marți, 31 ianuarie 2012

Dezintegrarea Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului şi episcopatul de mîna a doua

Citiţi update-urile de la finalul postării!

Prin manevre subterane cu aparenţă de legalitate, episcopii Irineu al Albei şi Sofronie al Oradei sînt pe cale să rupă Mitropolia Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. Ei au determinat Adunările Eparhiale să voteze trecerea episcopiilor la Mitropolia Ardealului de la Sibiu, dînd în acest fel o satisfacţie tîrzie, dar nu mai puţin savurată, IPS Laurenţiu. Aşa se marchează un an de la mutarea ÎPS Bartolomeu la cele veşnice.


Demersul celor doi ierahi, care mai trebuie să primească numai confirmarea Sf. Sinod (în fapt, o formalitate, dacă patriarhul Daniel deja şi-a dat acordul), nu doar că loveşte în memoria vrednicului de pomenire mitropolit ÎPS Bartolomeu Anania, care cîndva le-a fost binefăcător, dar este şi o probă de dispreţ faţă de credincioşii din Episcopiile Albei şi Oradei.
Pe de altă parte, s-o recunoaştem, spargerea Mitropoliei condusă de ÎPS Andrei este favorizată şi de impotenţa acestuia de a păstra măcar moştenirea vlădicăi Bartolomeu, că nu-i chip s-o sporească. Şi nu folosesc cuvinte prea tari. Mitropolitul Andrei n-a dovedit în nici un fel, de cînd a urcat în scaunul de la Cluj, că e capabil să îndeplinească testamentul mitropolitului Bartolomeu. Dimpotrivă, s-a lansat într-un şir de concesii canonice (afirmîndu-se deodată ecumenist), administrative (punînd la cale aranjamente imobiliare discutabile cu edilii locului) şi morale (oferind onoruri unor figuri publice compromise).
Deocamdată, în Mitropolia Clujului mai rămîne, alături de Arhipeiscopia Clujului, Episcopia Maramureşului. Cred însă că, după ce ÎPS Iustinian nu va mai fi printre noi, şi această episcopie se va alipi la Mitropolia Ardealului.  Atunci, Mitropolia Clujului se va desfiinţa.
Se pare că la Sinodul BOR din februarie şi noua episcopie a Devei şi Hunedoarei va umfla Mitropolia Ardealului cu sediul la Sibiu. Oare nu devine prea mare căciula pentru mitropolitul Laurenţiu? Oare nu deja este prea mare?
Redau în continuare un fragment dintr-un text de opinie al teologului Radu Preda  despre dezintegrarea Mitropoliei Clujului. 

