miercuri, 4 ianuarie 2012

Naţionalismul fără identitate şi Statele Unite ale Europei

Traian Băsescu a dat tonul, ca de fiecare dată. E musai să se facă Statele Unite ale Europei. Numai aşa ne putem salva! Reacţiile din tabăra susţinătorilor au întîrziat puţin. Pare-se că au avut nevoie de un nou imbold.
Un intelectual retras oficial din prima linie a ideologilor democrat-liberali, Dragoş Paul Aligică, a găsit momentul - 1 Decembrie - să pună în discuţie "problema naţională". La care i-a răspuns grăbit jurnalistul Dan Tapalagă, veştejind identitatea naţională. Ideea lui Tapalagă este că suveranitatea, independenţa şi identitatea naţională nu ne folosesc la nimic dacă rămînem cu burta goală. Oricum, noi nu ştim să ne guvernăm, avem prea mulţi hoţi la putere şi mai sîntem pîndiţi şi de recrudescenţa naţionalismului sanguinar. D.P. Aligică vede în poziţia lui D. Tapalagă "chintesenţa unei poziţii publice influente şi a unei întregi filozofii de guvernare". Corect! Iar rezultatele sînt palpabile. D.P. Aligică încearcă să-i zdruncine puţin convingerile, dar nu mai primeşte răspuns.
Puţin înainte de Crăciun, cîţiva fecedişti pledează şi ei pentru Statele Unite ale Europei, sub un titlu mai degrabă înşelător. Oamenii nici nu cred că mai avem o identitate naţională, ci una... europeană, aşa că la ce bună atîta tocmeală? Pe de altă parte, chiar lipsiţi de identitate naţională, nu sîntem scutiţi de "primejdia naţionalismului". Perfect logic.
Singura lor grijă este ca nu cumva, plămădind Statele Unite ale Europei, să ne iasă Uniunea Sovietică Europeană. Dar despre cum ar putea ieşi altceva nu ni se prea spune. A, şi mai au un argument imbatabil: dacă tot am cedat pînă acum bună parte din suveranitatea naţională, de ce n-am renunţa la toată? În numele unui generos proiect creştin-democrat, se înţelege. Bine, în UE nu se vede deloc creştinismul, ba şi democraţia începe să intre în ceaţă, dar dă bine să vorbeşti cu atît mai abitir despre "filosofia ateniană" a libertăţii, responsabilitatea la care ne obligă "dreptul roman" şi "demnitatea umană" conferită de creştinism. Adică, despre "spiritul european".
Mă întreb dacă ei chiar cred în ce scriu. Este uluitoare orbirea intelectualului român în momente istorice cruciale.
Într-un interviu care va apărea vineri în Formula As, Tia Şerbănescu mi-a declarat, la rându-i, că "solidaritatea europeană e mai importantă decît suveranitatea naţională" şi că "dacă UE se va prăbuşi, România nu va supravieţui". Apocaliptic!
Se va înteţi munca de convingere cu privire la acceptarea unui "despot luminat", pentru a nu muri de foame cu libertatea de gît. Diabolic este că despotul nu mai are de astă dată un singur chip, ci o mie, bruxeleze. Şi n-au trecut bine două decenii de relativă libertate...

UPDATE
Cîteva observaţii de interes sînt făcute şi de fraţii de la Război întru Cuvînt.

12 comentarii:

  1. Chiar atat de tampiti nu pot sa fie toti cei ce sustin SUE. La cata documentatie exista in ultima suta de ani aratand ca faza europeana nu e decat un stagiu spre guvernarea mondiala, ajungi negresit la concluzia ca acesti indivizi in mare parte apartin unor retele oculte si joaca rolul de agenti.
    A renunta, ba nu, a te gandi macar la renuntarea suveranitatii nationale ca principiu, te plaseaza clar in tabara stangii. Acesta ar trebui sa fie una din liniile de demarcare intre dreapta si stanga romaneasca, principiul neatarnarii.

    Radu Greuceanu

    RăspundețiȘtergere
  2. "Solidaritatea europeana" (sau in general, internationala) si "suveranitatea nationala" nu se exclud reciproc. Ba mai mult, cea de-a doua o presupune pe prima. Sclavul nu poate fi solidar cu stapanul. Ca sa fiu solidar cu altul, trebuie mai intai de toate sa stau pe propriile picioare, sa fiu independent. Altminteri, si lagarul socialist tot pe principiul "infratirii intre popoare" se baza. Bun principiul. Perversa punerea lui in practica.

    RăspundețiȘtergere
  3. Dupa cum puteti lesne observa, se aplica principiul "NIMENI/NICIUNUL, dar... DINTRE ROMANI", poate doar "cozile de topor".
    Asa ca sa nu aplicam noi primii, pentru a scapa de acesti nenorociti care ne conduc de 22 ani, acest principiu, si a stimula astfel valorile romanesti sa candideze("care nu exista dar sunt un pericol", dupa cum bine ziceti, sa alegem "de buna voie" a fi "sclavi fericiti". Apoi, dupa ce vom fi numai sclavi, ni-se va explica precum ca "stoicismul in morala" este absolut necesar pentru a ne incadra in "absolut".
    Si "morala" este tot "afara", evident.
    Ziceau unii pe aici, tot pervers, "oricine numai basescu, nu".
    Veti avea "oricine" si/sau basescu. Tot aia !

