sâmbătă, 19 mai 2007

Basescu invingator. Razboiul continua

Basescu a mai cistigat o batalie pe muchie de cutit. Razboiul insa continua.
Numarul de voturi sau procentele de NU si DA sint prea putin importante. Cifrele pot avea doar o valoare simbolica. Basescu nu a concurat cu nimeni si nu a fost reales, ci a fost reconfirmat in functie. Din acest pubct de vedere, absenteismul, ca si voturile pro-Basescu sint palme pe obrazul celor care au initiat actiunea de demitere a presedinteleui, recte PNL, PSD, PC, UDMR si PRM.

Sondajul la iesirea de la urne realizat de INSOMAR si Metro Media Transilvania, la comanda Realitatea TV, estimeaza ca, pina la ora 18.00, 75% dintre voturile exprimate au fost in favoarea mentinerii in functie a presedintelui Traian Basescu, iar 25% au fost impotriva, cu o participare de 34%.
Sondajul realizat de CURS si CCSB, la comanda Antena 1, il da invingator pe Basescu cu 78%.
De retinut: aceleasi sondaje releva ca un sfert din electoratul PD si aproape 60% din cel al PNL si UDMR au votat pentru mentinerea in functie a lui Traian Basescu. In aceste conditii, cele doua partide aflate la guvernare vor avea mari probleme la urmatoarele alegeri.

Important este ca, prin votul de azi, romanii care n-au acceptat sa hotarasca altii pentru ei l-au reinvestit cu incredere pe Traian Basescu.
Acum, el trebuie sa arate ca merita aceasta incredere.

Imediat dupa aflarea rezultatelor sondajelor de opinie facute la iesirea de la urne, Basescu a tinut un discurs in care promisiunile legate de cele mai firesti nevoi (drumuri, irigatii, asistenta medicala, independenta Justitiei) s-au impletit cu cele care vizeaza primenirea clasei politice si, prin aceasta, profesonalizarea actului politic si savirsirea lui in mod moral. In treacat fie spus, un discurs de un populism exemplar.
Aici ne intereseaza cu deosebire ca Basescu a spus ca va face tot ce ii va sta in putinta pentru adoptarea unei noi Constitutii, a votului uninominal si a legii lustratiei.
Nimic din toate acestea nu poate fi facut doar prin vointa presedintelui Romaniei. El trebuie sa determine, pe de o parte, guvernul sa ia anumite masuri, iar pe de alta, o majoritate parlamentara sa voteze un set de legi. Ma indoiesc ca Basescu va reusi sa miste ceva in aceasta directie in urmatorul an si jumatate, pina dincolo de alegerile generale din 2008.

Semnul ca in continuare va fi imposibila o coabitare a presedintelui cu parlamentul si guvernul il constituie chiar declaratiile facute asta seara, dupa anuntarea rezultatelor exit-pol-urilor, de principalii protagonisti ai acestui razboi. Basescu a avertizat ca nu e dispus sa negocieze interesele romanilor si a strecurat amenintari. Totusi, a adaugat ca vrea sa-i aduca pe liderii politici la masa discutiilor, pentru a conveni asupra felului in care poate fi pusa in practica agenda romanilor – una si aceeasi cu cea a presedintelui, in opinia sa.

Geoana al PSD zice ca Basescu este in continuare un presedinte nelegitim, pentru ca nu a fost votat decit de 30% din cetatenii cu drept de vot. Ceea ce este o prostie sau o dovada de rea-credinta rara. Presedintele a fost reconfirmat in functie, dupa toate regulile legale si democratice (iar dupa anumite estimari, cu un milion de voturi in plus fata de alegerile din 2004). S-apoi, dupa logica lui Geoana, ce inseamna ca o coalitie de cinci partide n-a reusit sa obtina decit voturile a 10% din cetatenii cu drept de vot contra lui Basescu?
Voiculescu al PC (imbracat de doliu) i-a atras atentia presedintelui ca va fi in continuare cu ochii pe el. Probabil pina in 2008, cind PC nu va mai intra in parlament.
Iar Tariceanu al PNL a mormait ceva despre nevoia ca Traian Basescu sa fi inteles avertismentul care i s-a dat prin suspendare.

In continuarea ostilitatilor, avem doua variante de scenariu. Una rasuflata de pe culoarele anumitor partide: grupul de la Cluj, in frunte cu fostul ministru de Interne Ioan Rus, ii va rasturna pe Geoana si pe Iliescu de la cirma PSD, partid care apoi va intra la guvernare alaturi de PD si PLD. Iacata noua majoritate parlamentara! Daca se adevereste acest scenariu, discursul lui Basescu din aceasta seara se va dovedi o minciuna. Alaturi de PSD, chiar si partial reformat, nu va putea aduce aerul proaspat, legalitate si moralitatea in politica. O astfel de tovarasie miroase a sinucidere politica.

A doua: Basescu mimeaza negocierile, intretine conflictul, ataca in forta in continuare guvernul si partidele care ii sint ostile, iar in 2008 aduce la guvernare PD si PLD (poate comasate intr-un singur partid). In acest caz, va utiliza un slogan mai vechi, de pe cind era la Primaria Capitalei, usor modificat: “Dati-mi un parlament si voi rezolva toate problemele!”. Probabil ca pe urma va obtine un nou mandat de presedinte, iar de respectarea sau nerespectarea promisiunilor nu va mai da seama in fata electoratului niciodata, ci poate in fata istoriei.

Seja o primeiro a comentar