duminică, 22 ianuarie 2012

"Piaţa Universităţii", ziua a X-a. Soluţia este rugăciunea!

Alături de cei ieşiţi în stradă
Preot Prof. Dr. Mihail Milea
Buzău

Atunci când o mică parte a trupului nostru omenesc suferă, durerea se transmite îndată la întreaga fiinţă umană. Atât trupul, cât şi sufletul din noi formează un tot unitar: omul.
De aproape două săptămâni, o mică parte din populaţia ţării noastre, în semn de disperare, a ieşit în stradă pentru a-şi manifesta în mod democratic, fără violenţă, nemulţumirile din toate punctele de vedere.
Biserica nu poate sta indiferentă în faţa acestei realităţi dramatice prin care trece poporul nostru român, ca de altfel şi alte  multe state europene şi nu numai. Chiar dacă ar fi doar o singură persoană pe stradă, nu putem sta totuşi nepăsători; cu atât mai mult când, în aceste zile, au protestat zeci de mii de români atât în ţară, cât şi în afară: Spania, Italia, Anglia, Franţa etc.
Ca preot ortodox mă simt îndurerat când zăresc oameni săraci în vremea noastră, căutând înfometaţi hrană prin tomberoanele puse pentru depozitarea gunoiului şi a resturilor menajere. Trist, dar adevărat!
De câte ori citesc în Evanghelie pasajul biblic cu „Samarineanul milostiv” (Luca 10, 25-37), mă revoltă sufleteşte atitudinea acelor slujitori care au trecut fără nicio sensibilitate sufletească pe lângă acea persoană aflată pe stradă, într-o stare muribundă, abandonată de toată lumea. De multe ori m-am pus în pielea acelei persoane - defavorizată, însângerată şi batjocorită - aflată pe drum în plină zi, cu mulţi trecători umblând pe ambele sensuri.
Nu fac parte din niciun partid politic; pentru mine ca preot, cel mai mare şi puternic „partid” este „poporul cel binecredincios”, pentru care Biserica Ortodoxă se roagă în fiecare zi la toate slujbele sale religioase. Acest popor face parte prin botez din Biserică, care este de fapt „Trupul lui Hristos”, după cum ne spune şi Sfântul Apostol Pavel.
Ca preot sunt alături de toţi cei săraci, de cei şomeri, de acele persoane defavorizate, fără de adăpost în plină iarnă, de bătrânii uitaţi uneori chiar şi de propriii lor copii plecaţi în străinătate după pâinea cea amară „de toate zilele”; sunt solidar cu zecile de mii de tineri fără loc de muncă, îi compătimesc pe cei bolnavi care mor cu zile lângă spitalele care se închid rând pe rând în multe localităţi din ţara noastră. Mă doare situaţia sistemului de învăţământ românesc care nu mai promovează de multă vreme adevăratele valori la care să aspire elevii şi studenţii neamului nostru; mă îngrijorează situaţia sistemului medical lipsit de o finanţare de stat garantată prin lege. Sunt înlăcrimat de plecarea milioanelor de români peste hotare, care de cele mai multe ori nu se mai întorc în ţară, lăsându-şi, mulţi dintre ei, familiile de izbelişte. Pământurile noastre sunt vândute pe nimic la străini şi altele rămân în paragină fără a putea fi cultivate de noi, românii, din cauza sărăciei; bogăţiile noastre naturale aflate în adâncul pământului românesc şi aparate cu viaţa de strămoşii noştri daci sunt acum luate peste graniţă fără nicio oprelişte. Au început să ne ia şi credinţa ortodoxă, să ne scoată icoanele şi religia din şcoală şi din locurile publice. Suntem forţaţi de cei fără de lege din străinătate să legalizăm în România homosexualitatea şi prostituţia.
Ne este atinsă fiinţa naţională a poporului nostru român. Suntem abandonaţi din toate părţile. De ce am ajuns în această decădere? Răspunsul îl găsim în Sfânta Scriptură la cartea „Plângerile lui Ieremia”. Am pierdut ortodoxia, credinţa vie în Mântuitorul Iisus Hristos - Fiul lui Dumnezeu, ne-am întinat cu tot felul de păcate. Am păcătuit cu toţii. Acum este vremea să facem pocăinţă cu toţii; să ne recunoaştem fiecare cu ce am greşit printr-o spovedanie sinceră şi cu căinţă. Să ne întoarcem cu faţa la Dumnezeu şi să rămânem cu credinţa vie în Biserica Ortodoxă. Trebuie să fim solidari cu cei aflaţi în nevoie. Să ne recâştigăm identitatea naţională şi spirituală pe care am pierdut-o de-a lungul vremii. Să ne punem toată încrederea doar în Bunul Dumnezeu, care este mare.
La acest moment nimeni nu ne poate salva nimeni: orice guvern ar veni, orice partid ar fi la putere, orice conducător se va alege în fruntea ţării. Trebuie urgent să ne schimbăm în bine noi înşine, cu toţii, începând de la mine, ca preot. Să ne lăsăm de tot felul de păcate şi să iubim ţara noastră, România, care este „Grădina Maicii Domnului”.
Eu cred în miracole; sunt convins că jertfa martirilor neamului nostru românesc nu a fost în zadar. În aceste zile nu trebuie să apelăm la nicio formă de violenţă fizică căci judecata lui Dumnezeu este dreaptă şi iminentă. Nimeni nu va putea fugi din faţa Lui.
Să ne rugăm mai mult pentru binele poporului nostru român, căci rugăciunea noastră înlăcrimată înaintea lui Dumnezeu face minuni.

