sâmbătă, 29 septembrie 2007

O emisiune despre sfintii din inchisori

Duminica seara (30 sept. a.c.), incepind cu ora 23.00, sint invitat, in calitate de director al revistei ROST, la emisiunea "Luminile noptii - cultura si spiritualitate", realizata de Cristian Curte la Radio Romania Actualitati. Tema acestei editii este necesitatea canonizarii celor care au fost ucisi pentru Hristos in timpul regimului comunist din Romania.
Vor fi si citiva invitati prin telefon, intre care si monahul Moise de la Manastirea Oasa - Alba, autor al recentei carti despre Valeriu Gafencu, "Sfintul inchisorilor".
Dupa cum se stie, revista ROST este preocupata de istoria recenta a romanilor si omagiaza permanent figuri proeminente si, in egala masura, tragice ale rezistentei anticomuniste de la noi. ROST a dedicat, pe rind, numere speciale multora din cei care au suferit sau au fost ucisi in temnitele comuniste, dintre care ii amintesc pe Petre Tutea, Nicu Steinhardt, Sandu Tudor, Valeriu Gafencu, Mircea Vulcanescu, Constantin Noica, Pr. Arsenie Boca, Vasile Voiculescu, Pr. Gh. Calciu, Simion Mehedinti, Pr. Benedict Ghius.
Tema emisiunii de la Radio Romania Actualitati este prilejuita de intronizarea noului patriarh al BOR, PF Daniel. Publicistul Cristian Badilita a scris deunazi un articol in care ii cerea noului patriarh sa-si inceapa pastorirea BOR cu canonizarea martirilor de sub regimul comunist. Ar fi un gest poate salvator pentru multi dintre noi, caci, asa cum spune Avva Iustin Parvu, de la Manastirea Petru Voda, daca ne bate Dumnezeu o face si pentru ca nu ne cinstim sfintii omoriti in inchisorile comuniste.
Revista ROST si cel care a girat-o pina in ultimul ceas al vietii sale pamintesti, Parintele Gheorghe Calciu, au facut repetate demersuri pentru recunoasterea acestor sfinti din temnite. Deocamdata fara succes, desi mai multi membri ai Sinodului sint de acord cu noi in aceasta privinta. Nu demult, PS Justinian, Episcopul Maramuresului, imi declara ca: "ii admir ca pe niste martiri, ca pe niste Hristosi, pe toti cei care au fost inchisi.(...) Toti cei care au suferit in inchisorile comuniste au fost plini de har si de adevar. Ei au fost bagati acolo pentru ca il aparau pe Hristos si Biserica lui, nu pentru ca erau chiaburi sau legionari. Ca au fost din cler sau nu, toti l-au marturisit pe Hristos si fac parte din randul marilor sfinti ai Bisericii Crestine, sunt eroii culturii si civilizatiei crestine. E plin cerul de ei. De aceea, toti au dreptul sa fie declarati de Biserica in randul sfintilor."

joi, 27 septembrie 2007

Preferatul patriarhului pentru Mitropolia Moldovei


Abia intors de prin cele strainataturi, mi-a luat putin timp sa ma reconectez la realitatea româneasca. Rasfoind ziarele din cele doua saptamini cit am lipsit, bag de seama ca abia s-a incheiat tevatura alegerii patriarhului BOR si au si inceput sforariile pentru alegerea Mitropolitului Moldovei.
Colegul Bichir, de la “Evenimentul Zilei”, trece in revista candidaturile neoficiale la scaunul de mitropolit lasat liber de IPS Daniel prin accederea sa la tronul patriarhal. Si zice ca ar vrea sa se mute la Iasi IPS Nifon, Arhiepiscopul Tirgovistei, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, PS Casian al Dunarii de Jos si PS Ioan al Covasnei si Harghitei.
In maniera proprie, Florian Bichir spune ca toti sint buni, dar ca mai bun ar fi PS Ioachim Bacaoanul (foto), episcop-vicar al Romanului. Si, la o adica, l-ar accepta pina si pe PS Corneliu Bârladeanu, episcop-vicar la Husi (acela care l-a tratat ca pe un ciine pe parintele Daniel Corogeanu de la Tanacu).
De ce ar fi bun PS Ioachim? Bichir dixit: “Provenit dintr-o familie cu vechi traditii monahale, unchiul sau este chiar Ioanichie Balan. PS Ioachim nu a putut iesi din tara pina in 1990, iar Securitatea s-a opus hirotonirii sale de nenumarate ori.
Are studii stralucite la Paris, unde a facut un doctorat
(1994 – n. mea, C.T.) despre Dumitru Staniloae (m. 4 oct. 1993 – n. mea, C. T.), singura teza despre acesta cind era in viata. A infiintat prima manastire româneasca in Occident si a ajuns asa de iubit de francezi, care-i spuneau pere Joachim, incit acestia i-au propus sa le devina episcop. Iar PS Ioachim mai are doua mari atuuri: este moldovean si este iubit de calugari, care vad in el unul de-al lor”.
Ciudat cum astazi cei mai aprigi “ecumenisti” din Biserica noastra cauta sa se legitimeze cu ucenicia facuta pe linga sau cu doctoratele despre parintele Staniloae – care altminteri ii combate viguros pe heterodocsi in scrierile sale si respinge ecumenismul. [“Eu nu prea sint pentru ecumenism; socotesc ca ecumenismul este produsul masoneriei; iarasi vor sa relativizeze credinta adevarata. Ecumenismul este pan-erezia timpului nostru”, spunea parintele Staniloae intr-un interviu la inceputul anilor ’90, reprodus de revista “Scara” (1999).]
Cit despre “popularitatea” de care s-ar bucura PS Ioachim in manastirile moldave - este lesne sesizabila la fata locului.
In opinia mea, articolul lui F. Bichir ne indica preferatul PF Daniel la Mitropolia Moldovei. Las pentru mai tirziu motivatia acestei pareri, ca si consideratiile pe marginea eventualei candidaturi a PS Ioachim la Mitropolia Moldovei. Deocamdata, va propun sa va exprimati - in rubrica de comentarii - opinia dvs cu privire la posibilele candidaturi ale IPS Nifon, IPS Teodosie, PS Casian, PS Ioan , PS Ioachim si PS Corneliu.

