joi, 1 septembrie 2011

Noua revistă ROST apare sub semnul Crucii

Ajunsă la numărul 101, revista lunară de cultură creştină şi politică ROST, se relansează, în septembrie, într-o formulă editorială şi grafică îmbunătăţită în chip spectaculos.
În cele 80 de pagini color, tipărite pe o hîrtie de cea mai bună calitate, cu coperte cartonate şi plastifiate mat, găsiţi studii, documentare, eseuri, interviuri şi reportaje despre o realitate politică, istorică şi culturală văzută prin grilă creştină.
Tema centrală a acestei ediţii este Crucea: de la semnul credinţei creştine la simbolul pătimirii românilor. „Românitatea e plină de răni, de la Nord la Sud şi de la Vest la Est. Suferinţele ei alcătuiesc o cruce peste ţara-mamă. O cruce a cărei inimă, Harghita – Covasna, sîngerează azi cel mai tare. Una care poate fi răscumpărătoare în veşnicie sau numai chinuitoare în veac” – ni se spune de pe coperta 1.
Aşa cum v-a obişnuit, ROST vă oferă şi un documentar despre o personalitate-reper: Mihail Manoilescu – un politician patriot şi un economist cu adevărat profesionist, care a făcut mari servicii României; printre altele, a întărit leul într-o perioadă de criză. „Am ales să-l evocăm nu numai pentru exemplaritatea personalităţii lui, ci şi pentru funcţia trezitoare a mărturiilor sale” – îşi motivează redacţia opţiunea pentru Manoilescu. Povestea vieţii lui Mihail Manoilescu este jalonată cu fragmente din Memoriile sale – un veritabil document istoric al perioadei interbelice.
Din sumar, mai remarcăm ultimul interviu acordat de marele duhovnic Petroniu Tănase, de la Sfîntul Munte Athos. Textul, purtînd titlul „Omul este om cînd tinde spre Dumnezeu”, este publicat în premieră, la cîteva luni după mutarea la cele veşnice a părintelui Petroniu. Astfel, Avva Petroniu ne sfătuieşte, de dincolo de mormînt, cum să ne cunoaştem cea mai mare patimă şi cum să o stăpînim, de ce să fugim de televizor şi internet şi cum să ne asumăm credinţa ca pe o fertfă.
Vă recomandăm şi foarte interesanta anchetă de opinie „Cuplul, între concubinaj şi cununie” – la care răspund psihologul Andreea Tulban, scriitorul Dan Stanca, părintele profesor Constantin Necula şi actorul Dan Puric. De asemnea, ca noutăţi: rubricile de poezie (Dante Aligheri, Divina Comedie, Purgatoriul, Cîntul XXIII, în traducerea lui Răzvan Codrescu), proză („Povestea evreului Friedin”, fragment din romanul Gora Mborgali sau Surîsul Destinului, de Ciabua Amiredjibi, prinţ georgian şi fost deţinut politic anticomunist), filosofie (gîndirea lui Lucian Blaga în analiza lui Sorin Lavric) şi critică de film (Elena Dulgheru, despre ratările ultimei pelicule a lui Cristi Puiu – „Aurora”).
Revista ROST este condusă de jurnalistul Claudiu Târziu, în calitate de director, şi de scriitorul Răzvan Codrescu – redactor-şef.
Între colaboratorii permanenţi ai revistei figurează o serie de nume cunoscute şi apreciate de publicul nostru: scriitorii Liliana Ursu, Ovidiu Hurduzeu, Sorin Lavric şi Dan Stanca, istoricii Flori Bălănescu, Paul Nistor, Mircea Stănescu şi George Enache, teologii Radu Preda şi pr. prof. dr. Mihai Valică, medicul prof. univ. dr. Pavel Chirilă, muzicienii Cătălin Tîrcolea şi Paul Slayer Grigoriu, criticul de film Elena Dulgheru, actorul şi regizorul Dan Puric.
Publicaţia costă 5,9 lei şi, începînd de mîine, poate fi cumpărată de la chioşcurile de presă din toată ţara sau, în sistem de abonament (cu 30% reducere, adică 50 lei pe an sau 25 lei pe 6 luni), de la redacţie. În Bucureşti se găseşte începînd de azi la chioşcuri şi la Librăria Sophia (str. Bibescu Vodă nr. 19), Librăria Bizantină 1 (str. Regina Maria nr. 50) şi Bizantină 2 (str. Bibescu Vodă nr. 20).
ROST apare pe ziua de întîi a fiecărei luni.
Departamentul de Comunicare al „Rost”,
Radu Bălaşa

