marți, 3 aprilie 2007

Guvernul kamikaze

Cabinetul Tariceanu 2, propus la inghesuiala, pentru ca liderul liberal sa-si pastreze cartea de vizita pe care scrie prim-ministru, este unul de sacrificiu pe termen scurt sau foarte scurt. Cel mai scurt: 6 luni (ca dureaza o luna pina cind se instaleaza si pina invata ministrii unde e toaleta in minister).Cel mai lung: un an. Probabil ca va prinde termen lung, pentru ca, in afara de PD, nici un partid parlamentar nu vrea alegeri anticipate.

Ca e un guvern kamikaze, in care nu cred nici liberalii, o arata componenta lui. In afara de cei care si-au pastrat portofoliile (5 cu tot cu premier), citiva insi controversati, care oricum n-au mare lucru de pierdut (ca Traian Remes si Melescanu), alti citiva frustrati care n-au incaput pina acum intr-un guvern serios (ca Ludovic Orban si Cioroianu) - si o mina de juni destul de inconstienti si de orgoliosi ca sa devina carne de tun (David, Adomnitei, Chiuariu).

Asa ca in loc sa ne bucuram de tineretea unor ministri – in sensul ca, vezi Doamne, se innoieste clasa politica -, mai bine ne-am ingrijora. Orice ar face baietii astia, vor cadea prost. Si cu asta se va mai inchide o tema des vehiculata: speranta vine de la noua generatie.

Nu vor putea nimic tinerii acestia, pentru ca noul Cabinet va fi permanent sub santajul PSD (adio procese rasunatoare cu gangsteri politici, adio Agentie de Integritate…) si va fi preocupat mai mult de pregatirea pentru alegeri decit de reforme, masuri legislative si administrative etc. Juniorii nu vor avea cind si cum sa-si arate competenta, chiar daca o au. In plus, unii au intrat in hora cu un handicap major: sint pupilele “tatucilor” unor grupuri de interese, recte Patriciu si Fenechiu de la Iesi (care si-a plantat patru oameni in Cabinet).

Dar sa vedem si partea plina a paharului: am scapat de “finantistul” Vladescu si speram ca si de aberatiile lui in domeniu.

In final, ca sa fie limpede ca PNL se duce cu acest cabinet pe tobogan (poate chiar dupa PNTCD), e bine sa stim ca sforile pentru eliminarea PD din Executiv si alierea pe sub masa a liberalilor cu PSD a fost orchestrata de Viorel Hrebenciuc (papusar recunoscut si, daca va mai amintiti, supranumit cu duiosie de presa "unitatea de masura a coruptiei”) si de Bogdan Olteanu (nepot de kominternist, presedinte al Camerei si mai ales finul lui Tariceanu).

Ca piere inca un partid istoric, mai treaca-mearga. Grav cu adevarat este ca tara va sta pe loc un an, in vreme ce luptele politice fara manusi se vor tine lant. Nu cred insa ca lui Tariceanu ii pasa de cum il va judeca istoria.

PS: Sa fim bine intelesi, nu sint defel un simpatizant al PD si nu cred in transformarea lui peste noapte dintr-un partid neocomunist intr-unul crestin-democrat, popular, va sa zica de dreapta. Insa, maniera in care Tariceanu si PNL au ales sa iasa din criza este condamnabila.

2 Comentários:

Anonim spunea...

Tariceanu a ales formula unui ,,guvern de 45 zile,, cum Romania a mai avut, fie pentru a pregati alegerile anticipate, fie de a sugruma ce a mai ramas din PNL, fie pt. a-si face harakiri, fie din disperare (mai bine in put decit in lac!) fie ca nu-l duce capul la mai mult (e si asta o ipoteza), fie ca are in spate pe cineva (o sa vedem cit de curind!). Oricum mariajul cu Base era atit de cirpit ca nu mai tinea. Compromitea doua partide. Cel putin acum lucrurile au capatat ,, o intorsatura isterica,, si speram noi si ,,istorica,,. Emilia C.

Stelian spunea...

Nu stiu ce bine au facut liberalii Romaniei,dar stiu ca l-au alungat pe Cuza si au adus un rege strain,care
a mostenit si a beneficiat de reformele lui Cuza.
Oare politica PNL este dictata de interesele poporului roman, sau de alte interese?