sâmbătă, 8 septembrie 2007

Manifestatie pro-Anania

Un grup de credinciosi ortodocsi din Bucuresti propune adunarea spontana a sustinatorilor I.P.S Bartolomeu Anania pentru scaunul patriarhal, miercuri, 12 septembrie, incepand cu ora 10.00, in fata bisericii de la Patriarhie. Va fi o adunare tacuta, fara insemnul vreunei organizatii politice sau obstesti, fara banere sau pancarte. Participantii sunt rugati sa aiba o tinuta decenta: pantaloni sau fusta neagra si camasa alba (daca se poate).

In timpul procesului de alegere a noului patriarh, credinciosii se vor ruga pentru ca Biserica Ortodoxa Romana sa fie ferita de influentele daunatoare ale unor organizatii vizibile sau oculte, care sint contra invataturii crestine, a sfintelor canoane, a Traditiei si a trairii Ortodoxiei.

Aceasta manifestare nu este semnul vreunei “neascultari”, ci semnifica asumarea de catre participanti a responsabilitatilor care le revin in calitate de madulare vii ale Bisericii.

Despre Biserica inaintea alegerii noului patriarh

RAZVAN CODRESCU:
“Sper ca Biserica sa iasa de sub teroarea trecutului”

Poet, traducator si eseist de orientare traditionalista, autor, printre altele, al cartilor “Recurs la Ortodoxie”, “Teologia sexelor si Taina Nuntii” si “Galceava dracului cu lumea”, Razvan Codrescu este un comentator avizat al vietii religioase de la noi. Raspunzand intrebarilor revistei “Formula As”, Razvan Codrescu descrie cu exactitate starea Bisericii Ortodoxe Romane inaintea alegerii noului patriarh si asteptarile legate de acest eveniment major.
Iata citeva spuse interesante:
“(…) Acum, cu noul Patriarh, toata lumea asteapta iesirea efectiva si definitiva, la nivelul institutional al Bisericii majoritare, din lunga paranteza comunista si neocomunista. Se asteapta un Patriarh al secolului XXI, Intelegator deopotriva al traditiei si al modernitatii, netributar trecutului recent, dinamic si plin de initiativa. (…)
Conteaza enorm si decisiv cine anume sunt reprezentantii laicatului In Adunarea Nationala Bisericeasca, de ce calitate duhovniceasca, morala si intelectuala sunt ei. Or, aici, In momentul de fata, cred ca avem o problema. (…)
In Ortodoxie, Patriarhul nu e infailibil, ca Papa, iar lucrarea lui se face In si prin Sf. Sinod, nefiind niciodata una discretionara. El e chemat mai degraba sa fie un garant moral-spiritual si un catalizator Intelept al energiilor latente ale Bisericii pe care o pastoreste. Conteaza enorm nu doar calitatea lui umana si sacerdotala, dar si oamenii de care se Inconjoara. (…)
Biserica sa iasa definitiv de sub teroarea trecutului recent si sa-si recapete In societatea romaneasca nu doar maretia nostalgica sau principiala, ci maretia de fapt…”