5 comentarii:

  1. Propun sa ne aratam sustinerea printr-un gest simplu si la indemana fiecaruia pentru cei din Piata Universitatii, din tara si de peste hotare.

    Deci, in data de 24 ianuarie 2012 la ora 21, sa stingem lumina in casele noastre pentru 1 minut.

    Daca sunteti de acord, transmiteti acest mesaj (apel) mai departe, catre prietenii si cunostintele voastre.

    RăspundețiȘtergere
  2. Greu pentru mine sa inteleg cum stau lucrurile cu adavarat, nefiind din tara. In Italia, o mana de oameni asa cum sunt cei din Bucuresti (si in alte orase) nici nu s-ar vedea in stirile. Cam putin ar trebui sa fie o suta de mii. Ca sa fie dat afara Berlusconi a fost nevoie de criza cu economie, nici macar un milion de oameni cum a fost in unele manifestatii, n-a reusit sa schimbe nimic.

    RăspundețiȘtergere
  3. un crestin ortodox23 ianuarie 2012 la 16:13

    Doamne, ajuta!

    Imi cer iertare ca postez un comentariu atat de lung dar cred ca este de datoria fiecarui crestin sa contribuie la pacea din jurul sau, cautand raspuns la Dumnezeu .

    Sunt foarte multe exemple in Sfanta Scriptura care ne arata ca rugaciunea este singura solutia. Am citit astazi doua fragmente; unul din Sfanta Evanghelie de la Marcu, cap 11( Pilda smochinului neroditor, dar neroditor pentru ca nu era inca vremea roadelor sale) si Psalmul 93.

    Ambele ne arata foarte clar ca singura solutie pentru omul flamand este sa isi inabuse furia si sa inceapa sa il roage pe Dumnezeu SA IL AJUTE.

    ALTFEL ESTE IN PERICOL, pentru ca il judeca pe aproapele sau, frate in Biserica, botezat ca si el, chiar daca din vina fratelui flamanzeste. Omul nu cunoaste ce este in inima fratelui pacatos si poate ca maine, asa cum am vazut si la Sfintii Apostoli Pavel si Zaheu, inima lui se schimba spre bine dar cel care a judecat ramane cu pacatul judecarii fratelui. O vorba spusa la furie, poate ucide sufletul unui om.

    Orice om botezat imi este frate si am datoria sa il iubesc. Nu ii pot dori raul. chiar daca ma supara, trebuie sa am rabdare pana cand Dumnezeu VA CURATA RAUTATEA DIN FRATELE MEU SI IL VA INDREPTA SPRE BINE.

    Un crestin trebuie si poate sa-i gaseasca mereu fratelui care greseste o scuza, si apoi sa inceapa sa se roage Bunului Dumnezeu CU SINCERITATE SI DURERE IN SUFLET PENTRU INDREPTAREA FRATELUI .

    Psalmul 93 spune foarte clar ca cel care are puterea sa judece este doar Dumnezeu, nu noi. Noi putem doar sa spunem ceea ce ne nemultumeste, dar sa nu judecam pentru ca oricum Dumnezeu stie ce ne nemultumeste si daca ne este de folos va indrepta situatia in favoarea noastra. De multe ori suferinta il sfinteste pe om, cum bine se poate citi in vietile sfintilor.