    Andrei P. Cristoiu

    RăspundețiȘtergere
  4. Poate veti intelege, in sfarsit, ca NU este unul si acelasi care tot posteaza o "aberatie".

    http://votalb.wordpress.com/tag/vot-niciunul/

    Si poate il veti convinge si pe dl.Codrescu ca nu este suficienta numai recunoasterea martirilor anticomunisti ca sfinti !

    Mai mult pragmatism, domnilor, si lasati frica de a fi considerati extremisti !

    UK si Ungaria se opun SUE ! De Grecia nu mai vorbim !

    Nu v-ati saturat, sau va e frica sa nu ajungeti ca Pr. Efrem de la Vatopedu ?
    Daca va este frica de dracu', atunci cu frica de Dumnezeu cum stati ?

    Andrei P. Cristoiu

    RăspundețiȘtergere
  5. @ Andrei P. Cristoiu:

    Votul ala pe care il tot promovati, sub diferite nume, o fi util celor care vor musai sa crediteze o democratie contrafacuta. Mie unuia imi pare pierdere de timp. Absenmteismul e o forma de protest. Recunosc, extrem. Si pagubos pina la urma (nu mai vreau alta discutie despre "raul mai mic"). Dar e suficient. Pentru ca niciodata, dar niciodata n-or sa voteze politicenii sanctiuni pentru ca n-au luat nu stiu cite voturi.
    Sper ca am incheiat povestea cu acest comentariu.

    Cit despre frica de SUE, matale vezi sub ce articol ai postat comentariul?

    RăspundețiȘtergere
  6. Pana si Mihail Neamtu a spus cate ceva contra SUE, nesara la B1TV. Nu stiu ce l-o fi apucat, ca doar era tovaras cu Baconsky si Papahagi. Pe Baconsky l-a mai facut si conformist, ca prea s-a lasat in voia social-democrata a PDL. Pe Basescu insa l-a laudat, ca e om politic remarcabil. Iar Basescu vrea SUE.
    Nici politica pe care a pus eticheta "Noua Republica" nu se potriveste cu opozitia la SUE. Atunci?

    Mosh Guerilla

    RăspundețiȘtergere
  7. Pentru "matalutza" ... in Cehia EXISTA acest sistem de vot !

    " Rezultate alegeri din Romania pe teritoriul Cehiei"

    --- In romani_in_praga@yahoogroups.com, Dragos Hilbert wrote:
    >
    > "Ca si o paranteza putem spune ca cele mai interesante moduri de exprimare a
    > optiunii au fost atucni cand un buletin de vot a fost completat cu un chenar
    > pe in care alegatorul a scris "NICIUNUL" , chenar in care a pus si stampila
    > acest lucru invalidand buletinul."
    >
    > Chiar ar trebui sa fie o optiune legala, care daca este votata de
    > majoritatea sa produca repetarea alegerilor cu noi candidati ( interzicerea
    > participarii candidatilor care erau in cursa )
    >

    > 2009/12/7 Toma Horatiu
    >

    APC

    P.S. Nu deveniti "suficient", d-le Tarziu !
    Sau va e frica ? :-)))

    RăspundețiȘtergere
  8. @ APC:

    Incerc sa nu devin suficient, daca si dvs incercati sa nu cadeti in monomanie.

    Nu rezulta ca in Cehia s-a votat "niciunul". Si chiar daca asa ar fi, ramin la parerea mea, ca nu e o solutie. Insa, permiteti-mi sa va amintesc ca nu asta este subiectul despre care vorbim aici. Iar daca reveniti cu aceeasi idee fixa, n-o sa tolerez deturnarea discutiei.

    RăspundețiȘtergere
  9. Cu asta se ocupa de vreo 22 de ani "ai nostri" iar romanii sunt "pretutindeni", pentru ca in Romania incomodeaza. Am ajuns o Romanie fara romani, condusa de indivizi fara constiinta.
    Pacat cu nu am stiut si nu stim sa ripostam si sa fim uniti... Mai sunt ici, colo cateva reactii, dar Romania pare sa fi trecut din epoca de aur in cea a resemnarii si emigrarii (de-asta au avut ei grija!!!).


    http://dantanasescu.ro/2012/01/06/scrisoarea-unui-roman-de-pretutindeni-catre-senatorul-viorel-badea.html

    RăspundețiȘtergere
  10. Stimate d-le Tarziu,

    Incep prin a va ura un An Nou mai bun si succes in a continua munca excelenta facuta cu Rost !
    Stiu ca aveti nevoie si ... avem nevoie !

