Mitropolitii Daniel si Nicolae, blamati de credinciosi
Presa de miine (care e online deja la ora asta) scrie ca strazile Iasului au fost impinzite de afise impotriva mitropolitului Daniel al Moldovei. Corect spus: afisele sint critice mai ales la adresa sa, dupa cum reiese din text, dar si la adresa IPS Nicolae Corneanu (altminteri, sustinator al IPS Daniel).
Faptul ca IPS Daniel nu este dorit patriarh chiar de credinciosii de sub directa sa obladuire ii provoaca parintelui C-tin Sturzu, purtatorul de cuvint al Mitropoliei, o reactie indignata ("calomnii ordinare") si un puseu de umor involuntar ("au folosit si imaginile unor mari duhovnici, multi dintre ei morti, fara a avea acordul acestora"). Din punct de vedere legal, eu unul n-am descoperit calomnia in afis, dar daca zice sfintia sa... Iar despre acordul mortilor... numai de bine.
Pe de alta parte, autorii afisului cer sa fie ales un patriarh moral si iubit, din rindul unora ca IPS Bartolomeu al Clujului, PS Ioan al Harghitei, IPS Pimen al Sucevei, IPS Teofan al Olteniei sau PS Galaction al Alexandrei si Teleormanului.
Amanunte gasiti in Evenimentul Zilei, Gandul, Cotidianul, Amos News, Adevarul, TELE M, Realitatea TV, 9AM, Antena 3, Cancan, Gardianul, Evenimentul (Iasi), ATAC, Jurnalul de Est, Realitatea Romaneasca
UPDATE 1
Astazi (6 sept.) am vazut si prin centrul Bucurestiului multe afise contra mitropolitului Daniel. De fapt, acelasi model cu cel de la Iasi.
UPDATE 2
BOR ia pozitie abia azi (8 sept.) fata de campania de afisaj anti-IPS Daniel. Purtatorul de cuvint al Patriarhiei, pr. Costel Stoica, spune ca "actiunea «Comunitatii Crestinilor Ortodocsi - Practicanti» este subversiva" si "doreste sa tulbure". Cititi integral in Ziarul de Iasi.
Cotidianul bucurestean 7 Plus relateaza si el despre campania de afisaj din Bucuresti.
Agentia de presa MEDIAFAX relateaza la rindu-i despre campanie.
7 Comentários:
Pe P.S Galaction il cunosc si mi se pare cel mai potrivit, dupa I.P.S. Bartolomeu, pentru "functia" de patriarh. Din pacate am auzit ca politicul si-a bagat coada si a sugerat ca patriarhul sa fie ales numai din mitropoliti!
In legatura cu afisele: Este un mijloc neortodox de a spune adevarul!Leo.T
Nu politicul si-a bagat coada, ci Sf. Sinod a facut aceasta regula in rasparul vechilor canoane, care permiteau pina si unui mirean sa devina patriarh.
Despre adevar. Cred ca este neortodox sa-l treci sub tacere.
Da, este neortodox sa-l treci sub tacere, dar este necrestinesc sa ne certam in vazul paganilor.
Am vazut si eu afisele. Si nu pot fi de acord.
Nu vreau sa ma intelegeti gresit. Judecand cu mintea mea omeneasca, si eu l-as vrea Patriarh pe IPS Teofan sau, in functie de evolutia lucrurilor, pe IPS Bartolomeu. Dar mai stiu ca adesea planurile lui Dumnezeu nu se potrivesc cu judecatile noastre. Se spune pe afis ca IPS Daniel ar fi fost "propus oficial" de masonerie. Patriarhul Justinian a fost nu propus, ci de-a dreptul impus de comunisti, si, cu toate acestea, iata ce patriarh providential s-a dovedit a fi.
Dincolo de acestea insa, afisul este lipsit de onestitate. E semnat "Comunitatea crestinilor-ortodocsi practicanti din BOR", lucru absolut fals, pentru ca vorbeste (si) in numele multor oameni care nu au NIMIC de-a face cu el. Sau cineva a semnat in numele altora, sau poate ca trebuie sa intelegem ca cine nu e de acord cu acel afis nu e crestin-ortodox practicant...