11 comentarii:

  1. Am numarul 100 si maine va trimit copie dupa OP pt. abonament !
    Felicitari !
    Dumnezeu sa va binecuvanteze !

    G'Cousin

    RăspundețiȘtergere
  2. @ G'Cousin:
    Va multumesc. Doamne-ajuta!

    RăspundețiȘtergere
  3. Vedeti ca dind click pe "redactie" (in textul de pe blog) ne directionati spre un abonament de 48 de RON.
    Eu v-am trimis suma completa prin doua OP-uri.(48+2)
    Dl.Codrescu a lamurit lucrurile :-)

    G'Cousin

    RăspundețiȘtergere
  4. @ G'Cousin:

    Multumesc pt sesizare. Vom indrepta si pe site.

    RăspundețiȘtergere
  5. Arata excelent! Sa fie la acelasi nivel si in continut, si in forma. Doamne ajuta!

    RăspundețiȘtergere
  6. @ Iulian:

    Pai, ia vezi si continutul! :) Credeam ca deja ai citit-o.

    RăspundețiȘtergere
  7. @ Claudiu Târziu

    A citit-o sigur, dar Iulian are, prin fatalitate profesională, în primul rînd "ochi vizual".

    RăspundețiȘtergere
  8. Salut articolele exceptionale ale lui Ioan Bucur, iar faptul ca si Ovidiu Hurduzeu este acolo ma bucura nespus.
    Sa fie,oare, acelasi IB care spunea candva, referindu-se indirect la "Economia libertatii" a lui OH si JM:"Cel mult mi se poate reprosa ca sunt defetist. Ceea ce imi asum cu draga inima", chiar daca E.Bernea scrie foarte clar si adevarat:"Comentariile nefiresti, superficiale din ultima vreme în spatiul cultural românesc – vis-a-vis de asa-zisul defetism al românului – denunta public sechelele genei comuniste, marcata de activism perpetuu, precum si altoiul gandirii noi, secularizate, marcate de utilitarism si eficienta, cu viata pre viata calcand. Românul vorbeste firesc cu moartea, adica esentialmente crestineste”?

    Sunt sigur insa ca OH ii va raspunde lui Paul S. Grigoriu care se intreba candva:"Domnilor, incerc si eu, citind aici si in alte parti, sa inteleg distributismul."

    Si lui Iulian Capsali care mentiona si el:"Dati-mi voie sa numai inteleg nimic din natura umana… pentru ca incep sa cred ca intre slujirea Capitanului si a distributismului, sunt doar diferente de angajament si nuante de limbaj." (este scris in viteza de dl.IC si trebuie sa scuzam anumite greseli ortografice).

    Ba cred ca ii va raspunde si acelui IB care mai zicea: "Probabil ca in mintile scurte nu incape o realitate asa complexa: a intelege care este forma economica propice unui popor ortodox si a intelege ca vremurile sunt defavorabile atat ortodoxiei cat si unei asemenea forme economice ca distributismul".

    Dar nu cred ca este acelasi Ioan Bucur :-)

    Iar am incalcat sfatul duhovnicului meu (Pr. Gheorghe)de a nu mai scrie pe blog-uri, dar trebuia sa va felicit pentru Rost-ul pe care il aveti si il avem !
    Poate ca si "fiul ratacitor" va lasa filosofiile platonice si va reveni acolo unde-i este Rostul.

