Maica Mihaela Iordache, o femeie-reper
O premieră pentru revista „Rost” în numărul 62/ aprilie 2008: între atâţia bărbaţi – repere, o femeie – reper. Această ediţie a publicaţiei este închinată memoriei celei care a fost Maica Mihaela (Marieta) Iordache de la Mănăstirea Vladimireşti. „Rost” publică un interesant grupaj despre Maica Mihaela, cu prilejul împlinirii a 45 de ani de la trecerea sa la cele veşnice. Maica Mihaela – “spiriduşul” Vladimireştilor, cum obişnuia să-i spună nu fără simpatie Patriarhul Justinian Marina (sub care, din păcate, destinul ei atât de neobişnuit “s-a frânt fără să se îndoaie”, în iureşul de nestăvilit al prigoanei comuniste) – a fost una dintre cele mai pure şi mai nobile figuri ale monahismului românesc din secolul XX. Fiind mâna dreaptă a stareţei de la Vladimireşti, Maica Veronica, Maica Mihaela a fost întemniţată de regimul comunist din 1955 până în 1963, când a murit în închisoarea de la Miercurea Ciuc, după suferinţe cumplite, la vârsta de 49 de ani.
Petre Pandrea, care le-a fost avocat maicilor de la Vladimireşti, o descria astfel: „Ea întrupa linia rigidă, cu eleganţă şi fineţe. Dacă ar fi fost bărbat, avea stofă de cardinal care ar fi făcut istorie. [...] Era neobosită, mereu trează, densă ca platina, întotdeauna îmi evoca platina. [...] Era aproape inumană. Sau era supraumană? Depăşise prin jertfă, disciplină şi voinţă stadiul omului?”
Din acest număr al revistei „Rost” e musai sa mai cititi articolele: „Necesitatea înnoirii ierarhiei BOR”, de Constantin Mihai, „Pretext de zarvă feministă: femeia în Biserică”, de Gheorghe Fedorovici, „Preotul – între amvon şi tribună”, de Marcel Răduţ Selişte; „Patimile cu dezacordul domnului Pleşu”, de Mircea Platon; „Poezia creştină – cale spre mântuire”, de Constantin N. Străchinaru.
Puteti lua revista "Rost" la chioscurile Rodipet, ca si:
- In Bucuresti – de la librariile “Vasiliada” (Bd. I. C. Bratianu 12) si “Sophia” (str. Bibescu Voda nr. 24, linga Facultatea de Teologie); la cele doua librarii gasiti si numere din urma, pentru completarea colectiei; la centrul de difuzare a presei Mivas de la Metrou - Unversitate,
- In Constanta – de la libraria “Brâncoveneasca” (Str. Stefan Mihaileanu nr. 21)
- In Suceava – de la libraria “Sf. Voievod Stefan cel Mare”.
- In Iasi - de la librariile Sedcom Libris;
- In Cluj - de la librariile Arhiepiscopiei Clujului si de la Libraria Noastra SRL;
- In Tecuci - de la Librariile Cristian;
- In Campia Turzii - de la Libraria Ensa.
Seja o primeiro a comentar
Trimiteți un comentariu