PS Justinian Chira: "Poporul roman este un popor de martiri"
Va recomand interviul intitulat "Nimeni nu e desavarsit. Numai Dumnezeu nu are umbra", pe care i l-am luat PS Justinian Chira, Episcopul Maramuresului si Satmarului. Il gasiti in Formula As.
Pina ajungeti acolo, va deschid gustul:
- Inchisorile comuniste au fost pline de oameni care au suferit pentru Hristos...
- Da, iar eu ii admir ca pe niste martiri, ca pe niste Hristosi, pe toti cei care au fost inchisi. Cu sau fara vina. Ca unii au fost claustrati si torturati fara nici un fel de motiv, altii sub diferite pretexte: au facut politica inainte de ‘44 sau erau considerati chiaburi, ori s-au opus regimului. Cunosc in mod profund ce-a patimit acest popor. Mi s-au spovedit multi din cei care au trecut prin puscariile comuniste si mi-au spus toate grozaviile de acolo. Cei care au fost in puscarie s-au jertfit pentru noi, toti. Pentru ca poporul roman a fost dator cu aceasta jertfa.
- Este posibila canonizarea unora dintre cei care s-au sfintit prin suferinta, in numele Domnului, in inchisori? Avem exemple si din randul clerului, cum e Parintele Daniil (Sandu Tudor), si din randul mirenilor, cum e Valeriu Gafencu.
- Ce inseamna sfant? Sfant e omul plin de har si de adevar. Toti cei care au suferit in inchisorile comuniste au fost plini de har si de adevar. Ei au fost bagati acolo pentru ca il aparau pe Hristos si Biserica lui, nu pentru ca erau chiaburi sau legionari. Ca au fost din cler sau nu, toti l-au marturisit pe Hristos si fac parte din randul marilor sfinti ai Bisericii Crestine, sunt eroii culturii si civilizatiei crestine. E plin cerul de ei. De aceea, toti au dreptul sa fie declarati de Biserica in randul sfintilor. Si nu numai cei din inchisori, ci si cei din afara inchisorilor, care au fost prigoniti de comunisti, au luptat in munti, sau au apelat la alte forme de rezistenta anti-comunista, deci contra lui satan. Poporul roman este un popor de martiri, iar Romania este o enclava dumnezeiasca.
1 Comentário:
Felicitari pentru acest interviu. Nu ar trebui lasat fara urmare, ci ar putea fi inceputul unei actiuni care sa-l readuca in constiinta publicului pe Nicolae Steinhardt. Teologii il cunosc, dar unii il evita, atunci cand sunt prea rigoristi si nu accepta libertatea lui - de fapt trasatura esentiala a crestinului autentic -, iar intelectualitatea, in marea ei parte, il mentioneaza fara sa-l cultive, pentru ca nu-l poate ignora, dar nici nu-i iubeste viziunea complet opusa obtuzei corectitudini politice. Nicolae Steinhardt este ganditorul fundamental al Romaniei postbelice, este timpul sa deschidem larg ochii catre el.
Trimiteți un comentariu