Arhim. Vasile Prescure: "Dumnezeu a binecuvântat România când ni l-a trimis pe părintele Arsenie Boca”
Cu fiecare an care trece, faima părintelui Arsenie Boca sporeşte. De ce
ne îndepărtăm mai tare de 1989, data trecerii sale la cele veşnice,
evlavia pentru "Sfântul Ardealului” e mai puternică. Pentru că tot mai
mulţi creştini care îi cer ajutorul, îndreptându-se către mormântul său
de la Prislop, mărturisesc minunile pe care le face cu ei. Şi tot mai
mulţi merg, an de an, la parastasul său, de pe 28 noiembrie, ziua în
care s-a născut în cer.
De multă vreme, "Formula As” caută izvoarele acestei legende: cum a fost, de fapt, părintele Arsenie Boca? Cum a rămas în amintirea celor care l-au cunoscut şi, mai ales, în aceea a ucenicilor săi? Deşi numărul lor s-a împuţinat, recent, am avut bucuria de a vorbi cu unul dintre cei mai discreţi dintre ei, părintele arhimandrit Vasile Prescure (n. 1927), duhovnic al Mânăstirii Prislop şi profesor al Seminarului de maici de acolo. Absolvent al Facultăţii de Teologie de la Sibiu, cu un masterat în Teologie la Bucureşti, a fost profesor de Dogmatică şi Morală la Seminarul Teologic Ortodox din Craiova, unde i-a avut elevi pe unii dintre cei care fac parte astăzi din ierarhia bisericească: mitropolitul Teofan al Moldovei şi Bucovinei, mitropolitul Irineu al Olteniei, episcopii Nicodim al Severinului şi Gurie al Hunedoarei. A fost egumen al mânăstirilor Sadova şi Coşuna - Bucovăţul Vechi, şi exarh al Arhiepiscopiei Craiovei. În urmă cu vreo doi ani, simţind că se apropie, după cum spune, întâlnirea cu părintele Arsenie Boca, s-a dat mai aproape de mormântul său, pentru a încheia un cerc perfect: lângă "Sfântul Ardealului” a început, lângă el va termina...
Minunea de pe Muntele Athos
- Preacuvioase părinte, cum l-aţi cunoscut pe avva Arsenie Boca?
- Era în februarie 1944 şi aveam o vârstă destul de fragedă, 16 ani. Mă aflam în curtea Academiei Teologice din Sibiu, unde aşteptam să se deschidă aula în care se ţineau adunările Oastei Domnului. Dânsul mergea prin curte, uitându-se în stânga şi în dreapta, la tineretul care venise pentru adunare. La un moment dat, s-a oprit în dreptul meu. Privindu-mă foarte pătrunzător, m-a întrebat, fără nici o introducere: "Care dintre părinţii tăi au fost la mânăstire?”. Mânăstirea, se-nţelegea, era una singură: cea de la Sâmbăta de Sus, unde era şi părintele Arsenie. Intimidat, i-am răspuns: "Mama”. Atât, şi a trecut mai departe.
Ce-o fi văzut părintele la mine - un copil de la ţară, îmbrăcat ca atare, chiar dacă acum eram deja elev la seminar -, de a intrat în vorbă cu mine, nu mi-am dat seama atunci. Mult am meditat la momentul acesta şi nu găsesc altă explicaţie decât aceea că părintele Arsenie vedea în mine ce aveam să fiu. (Continuare)
1 Comentário:
Multumesc pentru acest interviu! Pacat ca multi il denigreaza pe Avva Arsenie al nostru. Nu inteleg de ce.
Trimiteți un comentariu