    Doamne ajuta !
    Gamaliel

    RăspundețiȘtergere
  9. Nu, chiar nu am citit-o. Sper sa o gasesc pana la urma :)

    RăspundețiȘtergere
  10. @Gamaliel

    Este adevarat ca uneori, din motive binecuvantate, sunt neglijent in forma. Nu si in fond, sper. Cred cu tarie ca actualul sistem economic capitalist si-a trait traiul (suna scandalos, dar Marx a avut dreptate) si este oarecum ironic faptul ca Romania a avut acces la el - dupa 50 de ani de comunism - la zenitul acestuia. Traim astazi o perioada de mari prefaceri, in care este posibil ca sistemele sociale sa faca implozie si sa inceapa zanganitul armelor.
    Il ascultam cu un interes dublat de o curiozitate "exotica" pe marele economist Rugina care a tinut o cuvantare in Parlament (prin 90 sau 91) si care facea niste propuneri absolut extravagante pentru lumea de astazi (un leu care sa fie nu numai acoperit de metal pretios in BNR, dar chiar realizat din argint, printre altele). Anghel Rugina vedea ca existau atunci premisele unei situari excentrice a Romaniei in contextul mondial (lipsa totala de datorii externe facea din tara noastra un caz special) dar, mai ales, profesorul deja demonstrase in scrierile lui ca acest tip de capitalism pe care il adoptam frenetic - bazat exclusiv pe speculatii bursiere, tiparire de bani si in care banul nu mai este acoperit de munca sau de inteligenta intreprinzatorului sau a inovatorului - isi va gasi in curand sfarsitul. Profesorul Rugina a facut aceste predictii cu mult inaintea "geniilor" care isi aroga azi acest fapt, bazandu-se pe simple constatari de bun simt economic. Insa nu pot accepta nici distributismul ca pe o mantra, un panaceu care poate sa vindece Lumea. Viata economica nu se departeaza de trairea religioasa a umanitatii, care este in parametri cunoscuti. Frica inoculata cu perfidie face ca oamenii de astazi sa accepte singuri, de exemplu, sa fie permanent monitorizati, in beneficiul sigurantei lor, vezi bine. Societatea de consum a adus o nivelare cultural-sociala cum comunismul nici nu a visat. De aceea nu cred in Deus ex machina adus de distributism, pe care il simpatizez si accept (spre deosebire de multi altii), dar pe care nu pot sa-l vad ca vindecand problemele umanitatii, ce le consider mult mai profunde. Ar fi extrem de simplu sa fie asa, dar, din pacate, nu cred in insanatosirea omului exclusiv prin mijloace economice.
    Acel citat exprima doar consternarea fata de agresivitatea unor "distributisti", care faceau o apologie tepoasa si tintuiau ca dusmani pe cei care le puneau doctrina in discutie. Orice tip de ideologizare (iar intelectualul are o apetenta nebanuita pentru aceasta, inconstienta de cele mai multe ori) isi gaseste in mine un inamic.

    PS Domnule, dar ce memorie ai! :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Nici eu nu cred ca "defetismul asumat cu draga inima" este vreo dovada de ortodoxie, asa cum pretindea acel IB.
    In niciun caz !

    Iar in verdicte de genul "minti inguste", pe care le lansa acel IB in citatul de mai sus (si nu este din memorie, fiind pe blogul lui IC si acum) parca se ascunde ceva mai mult decat agresivitate. Cel putin "dinte pentru dinte", si-o fi zis (acel IB).
    Iar "vremurile sunt potrivnice", de parca au fost vreodata altfel, este, veti fi de acord, mai mult decat un verdict definitiv.
    Cel care punea distributismul in discutie avea pretentia Adevarului ortodox absolut, declarandu-se totodata "defetist cu draga inima".
    Nu vi se pare straniu ?

    Vedeti ca iar incalc sfatul Parintelui duhovnic, dar macar sa citez un alt preot care zicea (citez din memorie de data asta): "Ce le-o trebui oamenilor ca dupa ce fac teologia (ortodoxa) sa mai faca si sociologia ?"
    Pomul cunoasterii atrage in continuare, as adauga eu.

    Dar sa lasam trecutul acelor replici "taioase", urand totodata, din toata inima, Rost-ului:

    Doamne ajuta !
    Gamaliel

    P.S. Nici vorba pe undeva prin scrierile lui OH despre "panaceu universal". Si asta este absolut adevarat !
    Si nici despre "minti inguste". Poate doar despre "sarmale de Craciun", dar asta este deja o discutie platonica :-)

    RăspundețiȘtergere