Păstorii lupi

"Punerea sub semnul întrebării a existenţei Mitropoliei Clujului este nu doar un atac la adresa memoriei vrednicului de pomenire mitropolit Bartolomeu, dar mai ales un gest profund anti-pastoral. Principial, echilibrarea din punct de vedere teritorial a celor două mitropolii ardeleneşti este o dorință până la un punct legitimă. Ceea ce este mai puțin de înţeles este modul cum se produce o asemenea reaşezare, grăbită şi evident marcată de presiunea plăcerii necamuflate de a plăti unele poliţe. Abia instalat la Alba Iulia, după două decenii de vicariat la Cluj, bucurându-se de respectul constant al Mitropolitului Bartolomeu, fapt rar în raporturile dintre titulari și vicari, Arhiepiscopul Irineu se precipită spre Sibiu. Gestul lui este cu atât mai inoportun, cu cât cel pe care l-a moștenit a fost, tot timp de două decenii, arhipăstor în orașul unirii. Din orice unghi am privi situația, IPS Irineu confirmă “vocația” ereziarhă, faptul că este în posesia unui depozit inepuizabil de resentimente și frustrări. Figură tristă, incapabil să întrețină raporturi firești, umane, cu cei din jur, acest ierarh ilustrează dramatic patologia aferentă inter-regnului episcopatului de mâna a doua. Și mai greu de înțeles, la limita inacceptabilului, este dorința, deja consemnată printr-o decizie a Adunării Eparhiale, a episcopiei Oradiei de a intra în jurisdicția Mitropoliei Ardealului de la Sibiu. Motorul acestei mișcări este episcopul Sofroniu, încurajat la vremea sa de însuși Mitropolitul Bartolomeu. Cum recunoștința este tradusă în termeni vindicativi, același Sofroniu, având în comun cu Irineu porniri ereziarhe similare, nu va pregeta să muște mâna care l-a hrănit. Prin acțiunile lui, el este inventatorul traseismului mitropolitan. Ambițios fără idealuri și luptător fără miză, vlădica Sofroniu întruchipează abjecția carieristică a parvenitului intelectual și spiritual, cultivând compensatoriu un delirant cult al personalității. Așa cum Irineu nu a pregetat să maculeze memoria Mitropolitului Bartolomeu, de a cărui longevitate era disperat (sic!), Sofroniu nu a pregetat să își alunge înaintașul, episcopul Ioan Mihălțan, din reședință. Priveliștea celor doi este, într-adevăr, tristă. Nu ai cum să nu te amărăști văzând cum oameni chemați să propovăduiască Evanghelia sfârșesc prin a fi caricatura modelului de păstor și copia din ce în ce mai fidelă a lupului.
Deciziile din ultima vreme de la Alba Iulia și Oradea, la care se adaugă cea de la Deva, invocă o hotărâre luată la ședința reunită a sinoadelor mitropolitane din Ardeal din 16 decembrie 2011. Comunicatul oficial de presă nu menționează însă nimic despre o astfel de turnură. Ceea ce înseamnă că, la Alba Iulia și la Oradea, s-a mizat pe menținerea în necunoaștere a opiniei laice și publice. Concret, ierarhii știau ce se va întâmpla în următoarele săptămâni, dar nu au comunicat nimic credincioșilor. Nu au dus lipsă de mijloace, Pastoralele de Crăciun fiind un vehicol ideal de informare a pleromei Bisericii locale. Nu, ierarhii nu au spus nimic. Au abuzat astfel de Adunările Eparhiale, punându-le în fața faptului împlinit și falsificând cu bună știință voința laicatului. O astfel de manieră de lucru compromite, că vrem sau nu, încrederea în ierarhie și accentuează impresia că aceasta acționează politicianist, nu părintește. Acum, unica speranță este la Sinodul din februarie și, să nu ne ascundem, la patriarh. Reorganizarea pe latura de sud a Ardealului, da. Bihorul, nu. În funcție de cum o să decidă, ierarhii îşi vor onora slujirea sau, obedienţi altei agende decât celei bisericeşti, vor confirma faptul că deficitul de legitimitate nu este caracteristic doar clasei politice. Dumnezeu să îi lumineze!"
Sursa: Ora de Cluj

UPDATE
În acest context, dorul de vlădica Bartolomeu e mai mare, iar preţuirea pentru acest rarisim ierarh se reflectă la dimensiunea legendei sale.
Citiţi şi aici.

LATER EDIT
Dacă ÎPS Andrei ar vrea să păstreze Mitropolia Clujului şi ar avea şi forţa necesară, ar putea cere Sinodului înfiinţarea de episcopii la Bistriţa, la Braşov, la Satu Mare, în subordinea sa canonică. Motivele pastoral-misionare pentru crearea de noi episcopii (şi nu numai în oraşele amintite) sînt evidente pentru toată lumea.

UPDATE 2
Cîţiva cititori foarte bine informaţi cu situaţia din Mitropolia Clujului m-au tras de mînecă, spunîndu-mi că PS Iustin, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Maramureşului şi Sătmarului, este un luptător, a susţinut înfiinţarea mitropoliei şi nu va trăda moştenirea vlădicăi Bartolomeu. Consemnez asta, cu nădejdea că au dreptate. Nu vreau să-i fac un proces de intenţie PS Iustin, pe care nu-l cunosc personal, dar nu ştiu dacă rezista presiunilor la fel ca ÎPS Iustinian, venerabilul arhiepiscop al Maramureşului şi Sătmarului.
De asemenea, am omis că din Mitropolia păstorită de ÎPS Andrei face parte (şi probabil va rămîne parte) şi Episcopia Sălajului.
Am mai aflat că pe PS Sofronie al Oradei îl mînă în luptă promisiunea ÎPS Laurenţiu că îl va sprijini să ajungă mitropolit al Banatului.

