marți, 24 august 2010

CAS pe drepturile de autor şi o întrebare pentru opoziţie

Nu mă mai miră nici una dintre prostiile şi ticăloşiile comise de guvernul Boc, cel mîngîiat pe cap de onorabilul preşedinte Băsescu. Mă miră însă că opoziţia a scăpat cîteva ocazii bune de a puncta electoral în mod semnificativ.

De pildă, guvernul ăsta de cinici cu gulere albe - dintre care Videanu, zis şi "aş putea trăi cu 15 milioane de lei vechi pe lună, cu o soţie şomeră şi un copil la facultate", e primul - a hotărît să ne bage mîna în buzunar la drumul mare obligîndu-ne să plătim, pe lîngă impozitul pe venit firesc, CAS la drepturile de autor şi pe cei care avem carte de muncă.

Nu trebuie să fii specialist în drept constituţional ca să-ţi dai seama că această prevedere este neconstituţională, imorală şi îngraşă un stat mafiot. E neconstituţională, pentru că mă pune să plătesc contribuţii la pensii şi şomaj de două ori. E imorală, pentru că, mimînd grija pentru angajat, care, vezi Doamne, avînd numai un contract de cesiune a drepturilor de autor, riscă să nu mai primească pensie, de fapt îi diminuează acestuia veniturile în baza unei promisiuni pe care, aţi ghicit, nu şi-o va onora (cine crede că va mai primi pensie de la statul român peste 20 de ani, e naiv). Angajatul trebuie să accepte, că doar n-o să se lase de muncă pe criza asta, nemulţumit că-i scade salariul. Angajatorul nu poate nici el să-i acopere angajatului pierderea, în această vreme de restrişte.

Şi nu în ultimul rînd, porcăria cu pricina îngraşă statul mafiot, în care alde Boc se plînge de criza economică, în virtutea căreia ia astfel de măsuri tembele, dar dă bani cu nemiluita pe lucruri inutile (cetăţeanului, dar folositoare sistemului) cum ar fi cărţile de identitate biometrice.

Peste toate pluteşte haosul cu care sinistrul Cabinet Boc ne-a obişnuit deja.

Am o singură întrebare pentru liderii opoziţiei: de ce nu au atacat şi această ordonanţă, privind introducerea CAS pe drepturile de autor, la Curtea Constituţională? E un prilej bun de a cîştiga simpatia a cel puţin 500.000 de români, între care mulţi jurnalişti. De ce îl ratează?

UPDATE
Cititi si:
Ai venituri din drepturi de autor? Statul te face funcţionar grăbit. Din 1.000 de lei mai rămâneţi cu jumătate

Drepturile de autor, bătaie de joc de la guvernul Boc

Declaraţiile pentru drepturile de autor pot fi trimise şi prin poştă

Boc nu ştie. Premierul spune că n-a auzit de haosul de la ghişee, după ce a pus 500.000 de oameni la coadă: “Această situaţie nu s-a confirmat, e doar o supoziţie”


Cum a încurcat Sebastian Vlădescu un milion de oameni


Indemn la Greva Fiscala – Nu platiti taxele in forma cu trei declaratii

Cum depui declaraţiile pentru drepturile de autor şi PFA prin poştă

Testul aberaţiei


VREAU DEMISIA LUI BOC, GREVĂ FISCALĂ ŞI SĂ EMIGREZ!

UPDATE 2

Codul Fiscal nu poate fi aplicat. Daţi statul în judecată!

Gheorghe Pi­pe­rea, profesor universitar la Facultatea de Drept şi unul dintre cei mai cunoscuţi avocaţi din zona financiară, explică pentru RL de ce modificările aduse Codului Fiscal încalcă nu doar Constituţia, ci şi unul dintre principiile funda­mentale ale dreptului european.

12 Comentários:

Anonim spunea...

fara suparare, cand s-a introdus impozitul forfetar la firme, nu am auzit jurnalistii sa tipe asa tare ...

Unknown spunea...

@ Anonim (22.47):
Nu stiu ce presa urmariti, dar s-a vorbit destul despre acea timpenie facuta de guvern, prin care o multime de firme au fost desfiintate. Eu insumi am scris aici si am reluat chestiunea in analizele politice lunare facute cu dna Tia Serbanescu in Formula As.

@ Anonimului postac pedelist pe care nu l-am postat:

Voi nu o sa va dati seama cit de prosti si de penibili sinteti pina cind nu o sa ajungeti alaturi de taranistii pe care i-ati ingropat in 2000. Si poate nici atunci. Dar, amice, se apropie vremea.

ilie spunea...

Da, stat mafiot sau cel putin putred.

Am o intrebare: ce parere aveti despre baza de calcul a contributiilor individuale a PFA'urilor cu NORMA de venit?