Interviul a aparut in numarul curent al revistei "Formula As" (saptamina 10 - 17 septembrie a.c.) si este disponibil deocamdata numai in varianta print, la chioscuri.

vineri, 7 septembrie 2007

"Teologul Daniel este nul"

In discutiile iscate de alegerea patriarhului este invocata mai mereu presupusa carturarie a IPS Daniel al Moldovei. "Mitropolitul Daniel e tinar, e priceput la a face bani si uite, dom'le, este si un mare intelectual, un teolog profund (doar si-a dat un doctorat in strainatate, iar unul chiar cu parintele Staniloae), un carturar care ar putea lumina masele" - zic unii din cei care pina mai ieri nici nu stiau ca exista un mitropolit al Moldovei, daramite cine e si ce calitati are. Asta e rodul manipularii prin zvon. Este data multimii cite o gogoasa din asta din gura in gura si tot creste pina plezneste.
S-a gasit cineva care sa intepe gogoasa taman in plina "campanie eletorala". Textul lui Valeriu Gherghel ar trebui sa-i trezeasca din visare pe cei care si-l inchipuie pe IPS Daniel vreun mare teolog. Macar atit. Despre celelalte calitati, mai este inca putina vreme de vorbit. Nu ca astea ar conta atunci cind se va alege patriarhul, dar e bine sa le stim.
Iacata ce spune Gherghel, intre altele: "Pe teolog, in schimb, l-am citit. In intregime si din doasca in doasca. Nici nu e foarte complicat. Nu e o minune. Si nici nu ia mult timp. (...)Teologul nu e mediocru, cum am zis rindul trecut. E pur si simplu nul! (...) Unde e teologia subtire in brosura despre "Sarutul" lui Brancusi? Unde e meditatia incordata in brosura despre pelerinaj? A-l numi pe IPS Daniel teolog nu e cam mult? Nu e un scandal? Prin comparatie cu parintele Dumitru Staniloae (ori chiar cu parintele Nicolae Steinhadt, autorul unei exceptionale culegeri de predici, "Daruind vei dobindi"), mitropolitul nostru drag (viitorul patriarh al BOR, de altfel) e un inocent. Nici o relatie cu teologia! Dar teolog, mi se va spune, este acela care "stie sa se roage". Caci nu exista teologie mai inalta decit rugaciunea infrigurata (si neincetata, dupa indemnul sfintului Pavel). Consimt cu bucurie. Intreb insa: cind se roaga mitropolitul Daniel? Si pentru cine? Cind oficiaza slujbe mondene pentru potentatii Iasilor (pentru un Iulian Dascalu, de exemplu)? Cind boteaza si cununa pe oamenii de afaceri?" Restul il puteti citi in Ziarul de Iasi.

Ecumenismul este impus cu politia la Sibiu

Un fapt desprins din Kafka s-a intimplat astazi dimineata la Sibiu: o studenta a fost retinuta ilegal de politistii din localitate pentru ca distribuia gratuit materiale informative despre ecumenism. Tinara, a carei identitate nu sint abilitat sa o fac publica, se afla cu alte doua colege la catedrala din Sibiu si dadea credinciosilor interesati brosuri cu extrase din scrierile Sfintilor Parinti ai Bisericii despre erezii si schismatici si din mari duhovnici romani despre ecumenism, precum si CD-uri cu un film documentar pe acelasi subiect, film in care apar Pr. Cleopa, Pr. Iustin Parvu, Pr. Arsenie Papacioc, Pr. Arsenie Boca.
Scandalul a inceput cind citiva preoti au citit ce scria in brosura si au decis ca este nepotrivita pentru marele moment pe care il traieste "capitala culturala europeana", recte adunarea ecumenica. Ei au incercat sa le alunge pe fete, dar n-au reusit si atunci au chemat politia. Tinerele au aratat ca este un punct de vedere ortodox si nimic mai mult si ca nici o lege din tara asta nu le interzice sa-l faca public, cu atit mai mult cu cit se intemeiaza pe scrierele si spusele unor stilpi ai Bisericii. La care unul dintre preoti (ii voi da si numele dupa o verificare mai amanuntita) a replicat stupefiant: "Ce, sint mai credibili Sfintii Parinti decit mitropolitul nostru (IPS Laurentiu Streza, mitropolitul Ardealului - n. mea)? Ca doar mitropolitul a organizat adunarea ecumenica..."
Garcea a pus mina pe una dintre fete si a bagat-o scurt in duba, fara nici un drept, ca pe vremea Securitatii. Timp de 6 - 7 ore, politista Lenuta Neagu a tinut-o ilegal la sediul Politiei Sibiu pe studenta, a anchetat-o, a obligat-o sa dea declaratie scrisa - fara sa beneficieze de asistenta unui avocat -, a amprentat-o. La urma,i-a confiscat, tot fara temei legal, materialele antiecumeniste.
Unde e dreptul la opinie si libertatea de exprimare? Cit va mai dura pina va inceta Politia practicile abuzive deprinse in comunism?
Faptul ca politia cenzureaza, intr-o tara altfel, vezi bine, democrata, un punct de vedere mi se pare extrem de grav.
Ministrul de interne insusi ar trebui sa ordone o ancheta la Sibiu, pentru a stabili cite prevederi legale au incalcat politisti in acest caz si pentru a stabili masuri exemplare.
Sper ca aceasta informatie va fi luata in considerare de presa si tratata asa cum se cuvine. In masura posibilului, voi furniza date suplimentare tuturor celor care imi vor solicita.