UPDATE 3 (1 febr. 2012)
Speranţele unora că patriarhul Daniel va interveni pentru ca Mitropolia Clujului să nu fie dezmembrată au fost spulberate azi. Într-un comunicat de presă al Patriarhiei ni se spune ce ştiam: "Intenţia actuală de echilibrare teritorială a celor două Mitropolii îşi are originea în hotărârea comună a Sinoadelor mitropolitane ale Mitropoliei Ardealului şi Mitropoliei Clujului, Albei,Crişanei şi Maramureşului, reunite în şedinţă de comună de lucru la mănăstirea Sâmbăta de Sus, judeţul Braşov, din 16 decembrie 2011, urmată de consultarea membrilor clerici şi mireni din Adunările eparhiale ale Arhiepiscopiei Alba-Iuliei şi Episcopiei Oradiei, la solicitarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Andrei al Clujului. Celor două Adunări eparhiale dornice de a reveni la Mitropolia Ardealului, li s-a adăugat Adunarea eparhială a Episcopiei Devei şi Hunedoarei care a primit în acest sens aprobarea Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Banatului."
De parcă n-am şti cum se iau astfel de hotărîri.
Mai departe, Patriarhia vrea să domolească spiritele spunînd că nu contează cît de mari sînt cele două Mitropoliii, a Clujului şi a Ardealului, că ele rămîn la fel de importante. Şi atunci de ce ni se spune ,cu două paragrafe mai sus, că demersul vizează "echilibrarea teritorială a celor două Mitropolii"? Ce nevoie de echilibru mai era, dacă oricum nu contează?
Prin urmare, cum spuneam, hotărîrea Sinodului în această privinţă devine o formalitate.
Dacă mă întreb ce valoare mai are cuvîntul patriarhului Daniel, care a promis exact în urmă cu un an, la înmormîntarea vlădicăi Bartolomeu, că Mitropolia Clujului nu va fi destrămată, o să fiu considerat obraznic, nu?

LATER EDIT
Am recitit comunicatul Patriarhiei şi nu-mi vine să cred că un astfel de document poate emana de la cancelaria celui care ar trebui să fie părintele duhovnicesc al tuturor românilor
Patriarhia pretinde că Sinodul s-ar fi grăbit cînd a decis  întindre canonică a Mitropoliei Clujului, în urmă cu şase ani. Aşadar, Sinodul se cam grăbeşte. Această mărturisire ne ridică mai multe întrebări. Oare de cîte ori s-a grăbit Sinodul? Şi mitropolitul Laurenţiu a votat  în 2005 decizia Sinodului de înfiinţare a Mitropoliei Clujului tot din grabă? Nu cumva s-a grăbit Sinodul alegînd anumiţi ierarhi şi chiar pe acest patriarh? Nu cumva va fi greşit, evident din grabă, şi cînd a adoptat noul Statut al BOR? La ce alte amendări ale hotărîrilor sinodale trebuie să ne mai aşteptăm? Ce valoare mai au deciziile Sinodului?


14 comentarii:

  1. Domnule Claudiu Tarziu va apreciem comentariile corecte si pertinente in legatura cu mitropolia Clujului . Faceti insa o gresala care poate vine din insuficienta cunaostere a realitatilor bisericesti din mitropolia Clujului. Maramuresul si Satmarul a sustinut demersul istoric de ridicare a clujului la rang de mitropolie . O dreptate istorica tarzie pentru romannii ortodocsi din Ardealul de Nord dar dureros de necesara. Este vorba de un act de demnitate romaneasca si raspuns la rugaciunile martirilor care au murit pentru ortodoxie in Nord Vestul Romaniei. Daca vorbim de demnitate romaneasca , Maramureseul o manifesta in mod firesc si permanent poate mai mult ca oriunde in tara. Afirmatia pe care o faceti ca dupa moartea Venerabilului arhiepiscop marturisitor Iustiniam si Maramuresul va face gestul neavenit al Oradiei este fara acoperire. Poate nu stiti cine este si ce atitudine a avut si are ucenicul si succesorul IPS Iustinian . Poate nu stiti ca a fost sustinatorul IPS Andrei pentru Mitropolia Clujului pentru ca daca Irineu ajungea mitropolit la Cluj primul lucru pe care+l facea ers sa desfinteye mitropolia de la Cluj , ramanand arhiepiscop si mitropolit onorific . Cam asa stau problemele pe aici prin Nord Vestul Romaniei . De la Bucuresti nu se vad asa clar ,dar aici se vegheaya ca romanii ortodocsi sa nu fie umiliti maca din punct de vedere religios. Felicitari pentru materialul lui Radu Preda . Un dac liber urmas a lui Pintea Viteayul