Se zice ca e venitul (cuantum) net, iar in codul fiscal se zice clar:
Venitul net dintr-o activitate independenta, [...] se determina pe baza normelor de venit.

Totusi, parca noua, ramanilor, ne e frica si sa gandim sau nu ne pasa de omul de langa noi. Nimeni din cei carora le-am cerut parerea nu a fost cu totul de acord; dar nu era nimeni PFA cu norma... :)

ilie spunea...

Intrebarea ramane, dar in aprecierea despre noi, romanii, m-am primit :). Nu e chiar asa, lucrurile sunt mai nuantate. Lumea ar fi de acord, dar nimeni nu poate sti comportamentul "oamenilor legii". Totusi, suntem, in general, cam fricosi :).

Anonim spunea...

Este vorba de niste venituri. Nu e la modul 'sa moara si capra vecinului' dar n-am inteles niciodata de ce ca salariat se consedera o normalitate sa platesc CAS (si sa nu am posibilitatea de a renunta) iar pe drepturi de autor nu...

Unknown spunea...

@ Anonim (15.29):

In principiu, drepturile de autor nu sint constante, deci e logic ca nu te poti angaja sa platesti asigurari sociale pe ele. Ca drepturile de autor au fost utilizate abuziv de angajatori, pentru a mai scapa de impovaratoarele taxe platite pe salarii statului este vina statului. Pot sa va explic, dar nu vreau sa intru aici si acum in detalii, mai ales ca nu asta e subiectul postarii mele.

Dupa cum ati vazut, pe mine ma indigneaza faptul ca plata CAS a fost impusa si celor care au si carte de munca si drepturi de autor. Adica, imi iei bani de doua ori pentru pensie, asigurari de sanatate si ajutor de somaj. Si cum se intorc banii astia la mine, daca, prin absurd, as apela vreodata la serviciile medicale de stat (ceea ce nu mi s-a intimplat in ultimii 20 de ani de cind lucrez) sau mi-as pune speranta in pensia de la stat? Imi dai pensie mai mare, imi dai servicii medicale mai bune? Nu. Imi iei banii si gata. Asta e jecmaneala la drumul mare.

Unknown spunea...

@ Ilie:

Referitor la PFA, acum sint in curs de documentare, caci ma intereseaza. Voi reveni cu o postare cind ma dumiresc.

ilie spunea...

Nu impozitarea e o problema, ci nivelul ei si cum se folosesc banii.

Da-i Cesarului ce e al Cesarului, dar ce e al Cesarului? Nu cred ca ceea ce ni se cere. Nu am mustrari de constiinta daca reusesc sa-mi reduc nivelul taxelor folosindu-ma de lege. Dar e o situatie foarta anormala. Lucrurile ar trebui sa fie simple si cam aceleasi pentru toti; diferentele ar trebui sa fie doar ca unii care o duc mai greu sa fie scutiti.

Zoia Cernat spunea...

Ordonantele de urgenta nu pot fi contestate la CCR pana nu sunt adoptate de Parlament. Asa cum ii permite Constitutia, Opozitia a cerut Avocatului poporului sa conteste OUG, iar acesta a accestat solicitarea si a sesizat CCR are termen peste cateva saptamana pentru ca acum e in vacanta. Sesizarea Av Poporului a fost facuta si de Opozitie si de cateva ONG-uri, a trecut nevazuta din cauza scandalului cu Madalina Manole, parca.

Sorin Postelnicu spunea...

Cand il sustineati pe Basescu cu toata puterea in alegerile prezidentiale, nu v-ati gandit ca o sa se ajunga aici? Nu era limpede ca o sa urmeze catastrofa, ca Basescu nu o sa renunte la un premier incompetent, dar obedient, pentru ca nu are ca deziderat o guvernare eficienta, ci o guvernare de mana forte? Acum culegeti roadele. Si, credeti-ma, nu am nici o satisfactie cand fac aceasta afirmatie.

Unknown spunea...

@ Sorin Postelnicu:

Nu, nu ma gindeam la asa ceva. Stiti de ce? Pentru ca Basescu a aratat pina acum ca are instinct de conservare. Dar observ de la o vreme la el tot mai multe tendinte suicidale. Din punct de vedere politic, desigur. Altminteri, e plin de pofta de viata.

Si nu va cred nici pe dvs. Oleaca de satisfactie aveti. Poate ca merit. Problema nu este insa a mea personala, ci, din pacate, a sute de mii de romani.

Si inca: ramin convins ca Geoana sau Antonescu nu aveau cum fi solutia. Vedeti-le evolutia de atunci incoace si imi veti da dreptate.

ilie spunea...

Foarte greu sa fie cineva care sa poata puna in ordine. Ori cineva foarte priceput si duhovnicesc, care va sfarsi rastignit, ori cineva f capabil si neduhvnicesc, un adevarat antihrist :).