Candidatura IPS Bartolomeu, un semn de normalitate in BOR

Ziarele de azi continua sa vorbeasca despre surpriza pe care a facut-o IPS Bartolomeu acceptind sa candideze la demnitatea de patriarh.
Gardianul se bucura ca s-a adeverit previziunea pe care a facut-o publica inca de acum trei saptamini.
Cotidianul arata ca toate socotelile facute pina acum pe seama candidatilor sint rasturnate de intrarea in arena a "Leului Ardealului".
ZIUA titreaza ca IPS Bartolomeu va accepta sa candideze daca Biserica i-o va cere.
Ziua de Cluj vine insa cu detalii interesante: mai multe personalitati locale il sustin pe IPS Bartolomeu. “E un lucru firesc sa lupte pentru scaunul patriarhal. Mai mult, e singura solutie viabila în acest moment" - declara renumitul profesor de literatura comparata Aurel Sasu.
“E logic sa candideze si e bine pentrul Ardeal, pentru ca se pare ca Bartolomeu Anania a devenit un bun national, din moment ce inclusiv oltenii se revendica de la el. E un semn de normalitate în Biserica Ortodoxa”, sustine si teologul ortodox Radu Preda, directorul Institutului de studii interreligioase “Inter”.
“Era ca si o datorie morala, ca intelectual. E o persoana de o mare suprafata intelectuala, de o culturã impresionanta. E bine pentru Ardeal ca va intra în lupta si ii uram succes”, a comentat si presedintele Uniunii Scriitorilor Cluj, criticul Irina Petras.
BBC arata ca pe lista de sustinatori a IPS Bartolomeu sint si multi fosti detinuti politici, care au fost inchisi la Aiud alaturi de calugarul Bartolomeu Valeriu Anania. Prin semnatura lor in favoarea IPS Bartolomeu, acestia spulbera basmele despre compromisurile pe care le-ar fi facut parintele Bartolomeu in inchisoare.

Apropo de lista celor care l-am rugat pe IPS Bartolomeu sa candideze, ea ramine deschisa. Este suficient sa trimiteti un e-mail la revistarost@gmail.com cu numele dvs, profesia si orasul in care locuiti pentru a fi trecuti pe ea.
Vedeti aici numele celor care au subscris dupa ce-am facut public Apelul.

joi, 6 septembrie 2007

Un ROST dedicat profesorului isihast Al. Mironescu


A aparut numarul pe septembrie (55) al revistei ROST. Ii este dedicat profesorului si omului duhovnicesc Alexandru Mironescu, care a fost unul dintre stilpii miscarii “Rugul Aprins”.
In acest numar mai gasiti un interviu deopotriva spumos si adinc luat de scriitorul Cassian Maria Spiridon lui Petre Tutea, cu putin inainte ca acesta din urma sa treaca la cele vesnice. De asemenea, sint analizate chestiunile politice cele mai importante din ultima vreme si sunt despicate in patru subiecte culturale si religioase de maxima importanta.

Revista ROST poate fi cumparata de la chioscurile “Rodipet” din toata tara sau:
- In Bucuresti – de la librariile “Vasiliada” (Bd. I. C. Bratianu 12) si “Sophia” (str. Bibescu Voda nr. 24, linga Facultatea de Teologie)
- In Constanta – de la libraria “Brâncoveneasca” (Str. Stefan Mihaileanu nr. 21)
- In Suceava – de la libraria “Sf. Voievod Stefan cel Mare”
Editia online a numarului pe august va fi disponibila in citeva zile aici.

