luni, 23 aprilie 2007

17 ani de la izbucnirea Fenomenului Piata Universitatii

24 aprilie 2007. 17 ani de la deschiderea balconului Universitatii Bucuresti si declansarea protestului-maraton anticomunist cunoscut ca Fenomenul Piata Universitatii.

Miine (24 apr.), incepand cu ora 10.00, Asociatia "21 Decembrie" organizeaza o intalnire a cu participantii la Fenomenul Piata Universitatii, in fata Parchetului Militar. Va urma o dezbatere la sediul Asociatiei "21 Decembrie", din strada Batistei, incepand cu ora 12.00, la care vor participa si procurori care ancheteaza Dosarul Mineriadei din 13 - 15 iunie 1990.

Seniorii Ligii Studentilor vor prezenta pozitia participantilor la miscarile anticomuniste din 1989-1990 fata de criza politica actuala.

joi, 19 aprilie 2007

Mogulii au invins: Basescu, suspendat

Fapt fara precedent: suspendarea din functie a presedintelui Romaniei. Lovitura de stat, sub aparenta legalitatii, a fost data astazi in Parlamentul tarii. Parlamentarii, pe care i-am trimis sa ne reprezinte, au facut jocurile mogulilor, a famigliei politico-economice.
Geoana, Tariceanu, Vadim n-au fost decit marionete trase de sfori. Nu ei si nici partidele pe care le reprezinta nu au invins in aceasta batalie pentru restauratie. Ci Patriciu, Voiculescu si restul de miliardari, cocotati pe ruinele revolutiei romane. Impreuna insa au dat ceasul Romaniei inapoi cu 17 ani.
Astazi, la ora 18.30, in Piata Universitatii are loc un miting de protest impotriva deciziei aberante a parlamentarilor naimiti. Va veni si Traian Basescu, pentru a incepe cursa pentru obtinerea unui nou mandat de presedinte. Daca va mai fi lasat de aceeasi parlamentari sa candideze.
Nu l-am simpatizat pe Basescu pentru atitudinea lui de tatuc al boborului, nici nu cred ca el este vreun inger, dar nici nu pot accepta inlaturarea sa in mod abuziv si in dauna intereselor tarii. Si-apoi, intre Basescu si ceata de ciudati Geoana - CV Tudor - Becali, pe cine ar fi sa aleg?

joi, 12 aprilie 2007

Revista ROST nr. 50


A aparut pe piata numarul 50 al revistei de cultura crestina si politica ROST. Il gasiti la chioscurile Rodipet SA, dar si:
- In Bucuresti – la librariile “Vasiliada” (Bd. I. C. Bratianu 12) si “Sophia” (str. Bibescu Voda nr. 24, linga Facultatea de Teologie)
- In Constanta – la libraria “Brâncoveneasca” (Str. Vasile Lupu nr. 43)
- In Galati – la libraria “C. Negri” (Strada Domneasca 27)
- In Suceava – la libraria “Sf. Voievod Stefan cel Mare”
- In Comanesti (Bacau) – la libraria „Epiharia”

Din sumar:

Politica Bisericii
de Claudiu Târziu

O alta relatie stat-culte
de Radu Preda

Gindirea sociala a Bisericii – reinventarea unei realitati
de Marcel Radut Seliste

Cu Marcel Petrisor, de la Jilava la Aiud
de Razvan Codrescu

Marcel Petrisor: ”Ne trebuie o noua elita. Demofila, nu democrata”de Horia Brad

Primejdia marturisirii
de Paul-Gabriel Sandu

Minciuni marxiste, tristeti conservatoare si viclenia istoriei
de Mircea Platon

Lectura placuta!

Episcopul Ioan despre romanii din Har-Cov

In satele si orasele din Harghita si din Covasna, Biserica Ortodoxa este astazi singurul sprijin sufletesc si moral al romanilor, o adevarata reduta de rezistenta, inarmata cu rugaciuni si nadejde in Dumnezeu. Iar Preasfintia Sa Episcopul Ioan Selejan, un adevarat luptator pentru romanitate, care si-a prefacut carja episcopala in ramura de maslin. In preajma sfintelor sarbatori pascale, l-am rugat sa ne spuna cu ce sentimente asteapta credinciosii din inima Transilvaniei, Invierea lui Cristos.