    RăspundețiȘtergere
  2. Domnule Claudiu, respect tot ceea ce faceti. Apreciez ca pastrati o sfanta amintire vrednicului de pomenire mitropolit Bartolomeu, dar ar trebui sa fiti constient de faptul ca ceea ce a facut a facut fiind ajutat de ceilalti ierarhi din sinodul mitropolitan din care, vreti, nu vreti, a facut parte si actualul mitropolit, Andrei. Acuzele pe care i le aduceti acestuia mi se par cel putin nefondate, daca nu arata o urma de rautate. Cum sa poti pastra granitele acestei mitropolii daca ierarhul sufragan nu vrea acest lucru iar ceea ce a inceput sa se construiasca in Cluj de cand a venit IPS Andrei era absolut necesar.

    RăspundețiȘtergere
  3. @ Maria:
    Stiu bine cum s-au desfasurat lucrurile la constituirea Mitropoliei Clujului. IPS Bartolomeu n-ar fi facut-o, daca era in joc situatia sau orgoliul sau. Oricum nimeni nu indraznea sa se amestece in episcopia sa. Insa, atunci a dat curs tocmai dorintei celorlalti ierarhi ardeleni, nemultumiti de cum a fost propulsat IPS Laurentiu, pe care nu-l considerau potrivit sa le fie mitropolit.
    Au fost insa alte momente cind IPS Bartolomeu a fost lasat singur de aceiasi ierarhi (dupe ce in prealabil votasera in sinodul mitropolitan ceva, au votat exact invers in Sinodul national).
    Cit despre IPS Andrei, nu-i aduc nici o acuza, imi manifest doar dezamagirea, bazata pe fapte care sint de notorietate publica. N-am nimic personal cu vladica, ba, martor mi-e si acest blog, l-am sustinut public in multe situatii de cumpana, cind avea dreptate; m-am bucurat si cind a fost ales mitropolit. Din pacate, nu se ridica la inaltimea asteptarilor legate de inalpreasfintia sa. Asteptari cu atit mai mari cu cit il obliga si frumoasele realizari de la Alba si postura de urmas al IPS Bartolomeu. Sa dea Dumnezeu sa fiu contrazis de aici inainte.

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu stiu cat si daca Mitropoliei de la Sibiu trebuie sa i se dea, dar cred ca Arhiepiscopiei din acelasi oras trebuie sa i se ia. Evident, ma refer la Brasov. In conditiile in care orase ca Zalau sau Tulcea s-au invrednicit a fi sedii episcopale, e ciudat cum Brasovul este in continuare fara episcop si chiar si fara catedrala.

    RăspundețiȘtergere
  5. Realizarile pe care IPS Andrei le va avea la Cluj, vor putea fi vazute doar peste cativa ani. La Alba Iulia a pastorit 20 de ani. aici a venit abia de un an. Oricum, ca si locuitoare a orasului Cluj-Napoca, misiunea pastorala pe care o face este vizibila. Oricum, este un inceput bun.
    P.S. Sincere felicitari pentru promtitudinea cu care raspundeti.

    RăspundețiȘtergere
  6. Era previzibila aceasta turnura ! Acesti ierarhi sunt niste oameni ai interesului , sunt plini de slava desarta si mari slugoi ai patriarhului ! Nicio o hotarare nu s-a luat fara stirea "stapanului" ! Cred ca le-a trimis si formular cum sa sune hotararea ! Jalnici oameni ! P.S. Ce ziceti , D-l Claudiu , de hotararea CEDO cu privire la sindicatul preotilor din Oltenia ? Comunicatul Patriarhiei arata teama si oroare de aceasta hotarare ! Va multumesc !

    RăspundețiȘtergere
  7. @ Anonim (20.10):

    In principiu, ramin la parerea ca n-are a face sindicatul cu preotia si nici CEDO cu treburile Bisericii. Dar acum ii inteleg mai bine pe preoti de ce au apelat la aceasta forma de asociere, trebuie sa se apere si ei cumva.
    Daca ierarhia va continua pe panta asta, va ajunge la fel de urita precum clasa politica.