    Nu as fi atat de dur cu APC si asta pentru ca SUE se doreste a fi condus din Belgia, nu-i asa ?
    Dupa cum puteti vedea mai jos si gasi cu usurinta pe net, la "ei" nimeni nu spune ca este o "deturnare" de la democratie acest vot "niciunul".
    Despre nationalismele valon si flamand nu mai vorbesc.
    Deci daca tot vom asculta de Bruxelles in SUE sa vedem ca ei chiar stiu ce vor (intre ei).
    Si mai au si vot obligatoriu !

    Oricum sistemul de mai jos este net superior celor romanesti si daca tot am avut cea mai buna Constitutie romaneasca (interbelica) inspirata dupa cea belgiana...poate vom avea si Rege :-)
    ---------------
    Electoral system
    The election for the Belgian Chamber of Representatives is based on a system of open list proportional representation. Several months before an election, each party forms a list of candidates for each district. Parties are allowed to place as many candidates on their lists as there are seats available. The formation of the list is an internal process that varies with each party. The place on the list is considered to play a role in the election of a candidate, by giving stronger visibility to those high on the list; this phenomenon, however, seems to have lost importance since the last electoral reform.
    Belgian voters are given five options. They may:
    Vote for a list as a whole, thereby showing approval of the order established by the party;
    Vote for one or more individual candidates, regardless of his/her ranking on the list (a "preference vote");
    Vote for one or more of the "alternates" (substitutes);
    Vote for one or more candidates, and one or more alternates;
    Vote invalid or blank so no one receives the vote.
    While there are some options to vote on more than one person, it should be noted that voters cannot vote for candidates of more than one candidate list (party). Doing so makes the vote invalid.
    Political campaigns in Belgium are relatively short, lasting only about one month. They are subjected to several limitations:
    There are restrictions on the use of billboards.
    For all of their activities, campaigns included, the political parties have to rely on government subsidies and dues paid by their members.
    An electoral expenditures law restricts expenditures during the campaign.
    Belgium is one of the few countries that has compulsory voting, thus having one of the highest rates of voter turnout in the world.
    ----------------

    Cu consideratie,
    G'Cousin

    RăspundețiȘtergere
  11. @ G'Cousin:

    Va multumesc pentru aprecieri si urari. Va doresc si eu un an mai bun.

    Daca bine inteleg, nu este prevazut votul "nici unul" nici la ei. Este prevazut votul nevalid si votul neacordat. Ca si la noi. Daca nu pui stampila pe nici unul, ori nu respecti regulile de vot, de pilda desenezi ceva pe buletin si le faci o uratura politicienilor, votul nu se pune. De la asta si pina la votul "nici unul", pe care il tot sustineti, e o distnta mare.
    Nu vreti sa vorbim totusi si despre subiectul postarii?

    RăspundețiȘtergere
  12. D-le Traziu,

    Subiectul postarii este deja cunoscut (din pacate) iar cei care va scriu pe acest blog sunt convins ca sunt de acord cu dvs. 120% !!!

    Problema este ce facem in aceste conditii ?
    Scriem la nesfarsit si protestam ?
    Se intampla ceva ?
    Pe "EI" ii doare la basca !
    Ba chiar se lauda ca opiniile sunt variate si libere, iar "EI" isi vad linistiti de treaba.

    Va garantez ca sistemul belgian de vot nu este identic cu cel romanesc, iar optiunea mentionata este EXPLICITA in Belgia.
    Este la fel ca in povestea noastra cu proprietatea protejata sau garantata !

    Si cum TOTUL pleaca de la alegeri si cum "EI" ("ai nostri") vor fi tot timpul aceiasi (sau discipolii lor), de aici trebuie inceput.

    Buba trebuie sparta !

    Voi incheia cu inca un exemplu si mai elocvent al unei tari care este un exemplu de democratie, Elvetia.

    ----

    Cancelling

    The first and simplest of these feature is called cancelling: Voters may cancel any candidates they don't like on the list of there preferred party. While this does not change the weight of the vote for the party as such, it will be used to determine which candidate(s) of this party will actually get the seat. This feature helps to eliminate extreme candidates that may be good at influencing decision makers in their party, while having problems to convince even a majority of the party's followers.
    ------------
    Conclusion

    Though the refined proportional election system used in Switzerland may look a little bit complicated at first sight, long-term experience shows that voters are able to express their political will quite precisely using this system and there is no higher degree of invalid ballots than in other election systems. The Swiss system combines the advantages of both the proportional and the majority election system while avoiding their major shortcomings. In most cases those candidates that really convince the electorate have will get elected, while in other systems, even in the majority election system, internal party considerations have more influence.
    ---------------
    http://www.democracy-building.info/particularities-switzerlands-proportional-election-system.html
    -------------------

    In rest, sunt perfect de acord cu dvs., nemernicii prezenti si cei viitori ("EI") vor distruge tot ceea ce este de distrus sau de vandut.
    Dar variantele existente, care pot fi adaptate pentru a ne opune efectiv si pragmatic dezastrului planificat, trebuie aduse la cunostinta oamenilor.
    Si discutate ca solutii !

    Va multumesc pentru rabdare !

    Cu consideratie,
    G'Cousin

    RăspundețiȘtergere