile de mai sus din frustrare. Există mai mulţi oameni credibili care pot confirma oricînd ce am spus în acest post-scriptum.

16 Comentários:

Anonim spunea...

ca de obicei, ortodocsii nu se pot uni si nu se pot ingaduii unii pe altii.
trist!

Anonim spunea...

Sunteţi necruţător dur şi nemilos. N-aţi înţeles exact demersul celor 1200000 de aderenţi. De fapt noi nădăjduiam doar să-i rostuim omului un loc de muncă!!

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Cetatenul turmentat spunea...

Si eu cu cine votez...?

Unknown spunea...

@ Cetateanul turmentat:

Eu unul in aceste alegeri susţin candidaţii Noua Republică. Am arătat în mai multe rînduri de ce. NR s-a făcut remarcat, în ultimul an, ca un partid conservator creştin, pro-familie, pentru statul naţional suveran, pentru unificarea Basarabiei cu România, pentru respectarea valorilor şi principiilor creştine în viaţa politică, pentru diminuarea taxelor şi impozitelor, pentru curăţarea scenei politice de foşti nomenclaturişti PCR şi actuali “baroni” locali etc. Şi-a asumat aceste deziderate prin documente programatice. NR face parte din Alianţa Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni, ceea ce îi conferă un plus de susţinere în Parlamentul European, deci o şansă de a sluji cauza la care s-a angajat.
Dar, desigur, fiecare voteaza cum il indeamna constiinta.

Anonim spunea...

Domnule Claudiu Tarziu, votati cu NR? Ma uimiti. Vad ca nu doar v-ati sapat propria groapa, dar o mai si adanciti, tot mai mult. Probabil ca nu mai aveti de gand sa iesiti din ea. Daca ati ajuns sa votati un partid sau altul doar dupa ce "inventeaza" in ultimul an, credeti-ma, sunt total dezamagita. Si cred ca nu doar eu. Pacat.
In ce priveste votul in PE, aflati Domnule Claudiu Tarziu ca un adevarat nationalist are doar doua optiuni: fie se duce si anuleaza votul (lasand bineninteles si o nota), fie nu se prezinta deloc. Ambele variante arata ca noi national-crestinii NU recunoastem structura terorista UE. Pentru ca asta si este - O structura plina de teroristi, infractori, paraziti (auzi domne' 400.000 de euro pe an, in timp ce tot prostul ii plateste parazitismul) si tot felul de oameni fara capatai si fara nici o experienta. Trebuie sa nu te duca deloc capul sa nu te gandesti ca om, ca in ziua de azi, este imposibil sa tii o familie de 11 persoane, imbracate cu haine pe care nu mi le-as putea permite intr-o viata. Si nu este deloc greu sa iti pui intrebarea: de unde are acest om atatia bani, cand mii de familii nu reusesc sa se intretina, avand chiar si 1 singur copil. Sper sa aveti decenta si sa nu cenzurati acest comentariu. Ar fi pacat si distructiv pentru dumneavoastra. Semnat- Ecaterina

Anonim spunea...

Mie nu mi-e clar din ce traieste familia cu 11 membri, din moment ce tatal nu are serviciu stabil. Nu am gasit in nici un interviu. Sau macar ce a regizat in ultimii ani.

Unknown spunea...

Trist, d-le Claudiu Tarziu... Foarte, forte trist!.. no more comments!

Anonim spunea...

Cui folosește în acest moment?

Anonim spunea...

Stimate Domnule Claudiu Tarziu,
Am citit postarea dumneavoastra si m-am intristat.
Este foarte posibil ca Iulian Capsali sa nu poata face prea multe in PE ca si independent dar NOI ( ca si roamani ) avem datoria sa aratam Prietenilor din occident ca dorim sa traim , sa ne crestem copii in spiritul valorilor crestin-ortodoxe !
Asta nu inseamna ca sunt rusofila !
Nici macar nu avem capacitatea de a invata ceva din filozofia rusa : patriotismul !
Stiti ca in Ucraina este (sau era) interzis avortul ?
Stiti ca MONSANTO era foarte suparat ca nu putea intra pe piata Ucrainei si Rusiei ?
Realizati ca defapt se duce un razboi pt distrugerea ortodoxiei ?
Daca vreti sa intelegeti ce se intampla , cititi cartile scrise de EUGEN NICOLAE GASCA.
As dori sa fie ales acest Domn cu cat mai multe voturi DOAR pentru a ne face auziti !
Este singura noastra arma impotriva dusmanilor vazuti si nevazuti !
AB

Anonim spunea...

"un partid conservator creştin, pro-familie, pentru statul naţional suveran, pentru unificarea Basarabiei cu România, pentru respectarea valorilor şi principiilor creştine în viaţa politică, pentru diminuarea taxelor şi impozitelor"
Hmmmm
Adica trebuie respins dl.Iulian Capsali si imbratisat dl.Mihail Neamtu?
Hai sa fim seriosi.

mihai.onofreiciuc spunea...

E buna si aceasta publicitate pentru Domnul Iulian Capsali.

Ma bucur ca acei 400000 de euro de vor fi gestionati in spirit ortodox si astfel votul va merge impotriva gazului de sist sustinut de conservatorii reformisti.

Unknown spunea...

@ Mihai Onofreiciuc:

Este un proverb romanesc care se potriveste in aceasta situatie: capul face, fundul trage.
La atita discernamint, sa nu ne miram de rezultat. Vorba poetului: "se sparie gindul".
Astept, fara nici o sastisfactie, vremea cind o sa-mi dati dreptate. Din pacate, m-am obisnuit ca, in chestiunile politice, sa mi se dea dreptate aproape de fiecare data, dar prea tirziu.

Anonim spunea...

Super fain articolul! Mi-ati intarit ideea de a nu-l vota pe acest om. Prea nu se stie nimic de el, in afara faptului ca are o familie numeroasa. Bravo lui! Principalul motiv pentru care nu am avut de gand sa-l votez este faptul ca nu va face nicio branza pe acolo.

cosmin spunea...

Daca intra in PE cineva din NR tot nu o sa aiba ce sa faca. O sa fie in aceeasi postura ca si un independent. Cred ca glumiti cand va bazati pe aparatenenta la conservatorii reformisti (ce ciudat suna!)Ala e grup care conteaza?

Adrian Stoica spunea...

Câți ani o fi trecut de când nu mai are serviciu?
Da' o fi avut vreodată?