miercuri, 5 septembrie 2007

Mitropolitii Daniel si Nicolae, blamati de credinciosi


Presa de miine (care e online deja la ora asta) scrie ca strazile Iasului au fost impinzite de afise impotriva mitropolitului Daniel al Moldovei. Corect spus: afisele sint critice mai ales la adresa sa, dupa cum reiese din text, dar si la adresa IPS Nicolae Corneanu (altminteri, sustinator al IPS Daniel).
Faptul ca IPS Daniel nu este dorit patriarh chiar de credinciosii de sub directa sa obladuire ii provoaca parintelui C-tin Sturzu, purtatorul de cuvint al Mitropoliei, o reactie indignata ("calomnii ordinare") si un puseu de umor involuntar ("au folosit si imaginile unor mari duhovnici, multi dintre ei morti, fara a avea acordul acestora"). Din punct de vedere legal, eu unul n-am descoperit calomnia in afis, dar daca zice sfintia sa... Iar despre acordul mortilor... numai de bine.
Pe de alta parte, autorii afisului cer sa fie ales un patriarh moral si iubit, din rindul unora ca IPS Bartolomeu al Clujului, PS Ioan al Harghitei, IPS Pimen al Sucevei, IPS Teofan al Olteniei sau PS Galaction al Alexandrei si Teleormanului.
Amanunte gasiti in Evenimentul Zilei, Gandul, Cotidianul, Amos News, Adevarul, TELE M, Realitatea TV, 9AM, Antena 3, Cancan, Gardianul, Evenimentul (Iasi), ATAC, Jurnalul de Est, Realitatea Romaneasca

UPDATE 1
Astazi (6 sept.) am vazut si prin centrul Bucurestiului multe afise contra mitropolitului Daniel. De fapt, acelasi model cu cel de la Iasi.

UPDATE 2
BOR ia pozitie abia azi (8 sept.) fata de campania de afisaj anti-IPS Daniel. Purtatorul de cuvint al Patriarhiei, pr. Costel Stoica, spune ca "actiunea «Comunitatii Crestinilor Ortodocsi - Practicanti» este subversiva" si "doreste sa tulbure". Cititi integral in Ziarul de Iasi.
Cotidianul bucurestean 7 Plus relateaza si el despre campania de afisaj din Bucuresti.
Agentia de presa MEDIAFAX relateaza la rindu-i despre campanie.

IPS Bartolomeu accepta!

IPS Bartolomeu a declarat ieri pentru Evenimentul Zilei ca va accepta sa fie ales patriarh. Si eu unul am rasuflat usurat. Pentru ca, de fapt, aici era problema. Era evident ca o parte dintre ierarhii nostri il vor propune pe mitropolitul de la Cluj ca Intiistatator al Bisericii si ca multi il vor vota. Dar IPS Sa putea sa refuze ca numele sau sa apara pe buletinul de vot, sau, in caz de alegere, sa refuze sa fie intronizat - de vreme ce a declarat ca nu vrea sa fie patriarh.
Cind a fost ales Arhiepiscop al Clujului nu a candidat, dar a fost ales in lipsa si apoi rugat sa accepte scaunul de arhiereu. Atunci, din cite stiu, au fost citiva oameni care au insistat pe linga IPS Sa si in cele din urma l-au convins sa accepte. Unul dintre acei oameni, si poate cel mai influent, era Parintele Staniloae.
„Raman consecvent declaratiei mele publice ca nu voi candida pentru scaunul de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane. In lumina neasteptatului fenomen recent, prin care o parte din trupul Bisericii imi cere imperativ sa candidez, declar ca nu o voi face, dar ca raman consecvent pozitiei mele de o viata, in sensul ca niciodata nu am cerut ceva pentru mine, dar intotdeauna m-am supus Bisericii in ceea ce ea mi-a cerut.
In 1993, pe cand ma aflam retras la Manastirea Varatec in cel de-al unsprezecelea an de pensie si cand Biserica m-a chemat in scaunul de arhiepiscop al Clujului, m-am supus. Daca acest fenomen se va repeta la 12 septembrie 2007 si Biserica, prin majoritatea reprezentantilor ei legiuiti, adica Sfantul Sinod si Colegiul Electoral Bisericesc, il va chema pe batranul ostean sub acelasi drapel, dar la o cota mai inalta si mai bantuita de furtuni, aceeasi constiinta a datoriei ma va obliga sa ma supun" - a afirmat ieri IPS Bartolomeu.

