miercuri, 5 septembrie 2007

IPS Bartolomeu accepta!

IPS Bartolomeu a declarat ieri pentru Evenimentul Zilei ca va accepta sa fie ales patriarh. Si eu unul am rasuflat usurat. Pentru ca, de fapt, aici era problema. Era evident ca o parte dintre ierarhii nostri il vor propune pe mitropolitul de la Cluj ca Intiistatator al Bisericii si ca multi il vor vota. Dar IPS Sa putea sa refuze ca numele sau sa apara pe buletinul de vot, sau, in caz de alegere, sa refuze sa fie intronizat - de vreme ce a declarat ca nu vrea sa fie patriarh.
Cind a fost ales Arhiepiscop al Clujului nu a candidat, dar a fost ales in lipsa si apoi rugat sa accepte scaunul de arhiereu. Atunci, din cite stiu, au fost citiva oameni care au insistat pe linga IPS Sa si in cele din urma l-au convins sa accepte. Unul dintre acei oameni, si poate cel mai influent, era Parintele Staniloae.
„Raman consecvent declaratiei mele publice ca nu voi candida pentru scaunul de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane. In lumina neasteptatului fenomen recent, prin care o parte din trupul Bisericii imi cere imperativ sa candidez, declar ca nu o voi face, dar ca raman consecvent pozitiei mele de o viata, in sensul ca niciodata nu am cerut ceva pentru mine, dar intotdeauna m-am supus Bisericii in ceea ce ea mi-a cerut.
In 1993, pe cand ma aflam retras la Manastirea Varatec in cel de-al unsprezecelea an de pensie si cand Biserica m-a chemat in scaunul de arhiepiscop al Clujului, m-am supus. Daca acest fenomen se va repeta la 12 septembrie 2007 si Biserica, prin majoritatea reprezentantilor ei legiuiti, adica Sfantul Sinod si Colegiul Electoral Bisericesc, il va chema pe batranul ostean sub acelasi drapel, dar la o cota mai inalta si mai bantuita de furtuni, aceeasi constiinta a datoriei ma va obliga sa ma supun" - a afirmat ieri IPS Bartolomeu.

Seja o primeiro a comentar