Apoi, oricat de hilara vi se pare sau este exprimarea purtatorului de cuvant al Mitropoliei Moldovei, ea are o samanta de adevar. Pentru ca cei care au facut afisul se folosesc de autoritatea unor parinti duhovnicesti care nu mai pot fi intrebati si de a unora care, vii fiind, sunt convins ca nu si-au dat acordul pentru a fi pusi in spatele acestei actiuni. Demersul celor care au facut afisul imi aminteste de cel al stilistilor care intrau in biserica in timpul Dumnezeiestii Liturghii si incepeau sa-l insulte pe PF Parinte Teoctist, iar apoi le spuneau credinciosilor revoltati ca i-a trimis parintele Arsenie Papacioc.
Dle Grigoriu,
Va inteleg obiectiile si in parte pot fi de acord. Nu sint eu avocatul celor care au facut afisele, ca sa dau explicatii pentru continutul lor. Insa, incerc sa-mi explic "cu voce are", sa zic asa, cam ce au gindit. Caci eu n-am fost deloc oripilat de continutul si prezenta acestor afise.
Cred ca atunci cind au pus figurile acelor mari duhovnicii nu s-au gindit ca astfel le smulg girul - pentru ca nici unul dintre acestia nu e citat si pentru ca nici nu se poate intelege asta din context. Mai degraba cred ca au vrut sa arate reperele duhovnicesti ale unei institutii care este divino-umane, dar care tinde sa devina numai umana, dupa model occidental; ma refer desigur la Biserica.
Pe de alta parte, cred ca stim bine ce gindeau acei duhovnici uriasi si ce predicau despre ecumenism, masonerie, globalizare etc. Figurile lor pe acest afis sint astfel si un avertisment: nu credeti tot ce vi se spune, mergeti la surse si la repere. Pentru ca sa nu ignoram un lucru: IPS Daniel, de pilda, banuit ca e mason si dovedit ca ecumenist convins, se lauda ca a fost ucenicul parintelui Cleopa si ca si-a dat doctoratul cu parintele Staniloae. Si asa a fost. dar a-i invoca astazi este un abuz, pentru ca IPS Sa s-a indepartat de invatatura acelor mari dascali si duhovnici.
In alta ordine de idei, comparatia dintre patriarhul Justinian si IPS Daniel nu sta in picioare. Pentru ca Justinian nu dovedise prin fapte ca este un comunist singeros inainte de a fi pus patriarh - si s-a dovedit un salvator al Bisericii si un ocrotitor al preotilor prigoniti de securitate si partid -, pe cind IPS Daniel deja a dovedit prin fapte ca este cel putin un instrument al miscarii ecumeniste si, volens-nolens, al masoneriei.
Valeriu Gherghel: Fratilor, am gresit ...
Am scris in articolul trecut ca mitropolitul Daniel e un "teolog mediocru". Afirmatia a deranjat pe habotnici si o voce mai hitra mi-a pus intrebarea incuietoare: da' de unde stii mata? (...) Raspund astazi, o data pentru totdeauna. Pe profesor nu l-am audiat, caci retorica magistrului nu ma intereseaza. Mitropolitul Daniel e un vorbitor fad, tern si, mai presus de orice, banal.
Dar teolog, mi se va spune, este acela care "stie sa se roage". Caci nu exista teologie mai inalta decit rugaciunea infrigurata (si neincetata, dupa indemnul sfintului Pavel). Consimt cu bucurie. Intreb insa: cind se roaga mitropolitul Daniel? Si pentru cine? Cind oficiaza slujbe mondene pentru potentatii Iasilor (pentru un Iulian Dascalu, de exemplu)? Cind boteaza si cununa pe oamenii de afaceri?
(continuare in Ziarul de Iasi)
simbata, 11 august 2007,la
http://www.newsiasi.ro/modules/news/article.php?storyid=5034
Este bine ca luam inca atitutidine pt apararea ortodoxiei. Am primit saptaminile trecute si un indemn al parintilor atoniti la rugaciune(sa spunem de 40 de ori Preasfinta Nascatoare de Dumnezeu miluieste-ne pe noi!). Cu rugaciunea nu vom da gres! Cu atitudinea, ma intreb, cum sa o facem cit mai sanatoasa, fireasca, prompta. Sfintindu-ne viata spun unii Parinti. Ma gindesc, am putea noi oare romanii sa stringem rindurile intru Domnul, in Biserica al carui trup sintem, in jurul lui Hristos. Nu prea avem exercitiul asta, sintem imprastiati si prea putin iubitori intre noi sa reusim asta. Sa ne rugam Domnului sa ne dea Patriarhul potrivit ca sa ne regasim unii cu ceilalti si tot odata locul in Biserica dreptmaritoare. Amin
Trimiteți un comentariu