marți, 4 septembrie 2007

Ecouri in presa ale Apelului catre IPS Bartolomeu

Apelul prin care un grup de credinciosi il roaga pe IPS Bartolomeu sa accepte candidatura la scaunul patriarhal, dat publicitatii azi (4 sept.), prin grija revistei ROST, are ecouri in agentiile de presa si in ziarele de miine, care sint deja disponibile in variantele lor electronice.
Gardianul titreaza: "Finalistii?", aratindu-se aproape convinsi ca patriarhul va fi ales dintre IPS Bartolomeu al Clujului si a IPS Daniel al Moldovei.
Romania Libera scrie alb: "Bartolomeu Anania, solicitat sa accepte candidatura la demnitatea de Patriarh"
Hotnews si Amos News preiau sec o stire difuzata de Agentia Rompres: Apel pentru candidatura lui Bartolomeu Anania la demnitatea de Patriarh si respectiv Civic Media cere Înalt Preasfinţitului Bartolomeu Anania să candidaze pentru funcţia de patriarh al BOR. Baietii de la Rompres, sau fetele, cine stie?, au inteles gresit, ca Civic Media ar fi formulat Apelul, iar ceilalti s-au luat dupa agentia nationala de presa. Deh!
Cotidianul este de data asta cuminte: Anania, chemat in cursa pentru functia de Patriarh . Iar ZIUA incearca sa vada mai larg: CNSAS, marioneta in alegerea Patriarhului.
Lipseste orice referire la Apel din Adevarul si Evenimentul Zilei, care altminteri trateaza cum multa preocupare adunarea de la Sibiu.

UPDATE
Ziarul de Iasi se intreaba: Se cauta o alternativa la IPS Daniel?
Monitorul de Cluj arata ca: Bartolomeu, solicitat sa candideze la Patriarhie, dar ca ierarhul a refuzat sa comenteze.

Apel catre IPS Bartolomeu Anania

Inalt Preasfintia Voastra,

Autorii acestei scrisori, care este si un apel, Va cer cu respect si afectiune sa „candidati" la demnitatea de Patriarh al Romaniei.

Am pus intre semnele citarii cuvantul „candidati" intrucat Inalt Preasfintia Voastra nu a candidat niciodata la vreun scaun arhieresc. Stim cu totii ca in iarna anului 1993 Ardealul ortodox, implicit Sfantul Sinod, V-au chemat sa primiti a fi Arhiepiscop al Clujului. Problema era sa nu refuzati alegerea. Va aflati pe atunci la Varatec, cand Adunarea Nationala Bisericeasca V-a ales Arhiereu al Clujului. Asa cum stim, pe atunci nu exista o candidatura publica la vrednicia de ierarh al Bisericii Ortodoxe Romane. Doisprezece ani mai tarziu, acelasi Ardeal ortodox Va chema in fruntea nou infiintatei Mitropolii a Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului. Ati acceptat demnitatea de Mitropolit dupa ce ati fost Mitropolit de facto al Transilvaniei, vreme de aproape un deceniu, data fiind boala care se abatuse asupra Mitropolitului Antonie.

Noi, cei care semnam acest apel, Va rugam sa primiti a „candida" si de data aceasta la demnitatea de Patriarh al Romaniei. Asa cum in anul 1993, respectiv in anul 2005, Va vroia Ardealul ortodox - clerul si poporul Lui Dumnezeu din Transilvania -, de data aceasta afirmam cu toata raspunderea ca Tara Va vrea Patriarh. Pentru a Va folosi propriile cuvinte, putem spune ca Tara Il vrea din nou „sub drapel pe batranul ostas".
Marturisim ca exista un curent national pro-Anania in vederea Patriarhatului.

Vrem sa avem in fruntea Sinodului Sfintei noastre Biserici pe calugarul intrat In manastire la varsta de 19 ani, pe conducatorul grevei studentesti din 1946 de la Cluj, pe luptatorul anticomunist care a purtat la glezne lanturile Aiudului si ale altor inchisori, pe ucenicul inteleptului Patriarh Iustinian, pe episcopul care a petrecut 10 ani intre credinciosii Episcopiei Ortodoxe Romane din America - cei care pusesera Sfantului Sinod conditia imperioasa sa li se trimita un fost detinut politic - si, nu in ultimul rand, pe teologul care a dat o noua editie diortosita si adnotata a Sfintei Scripturi, respectiv pe scriitorul cu o vasta si valoroasa opera literara.

Inalt Preasfintia Voastra, Va rugam, sa luati apelul nostru ca pe o chemare imperioasa, de dimensiuni nationale, si s-o acceptati asa cum ati primit odinioara chemarea Ardealului.

Asa sa ne ajute Dumnezeu!

