vineri, 1 februarie 2008

Noica si Miscarea Legionara

Sorin Lavric, autorul unei carti de exceptie, Noica si Miscarea Legionara (Humanitas), a acordat un interviu interesant ziarului "Cotidianul", pornind de la acest volum.
In interviu, ca si in carte, aceeasi viziune echilibrata si argumentata. Lavric afirma, intre altele, ca tema adeziunii lu Noica la Miscarea Legionara "e tratata inegal, in functie de tabere. Adica fie se apasa cu incapatinare pe trecutul sau legionar spre a i se compromite imaginea, in bunul obicei al discreditarii ideologice („daca a fost legionar inseamna ca e un filozof de mina a doua“), campionii acestei hartuieli fiind Alexandra Laignel-Lavastine si Marta Petreu, fie se trece cu totul sub tacere acest episod biografic - aceasta fiind uzanta romaneasca actuala. E o moda ca intelectualilor legionari, atunci cind li se prezinta biografia intr-o rubrica de dictionar sau intr-un studiu introductiv, secventa angajarii politice sa le fie omisa. Cauza e de gasit cel mai adesea intr-o falsa pudoare, intr-un soi de tresarire defensiva ivita din nevoia de a le menaja posteritatea".
De asemenea, Sorin Lavric spune ca Noica "avea toate datele sa nu se lase molipsit de febra spiritului legionar. Si totusi s-a lasat. Cauza e de gasit in tiparul iesit din comun al oamenilor care au dat tonul in epoca - Corneliu Codreanu, Carol al II-lea, Nae Ionescu, Ion Mota, Nicolae Iorga, Armand Calinescu si inca altii o suta. Nu e usor sa te tii deoparte intr-o epoca avind asemenea protagonisti."
Despre carte veti putea citi curind o cronica in revista "Rost".
Interviul cu autorul ei il aveti aici.

Seja o primeiro a comentar