# „Exista o mare frustrare a romanilor, nascuta din abandonarea lor de catre autoritati”

# „Noi suntem aici mai prejos decat etnia rroma. Tiganii au prin lege reprezentanti in consiliile locale, judetene, in prefecturi si in alte institutii. Noi nu”

# „Ignorarea acestei zone are un efect rau, si asupra romanilor, si asupra maghiarilor. Si unii, si ceilalti, se simt exclusi”

#„Preotul cunoaste cel mai bine suspinele unui neam. Sub epitrahilul preotului se spune adevarul si se varsa lacrimi”

# „Daca nimeni nu ne-a clintit de pe aceste meleaguri este pentru ca am slujit mereu lui Dumnezeu”

Cititi interviul integral la http://www.formula-as.ro/revista_762__8178__p.s.-ioan-al-harghitei-si-covasnei.html

Lectura placuta!

marți, 3 aprilie 2007

Guvernul kamikaze

Cabinetul Tariceanu 2, propus la inghesuiala, pentru ca liderul liberal sa-si pastreze cartea de vizita pe care scrie prim-ministru, este unul de sacrificiu pe termen scurt sau foarte scurt. Cel mai scurt: 6 luni (ca dureaza o luna pina cind se instaleaza si pina invata ministrii unde e toaleta in minister).Cel mai lung: un an. Probabil ca va prinde termen lung, pentru ca, in afara de PD, nici un partid parlamentar nu vrea alegeri anticipate.

Ca e un guvern kamikaze, in care nu cred nici liberalii, o arata componenta lui. In afara de cei care si-au pastrat portofoliile (5 cu tot cu premier), citiva insi controversati, care oricum n-au mare lucru de pierdut (ca Traian Remes si Melescanu), alti citiva frustrati care n-au incaput pina acum intr-un guvern serios (ca Ludovic Orban si Cioroianu) - si o mina de juni destul de inconstienti si de orgoliosi ca sa devina carne de tun (David, Adomnitei, Chiuariu).

Asa ca in loc sa ne bucuram de tineretea unor ministri – in sensul ca, vezi Doamne, se innoieste clasa politica -, mai bine ne-am ingrijora. Orice ar face baietii astia, vor cadea prost. Si cu asta se va mai inchide o tema des vehiculata: speranta vine de la noua generatie.

Nu vor putea nimic tinerii acestia, pentru ca noul Cabinet va fi permanent sub santajul PSD (adio procese rasunatoare cu gangsteri politici, adio Agentie de Integritate…) si va fi preocupat mai mult de pregatirea pentru alegeri decit de reforme, masuri legislative si administrative etc. Juniorii nu vor avea cind si cum sa-si arate competenta, chiar daca o au. In plus, unii au intrat in hora cu un handicap major: sint pupilele “tatucilor” unor grupuri de interese, recte Patriciu si Fenechiu de la Iesi (care si-a plantat patru oameni in Cabinet).

Dar sa vedem si partea plina a paharului: am scapat de “finantistul” Vladescu si speram ca si de aberatiile lui in domeniu.

In final, ca sa fie limpede ca PNL se duce cu acest cabinet pe tobogan (poate chiar dupa PNTCD), e bine sa stim ca sforile pentru eliminarea PD din Executiv si alierea pe sub masa a liberalilor cu PSD a fost orchestrata de Viorel Hrebenciuc (papusar recunoscut si, daca va mai amintiti, supranumit cu duiosie de presa "unitatea de masura a coruptiei”) si de Bogdan Olteanu (nepot de kominternist, presedinte al Camerei si mai ales finul lui Tariceanu).

Ca piere inca un partid istoric, mai treaca-mearga. Grav cu adevarat este ca tara va sta pe loc un an, in vreme ce luptele politice fara manusi se vor tine lant. Nu cred insa ca lui Tariceanu ii pasa de cum il va judeca istoria.

PS: Sa fim bine intelesi, nu sint defel un simpatizant al PD si nu cred in transformarea lui peste noapte dintr-un partid neocomunist intr-unul crestin-democrat, popular, va sa zica de dreapta. Insa, maniera in care Tariceanu si PNL au ales sa iasa din criza este condamnabila.