Marcel Petrisor – fost detinut politic, scriitor; Bucuresti
Dumitru Steanta – fost detinut politic, scriitor; Craiova
Gabriel Constantinescu – fost detinut politic, scriitor; Sibiu
Demostene Andronescu – fost detinut politic, istoric, poet; Bucuresti
Raul Volcinschi – fost detinut politic, prof. univ.; Cluj
Grigore Nastase – prof. dr., fost detinut politic; Seatle - SUA
Ileana Samoila – fost detinut politic; Bucuresti
Gheorghe Jijie – fost detinut politic; Bucuresti
Ovidiu Vasilescu – fost detinut politic, poet; New York - SUA
Iulian Constantin – fost detinut politic; Bucuresti
Dinu Iorgulescu – fost detinut politic; Medias-Sibiu
Gheorghe Bobia – fost detinut politic; Bucuresti
Mircea Bulgarea – fost detinut politic; Bucuresti
Niculae Bardac – fost detinut politic; Bucuresti
Vasile Boroneant – fost detinut politic, prof. dr. ; Bucuresti
Mihai Nour – fost detinut politic; Bucuresti
Ion Negoita – fost detinut politic; Bucuresti
Niculai Avram – fost detinut politic; Bucuresti
Vasile Afilie – fost detinut politic; Bucuresti
Mihai Teodorescu – fost detinut politic; Bucuresti
Pr. Alexandru Capota – fost detinut politic; Galati
Mihai Dionisie – fost detinut politic; Bucuresti
Constantin Vlase – fost detinut politic; Bucuresti
Alexandru Chebag – fost detinut politic; Bucuresti
Emil Secarescu – fost detinut politic; Bucuresti
Livia Neacsu – fost detinut politic; Bucuresti
Jaques Vasile Iamandi – fost detinut politic; Bucuresti
Petru C. Baciu – fost detinut politic, scriitor; Bacau
Petru Velescu – fost detinut politic; Bacau
Dan Lucinescu – fost detinut politic, scriitor; Bucuresti
Dan Puric – artist; Bucuresti
Ovidiu Iuliu Moldovan – actor; Bucuresti
Paul Barbaneagra – regizor; Paris - Franta
Razvan Codrescu – scriitor; Bucuresti
Ovidiu Hurduzeu – scriitor; California – SUA
Dan Ciachir – scriitor; Bucuresti
Mircea Platon – scriitor, Ohio – SUA
Luca Pitu – scriitor; Iasi
Andrei Vartic – scriitor; Chisinau – Republica Moldova
Victor Nitelea – scriitor; Bucuresti
Claudiu Tarziu – jurnalist; Bucuresti
Cristian Curte – jurnalist; Bucuresti
Viorel Patrichi – jurnalist; Bucuresti
Lucian Popescu – publicist; Bucuresti
Marcel Radut Seliste – teolog si publicist; Craiova
Adrian Cherhat – profesor si publicist; Bistrita-Nasaud
Marian Nita – profesor cercetator, publicist; Craiova
Antonio Aroneasa – profesor, publicist; Brasov
Emilia Corbu – istoric, publicist; Slobozia
Vladimir Alexe - publicist; Romania
Nicolae Georgescu - scriitor, Decanul Facultatii de Filologie a Universitatii Hyperion din Bucuresti
Ionut Gurgu - teolog, director Ed. Predania; Bucuresti
Pompiliu Demetrescu – realizator de emisiuni la Radio Sud; Craiova
George Roncea – jurnalist, Civic Net – Piata Universitatii; Bucuresti
Victor Roncea – jurnalist, Asociatia Civic Media; Bucuresti
Virgil Constantin Coltoiu – medic; Oradea
Magda Stancuti – prof. univ.; Bucuresti
Adrian Pascu – prof. dr., Bucuresti
Alexandru Constantinescu – matematician; Bucuresti
Vasilica Croitoru – prof. univ.; Bucuresti
Dorin Ilie – cineast; Paris - Franta
Marius Baditescu – prof. dr.; Tirgoviste
Mihai Stanescu – prof. univ., Strasbourg
Catalin Maghiar – profesor; Galati
Antonie Popescu – avocat; Bucuresti
Ion Anton – jurist; Bucuresti
Cristina Sorban – analist; Bucuresti
Mihai Boicu – cercetator; Fairfax, Virgina, SUA.
Iulian Lita – teolog; Constanta
Mihai Sin – prof. univ. dr., scriitor; Tg. Mures
George Strunga – economist; Galati
Leonard Vancu – inginer; Constanta
Alexandru Blaga – inginer; Constanta
Florinel Andrei – inginer; Bucuresti
Mihaela Frigioi – medic, Constanta
Veronica Diaconu – profesor Tg. Neamt - Neamt
Mihai Diaconu – inginer; Tg. Neamt - Neamt
Octavian Carp – profesor; Tg. Neamt - Neamt
Bogdan Blaga – ofiter mecanic maritim; Constanta
Liliana Blaga – profesor; Constanta
Ionel Rusei – inginer; Bacau
Cristian Crudu – medic; Iasi
Ana-Maria Neamtu – medic; Botosani
Daniel Mazilu – profesor; Tecuci-Galati
Mihai Ghyka – inginer; Bucuresti
Adrian Botez – scriitor; Adjud - Vrancea
Marius Atanasiu – inginer; Iasi
Richard Constantinescu – medic, asistent universitar; Iaşi
Biatrice Enoiu – jurist; Iasi
Dionisie Duma – scriitor; Tecuci - Galati
Costică Oancă – profesor; Corod - Galati
Doru Parascan – profesor; Tecuci - Galati
Valentina Parascan – profesor; Tecuci – Galati
Horatiu Buzatu – arhitect; Craiova
Emilia Ivan – contabil; Barlad - Vaslui
Andreea Diana Ivan – psiholog; Paris - Franta
Daniel Focsa – istoric; Bucuresti
Dragos Doran – inginer; Chicago - SUA
Mihail Albisteanu – profesor; Iasi
Gabriela Moroianu - jurnalist; Bucuresti
Marcel Bouros – negustor; Constanta
Zoea Radulescu – presedintele Fundatiei Luptatorilor din Rezistenta Armata Anticomunista; Bucuresti
George Alexe – Director de Studii al Institutului Roman de Teologie si Spiritualitate Romaneasca din New York
Nicu Butnaru – inginer, secretar general Asociatia ROST; Bucuresti
Eugen Popescu – Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni; Bucuresti
Dana Soros – Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni; Bucuresti
Florin Palas – vice-presedinte, Centrul Rezistentei Anticomuniste;
Florin Postolachi – presedinte, Asociatia 15 Noiembrie 1987; Brasov
Elena Andronache – Grupul Independent pentru Democratie; Bucuresti
Andreea Bandoiu – director, Centrul de Ingrijiri Paleative “Sf. Irina”; Bucuresti