    RăspundețiȘtergere
  8. Va multumesc , si eu gandesc la fel ! Cred ca totusi va fi un pas inainte ! Sa speram ca vor fi oameni cu frica de Dumnezeu cei din sindicat si vor avea doar ganduri duhovnicesti si-i vor aduce cu picioarele pe pamant pe ierarhi !

    RăspundețiȘtergere
  9. Fraţilor, este clar că la mijloc e lucrătura masonului din Dealul Mitropoliei! Este doar, începutul lucrării Satanei! Atât Sofronie de la Oradea, cât şi Streza de la Sibiu,
    sunt slugile lui! Să ne strângem în jurul ultimilor, marilor mărturisitori de Credinţă, care ne-au mai rămas! Să ardem în Rugăciuni!

    RăspundețiȘtergere
  10. Pot sa aduc marturie ca tot ce se va spune rau despre Sofronie Drincec va fi binemeritat de acesta.

    RăspundețiȘtergere
  11. Lui Hamlet:

    Sigur, au si ierarhii meritele lor...

    RăspundețiȘtergere
  12. Am citit cu atentie comunicatul Sinodului.Omisiuni,sofisme...Greu de tras o concluzie."Acum când societatea românească este destul de tulburată... pentru binele comun al credincioşilor ortodocşi români din Transilvania" cred ca Sinodul nu ar trebui sa ia in dezbatere problema Celor doua Mitropolii din Ardeal,sa nu se "grabeasca, ca in 2005". Orasul "cel mai insemnat din punct de vedere numeric" paleste, parca, in comunicat, in fata orasului "marilor ierarhi ardeleni" Ne aflam cumva in Imperiul condus de Viena? Primit-am dezlegare, cu chiu cu vai, la Rasinari? Saguna, astazi, sunt convins, ar prefera Clujul. Si linistea.

    RăspundețiȘtergere
  13. După ce priveşti cu atenţie harta geografică a României rămâi consternat de ce nebunie sunt în stare să pună la cale păstorii ... mai puţin de suflete.Chiar am crezut că acest patriarh poate deveni un părinte dar m-am înşelat!Asistăm la o răzbunare post-mortem!Şi cu ce unelte:Laurenţiu-uramşul Sfântului Şaguna,Irineu-urmaşul Sfâtului Simion Ştefan,Sofronie-urmaşul episcopului-martir Nicolae Popovici!Doamne Dumnezeule ce... urmaşi,unde am ajuns!

    RăspundețiȘtergere
  14. Si eu cred ca s-au grabit acesti ierarhi cu aceasta manevra.Daca atunci cand s-a format mitropolia Clujului l-am inteles mai greu pe vladica Bartolomeu ,ulterior am inteles efortul sau.Ce ma ingrijoreza la conducerea de la Sibiu este setea de stapanire a cat mai mult in detrimentul lucrarii misonare la care sunt chemati acesti ierarhi.Ma infior de cate ori vin la Brasov inconjurati de forte numeroase de ordine si girofare si nu inteleg de cine le e frica.Daca s-ar simti iubiti de popor si de Dumnezeu nu ar trebui sa le fie frica... Sa speram ca nu pregatesc in viitor impunerea unei noi credinte apostate prin forta.Sincer ,iubesc pacea si linistea care o gasesc in episcopia vecina a blandului si inteleptului ierarh Ioan care mereu vine insotit de popor in costume populare si are o inima de parinte pentru preotii si ienoriasii din parohia sa.Doresc si eu infintarea unei episcopii la Brasov care a fost lasat de isbeliste pentru cotizatia la Sibiu.Oare nu stiu acesti ierarahi ca la judecata vor da socotela de inmultirea talantului duhovnicesc si nu de cel banesc?La fel pun aceeasi intrebare pentru toti preotii care nu inteleg ca parohia le-a fost data spre a o conduce spre mantuire si nu doar pentru a culege o cotizatie baneasca.Mergeti iubiti pastori si faceti misiune ca nu vi s-a cerut sa mergeti in Africa sau India unde sunt omorati crestinii!

    RăspundețiȘtergere