    RăspundețiȘtergere
  4. un crestin ortodox23 ianuarie 2012 la 16:14

    ACESTEA SUNT FRAGMENTELE DIN EVANGHELIE

    Şi a doua zi, ieşind ei din Betania, El a flămânzit.
    13. Şi văzând de departe un smochin care avea frunze, a mers acolo, doar va găsi ceva în el;
    14. Şi, vorbind, i-a zis: De acum înainte, rod din tine nimeni în veac să nu mănânce. Şi ucenicii Lui ascultau.
    (...)
    19. Iar când s-a făcut seară, au ieşit afară din cetate.
    20. Dimineaţa, trecând pe acolo, au văzut smochinul uscat din rădăcini.
    21. Şi Petru, aducându-şi aminte, I-a zis: Învăţătorule, iată smochinul pe care l-ai blestemat s-a uscat.
    22. Şi răspunzând, Iisus le-a zis: Aveţi credinţă în Dumnezeu.
    23. Adevărat zic vouă că oricine va zice acestui munte: Ridică-te şi te aruncă în mare, şi nu se va îndoi în inima lui, ci va crede că ceea ce spune se va face, fi-va lui orice va zice.
    24. De aceea vă zic vouă: Toate câte cereţi, rugându-vă, să credeţi că le-aţi primit şi le veţi avea.
    25. Iar când staţi de vă rugaţi, iertaţi orice aveţi împotriva cuiva, ca şi Tatăl vostru Cel din ceruri să vă ierte vouă greşealele voastre.
    26. Că de nu iertaţi voi, nici Tatăl vostru Cel din ceruri nu vă va ierta vouă greşealele voastre.

    Psalmul 93

    1. Dumnezeul răzbunărilor, Domnul, Dumnezeul răzbunărilor cu îndrăzneală a grăit.
    2. Înalţă-Te Cel ce judeci pământul, răsplăteşte răsplătirea celor mândri.
    3. Până când păcătoşii, Doamne, până când păcătoşii se vor făli?
    4. Până când vor spune şi vor grăi nedreptate; grăi-vor toţi cei ce lucrează fărădelegea?
    6. Pe văduvă şi pe sărac au ucis şi pe orfani i-au omorât.
    7. Şi au zis: "Nu va vedea Domnul, nici nu va pricepe Dumnezeul lui Iacob".
    8. Înţelegeţi, dar, cei neînţelepţi din popor, şi cei nebuni, înţelepţiţi-vă odată!
    9. Cel ce a sădit urechea, oare, nu aude? Cel ce a zidit ochiul, oare, nu priveşte?
    10. Cel ce pedepseşte neamurile, oare, nu va certa? Cel ce învaţă pe om cunoştinţa,
    11. Domnul, cunoaşte gândurile oamenilor, că sunt deşarte.
    12. Fericit este omul pe care îl vei certa, Doamne, şi din legea Ta îl vei învăţa pe el,
    13. Ca să-l linişteşti pe el în zile rele, până ce se va săpa groapă păcătosului.
    14. Că nu va lepăda Domnul pe poporul Său şi moştenirea Sa nu o va părăsi,
    15. Până ce dreptatea se va întoarce la judecată şi toţi cei cu inima curată, care se ţin de dânsa.
    16. Cine se va ridica cu mine împotriva celor ce viclenesc şi cine va sta împreună cu mine împotriva celor ce lucrează fărădelegea?
    17. Că de nu mi-ar fi ajutat mie Domnul, puţin de nu s-ar fi sălăşluit în iad sufletul meu.
    18. Când am zis: "S-a clătinat piciorul meu", mila Ta, Doamne, mi-a ajutat mie.
    19. Doamne, când s-au înmulţit durerile mele în inima mea, mângâierile Tale au veselit sufletul meu.
    20. Nu va sta împreună cu Tine scaunul fărădelegii, cel ce face asuprire împotriva legii.
    21. Ei vor prinde în cursă sufletul dreptului şi sânge nevinovat vor osândi.
    22. Dar Domnul mi-a fost mie scăpare şi Dumnezeul meu ajutorul nădejdii mele;
    23. Le va răsplăti lor Domnul după fărădelegea lor şi după răutatea lor îi va pierde pe ei Domnul Dumnezeul nostru.

    Amin!

    RăspundețiȘtergere
  5. un crestin ortodox23 ianuarie 2012 la 16:16

    Daca nici atunci cand esti flamand nu iti ridici ochii spre Dumnezeu, atunci cand sa o mai faci?

    RăspundețiȘtergere