LISTA de semnaturi ramine deschisa. Trimiteti mesaj prin mail la revistarost@gmail.com cu numele dvs, profesia si orasul in care locuiti.

UPDATE 1
Se inmultesc sustinatorii (7 sept.):

Antonela Ivan - consultant independent; Bucuresti
Constantin Lupei - inginer, Piatra-Neamt
Anca-Irina Lupei - inginera, Piatra-Neamt
Sergiu Ovidiu Daringa - inginer; Montréal - Canada
Alina Corina Daringa - juris-consult; Montréal - Canada
Mihai Vinereanu - lingvist; SUA
Magda Chebac - inginer, Piatra Neamt
Const. Miu – prof. dr., publicist; Constanta
Constantin Ciuceanu - fost detinut politic, Bucuresti
Radu Ciuceanu - fost detinut politic; Bucuresti
Puica Buhuci - profesor; Bucuresti
Florin Sandru - cercetator; Bucuresti
Dorel Zugravescu - academician; Bucuresti
Aurel Sandulescu - academician; Bucuresti
Radu Campeanu - senator; Bucuresti
Maria Patrascu - jurnalist; Brasov

UPDATE 2

Am primit Apelul semnat olograf si de o serie de personalitati vilcene (7 sept):

Alexandru Popescu-Mihaiesti - presedinte, Forul Cultural Roman; Rm. Vilcea
I. Soare - vicepresedinte, Forul Cultural Roman; Rm. Vilcea
Ioan St. Lazar - presedinte, Fundatia "Sf. Antim Ivireanul"; Rm. Vilcea
Ion Maldarescu - presedinte, Societatea Culturala "Anton Pann"; Rm. Vilcea
Costea Marinoiu - vicepresedinte, Societatea Culturala "Anton Pann"; Rm. Vilcea
Florin Epure - director, Oficiul pt. Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Vilcea
Andrei Constantin - profesor; Rm. Vilcea
Eugen Petrescu - scriitor; Rm. Vilcea
Nicolae Dinescu - profesor; Rm. Vilcea
Felix Sima - poet; Rm. Vilcea

UPDATE 3

Alte semnaturi venite azi, 8 sept:

Daniela Koutlis - profesor; Melbourne, Australia
Simona Popescu - jurnalist; Bucuresti
Doru Macris - scriitor, jurnalist; Timisoara
Liliana Pana - profesor; Montreal, Canada
Viorel Pana - navigator; Montreal, Canada
Florin Vlad Chiver - consilier juridic; Baia Mare
Stefan Nistor - profesor; Tecuci - Jud. Galati
Mihaela Tomescu - arhitect; Bucuresti
Mihaela Rogojina - profesoara, Galati
Mihai Caragiu - conf. univ. dr., Ada, Ohio
Andreea Neacsu - ecolog; Bucuresti
Elena Cojuhari - istoric; Medias, judetul Sibiu.
Carmen Paduraru - judecator;Piatra Neamt
Laura Jurca - inginer; Orastie
Ioan Usca - scriitor; Timişoara.
Mihaela Rotaru - economist; Bucuresti
Ioan Anton - medic; Iasi